Ασυνείδητοι δηλητηρίαζαν το πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης


Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 3 ατόμων για περιβαλλοντική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη.

Είχαν ρίξει υγρά απόβλητα σε αρδευτικό κανάλι, τα οποία κατέληξαν στον αγωγό της Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, απ’ όπου υδροδοτείται η πόλη. Το περιστατικό συνέβη στις 30 Ιουλίου του 2019 και τότε είχαν γίνει πολύωρες διακοπές, καθώς οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ είχαν κλείσει την παροχή νερού σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι τρεις συλληφθέντες είναι εργαζόμενοι εταιρείας βιοαερίου.

Πρόκειται για έναν 50χρονο ημεδαπό, νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας παραγωγής βιοαερίου, τον 45χρονο υπεύθυνο λειτουργίας και συντήρησης αυτής και έναν 36χρονο οδηγό Ι.Χ.Φ. βυτιοφόρου.

Ειδικότερα, έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, με την συνδρομή κλιμακίου του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με περιστατικό επιδείνωσης της ποιότητας του εισερχόμενου νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης της Ε.Υ.Α.Θ., διαπιστώθηκε ότι την 30/07/2019 ο 36χρονος πρόεβη στην εκκένωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών αποβλήτων σε αρδευτικό κανάλι, αντί για αγροτικές εκτάσεις, όπως προορίζονταν, με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα να καταλήξουν στον αγωγό προσαγωγής του νερού από τον Αλιάκμονα προς την Ε.Ε.Ν.Θ., απ’ όπου υδροδοτείται η πόλη της Θεσσαλονίκης, με πιθανότητα πρόκλησης κινδύνου για την υγεία των ανθρώπων και της υδροδότησης της πόλης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, η προϊσταμένη της ΕΕΝΘ, κ. Νικολέττα Ξανθοπούλου, δήλωσε κατηγορηματικά: ” Δεν το πίναμε αυτό το νερό στη Θεσσαλονίκη. Οι καταναλωτές μπορούν να το πίνουν άφοβα” και εξήγησε ότι οι εγκαταστάσεις είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να συγκρατούν τη ρύπανση.

Διευκρινίσεις για την υπόθεση έδωσε άλλωστε η ΕΥΑΘ, τονίζοντας ότι τα απόβλητα δεν κατέληξαν ποτέ στο δίκτυο της πόλης. Αντιθέτως, επιλέχθηκε ως αυτονόητη η λύση της διακοπής της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού και η υδροδότηση μόνο από την Αραβησσό (τον δεύτερο υδροφορέα της Θεσσαλονίκης)».
Όπως τονίζει η ΕΥΑΘ, η διακοπή της υδροδότησης μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού στην έξοδο της ΕΕΝΘ, εκτός από επιβάρυνση της εταιρείας για την υπερβάλλουσα λειτουργία της εγκατάστασης, είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων, ήταν όμως η λύση που επιβαλλόταν (και επιβάλλεται σε κάθε ανάλογη περίπτωση) για την προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σε συνεργασία πάντα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.

Παράλληλα σημειώνεται ότι, μετά το περιστατικό ρύπανσης του 2019 στον Αλιάκμονα, έχει τοποθετηθεί επιπλέον ειδικός εξοπλισμός που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του νερού στη Διώρυγα Προσαγωγής του Αλιάκμονα, όπως και στην είσοδο της ΕΕΝΘ, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων, με κατάλληλους χειρισμούς.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη