Σεισμός-τέρας 8.2 Ρίχτερ και προειδοποίηση για τσουνάμι, στην Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών


Ενας θηριώδης σεισμός της τάξης των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Αλάσκα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει ήδη εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Οπως αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο USGS, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων. Ωστόσο, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κάνει λόγο για σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Το Αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι (NWS Tsunami Alerts) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προκληθεί τσουνάμι στο νησί Γκουάμ και τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους λόγω του σεισμού.
Νεότερα στοιχεία, που μεταδίδει το AFP, αναφέρουν ότι ο σεισμός «χτύπησε» σε απόσταση 91 χιλιομέτρων (νοτιοανατολικά) από την πόλη του Πέριβιλ της Αλάσκα.

«Απομακρυνθείτε από τις ακτές, είστε σε κίνδυνο»
Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών που απειλούνται να χτυπηθούν με τσουνάμι έλαβαν το εξής μήνυμα στα κινητά τους:
«Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι. Μια σειρά πολύ ισχυρών κυμάτων και δυνατών ρευμάτων μπορεί να επηρεάσουν στις ακτές κοντά σας. Είστε σε κίνδυνο. Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα. Μεταβείτε σε μεγαλύτερο υψόμετρο στην ενδοχώρα τώρα. Παραμείνετε μακριά από την ακτή μέχρι να ειδοποιηθείτε από τις τοπικές Αρχές ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη