Ο χάρτης με τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα – Έτσι «απλώνεται» ο πύρινος εφιάλτης


Η μία μετά την άλλη, περιοχές της Ελλάδας «κοκκινίζουν» και το πύρινο μέτωπο μεγαλώνει, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών από γη και αέρα.
Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, με τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα να εξαπλώνονται αποτεφρώνοντας δάση και περιουσίες, τις οποίες εγκαταλείπουν έγκαιρα οι ιδιοκτήτες τους υπό την πίεση των Αρχών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.
Εκτός από την Αττική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο δεκάδες εστίες πυρκαγιών κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, αλλά και στη Μακεδονία. 


Συγκεκριμένα:

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Βόρεια Εύβοια


Το βόρειο τμήμα της Εύβοιας συνεχίζει να είναι παραδομένο στις φλόγες, που κινούνται νότια εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που αγγίζουν τα 5 μποφόρ. Δραματική είναι η κατάσταση στη Λίμνη, όπου βρίσκεται σ εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων και παραθεριστών μια και οι φλόγες επέστρεψαν εκ νέου. Τόσο η Λίμνη όσο και η γύρω περιοχή, έχει εκκενωθεί από κατοίκους και παραθεριστές. Στη Δάφνη νωρίτερα νέα πυρκαγιά κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό, ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ από το μεσημέρι το χωριό έχει εκκενωθεί.


Θεολόγος Φθιώτιδας


Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στον Θεολόγο Μαλεσίνας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς, λίγο πριν φτάσει στις εγκαταστάσεις της γυναικείας Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και την κατασκήνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Νωρίτερα οι φλόγες έκαψαν σπίτια στον οικισμό ΟΣΜΑΕΣ, με τους κατοίκους να ενημερώνονται για πιθανή εκκένωση.


Ελαία Δωρίδος


Η φωτιά από το χωριό Ελαία Δωρίδος, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στον Άγιο Σπυρίδωνα και στον Κορινθιακό Κόλπο. Τα συγκεκριμένα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ σε τρία από αυτά οι φλόγες άγγιξαν στα πρώτα σπίτια. Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι φλόγες έφτασαν έξω από την Πάνορμο (Κυσέλη), όπου εκκενώθηκε όπως και οι Άγιοι Πάντες (Βίδαβη). Δυστυχώς οι άνεμοι πνέουν με 7 μποφόρ, που δυσκολεύει τις προσπάθειες περιορισμού της πύρινης λαίλαπας.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Αρχαία Ολυμπία


Σοβαρή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή από την Λινάρια μέχρι την Mουριά, όπου εκκενώθηκαν από τους μόνιμους κατοίκους τους. Στον οικισμό Βίλλια νωρίτερα απεγκλωβίστηκαν τέσσερις κάτοικοι από σπίτι που το είχαν κυκλωσει οι φλόγες Στα χωριά Κάμενα και Λούβρο, οι φωτιές έφτασαν στις παρυφές των σπιτιών ενώ δόθηκαν εντολές εκκένωσης. Οι συνθήκες είναι δύσκολες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Από τις νέες αναζωπυρώσεις δεν υπήρξε κίνδυνος για το αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η πυρκαγιά στη Νεμούτα άλλαξε πορεία προς το χωριό Ξηρόκαμπος, με την κατάσταση να δυσκολεύει λόγω των ισχυρών ανέμων.


Μέλπια Μεσσηνίας


Στο χωριό Μέλπεια Μεσσηνίας, η φωτιά κατέβηκε προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία


Ανατολική Μάνη


Η φωτιά είναι σ’ εξέλιξη, με συνεχείς αναζωπυρώσεις επάνω από το Γύθειο, το οποίο εκκενώθηκε νωρίτερα, όπως και τα χωριά Μαυροβούνι και Βαθύ όπου κάτοικοι και παραθεριστές μετακινήθηκαν οργανωμένα προς την Σκάλα. Το πύρινο μέτωπο καλύπτει μια έκταση 10 χλμ και έως τώρα έχει κάψει δεκάδες σπίτια σε οικισμούς που άγγιξαν οι φλόγες. Το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν επίσης οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Δεσκάτη Γρεβενών


Μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο δήμο Δεσκάτης στα Γρεβενά. Υπήρξαν αναζωπυρώσεις, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις πως η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, μια και οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει. Δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους πέντε οικισμοί. Το μέτωπο της φωτιάς άγγιξε τις προηγούμενες μέρες τα 30 χλμ.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη