Κέρδισε στο τζακ-ποτ 35 εκατ. ευρώ και πέθανε 8 χρόνια μετά, με μόνη συντροφιά δύο σκυλάκια


Η απίστευτη ιστορία της Μάργκαρετ Λάφρεϊ που από άνεργη έγινε εκατομμυριούχος και πέθανε με μόνη συντροφιά δύο σκυλάκια
Η 48χρονη Μάργκαρετ Λάφρεϊ ήταν μία άνεργη γυναίκα που ζούσε με επιδόματα της Πρόνοιας – 58 λίρες την εβδομάδα- στη Βόρεια Ιρλανδία. Ένα απόγευμα του 2013 επιστρέφοντας στο σπίτι της από το τοπικό γραφείο εύρεσης εργασίας, είδε πως της περίσσευαν κάτι ψιλά στο πορτοφόλι της, μια λίρα δηλαδή, και είπε να συμπληρώσει ένα δελτίο Euromillions. Το δελτίο αυτό κέρδισε ένα τεράστιο τζακ ποτ 35 εκατ. ευρώ κι εκείνη από τη μια στιγμή στην άλλη έγινε πολυεκατομμυριούχος!

Η Μάργκαρετ, πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 56 ετών, μάλλον από παθολογικά αίτια, στο σπίτι της όπου έμενε μόνη της, με μοναδική συντροφιά τα δύο μικρά σκυλάκια της. 
Προηγουμένως, είχε κάνει πράξη αυτό που είχε πει από την πρώτη στιγμή που κέρδισε το τζακ ποτ: είχε δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην οικογένειά της και σε φίλους και είχε κάνει πολλές αγαθοεργίες στην πόλη της καθώς και διάφορα έργα, από τα οποία θα μπορούσε πολύς κόσμος να επωφεληθεί. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται να κερδίσουν το τζακ ποτ θεωρώντας ότι τα χρήματα θα λύσουν όλα τα προβλήματά τους, η Μάργκαρετ δήλωσε μετά από χρόνια πως αυτά τα χρήματα απλώς κατέστρεψαν την ζωή της στέλνοντάς την στην κόλαση…

Μοιράζοντας 27 εκατομμύρια λίρες
Όταν κέρδισε είχε πει στο BBC: «Τα χρήματα αυτά είναι στο όνομά μου αλλά δεν είναι δικά μου, δε μου ανήκουν. Θα τα μοιράσω. Δεν έχει νόημα να έχω 27 εκατομμύρια λίρες και να είμαι μόνη . Αυτό δεν μπορεί να με κάνει ευτυχισμένη, αυτό που μπορεί να με κάνει ευτυχισμένη είναι η ευτυχία όλων των άλλων και μέχρι στιγμής όλοι είναι απόλυτα ευχαριστημένοι». Το 2014 η Μάργκαρετ σχεδίαζε να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της, κρατώντας μόνο 1 εκατομμύριο λίρες για τον εαυτό της, και μόλις έναν χρόνο μετά τη νίκη της είχε ήδη μοιράσει τα μισά. Ανέφερε τότε: «Ξέρω πώς είναι να μην έχεις τίποτα. Γι 'αυτό τα χαρίζω - δεν μπορώ να χάσω αυτό που δεν είχα ποτέ. Πέρασα το μισό της ενήλικης ζωής μου άνεργη και το άλλο μισό με τον κατώτατο μισθό, οπότε γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολα μπορεί να είναι τα πράγματα».

Ο Πωλ Γκάλαχερ, που γνώριζε χρόνια τη Μάργκαρετ είπε στο Belfast Live: «Έκανε εκατομμυριούχους όλη την οικογένειά της και υπήρχαν μερικοί πολύ στενοί φίλοι της που έγιναν κι αυτοί εκατομμυριούχοι. Ήταν πολύ υποστηρικτική για τους γείτονές της και όλοι έλαβαν από μια γενναιόδωρη δωρεά. Ήταν ένα πολύ εσωστρεφές άτομο, που ήθελε να επωφεληθούν οι άλλοι από την τεράστια εύνοια της τύχης προς το πρόσωπό της».

Φέρνουν τα χρήματα ευτυχία;
Σε μια αποκαρδιωτική παραδοχή, που έγινε γνωστή, η Μάργκαρετ είχε δηλώσει ότι η μεγάλη νίκη δεν της έφερε «τίποτα άλλο παρά θλίψη». Το 2013, μετά τη νίκη της στο Euromillions, η Μάργκαρετ κλείσθηκε, με δικαστική απόφαση, σε ψυχιατρικό ίδρυμα για τέσσερις μήνες. Μετά την απόλυσή της, προσέλαβε έναν δικηγόρο για να αμφισβητήσει την απόφαση να την θέσουν υπό ψυχιατρικό περιορισμό. Είχε πει σε μια τοπική εφημερίδα: «Διαφωνώ απόλυτα με αυτό που συνέβη, αλλά κανείς δεν με ακούει .Φαίνεται ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα παρά να καθίσω εδώ και να περιμένω μέχρι να δικασθεί η έφεσή μου».

Μόλις δύο χρόνια μετά το τζάκποτ, το 2015, η Μάργκαρετ καταδικάστηκε για επίθεση σε οδηγό ταξί και διατάχθηκε να κάνει 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Παραδέχτηκε ότι προκάλεσε υλικές ζημιές στα τζάμια της καμπίνας του ταξί και στο σύστημα πλοήγησης κατά τη διάρκεια του περιστατικού έξω από το σπίτι της.

Η Μάργκαρετ Λάφρεϊ τον Οκτώβριο του 2016 έκανε μια απελπισμένη έκκληση για βοήθεια και αναφέρθηκε στις «ακραίες δυσκολίες» της: Έστειλε μια προσωπική επιστολή στο BBC σε μια προσπάθεια να της πάρουν συνέντευξη ώστε να μιλήσει δημόσια για τα βάσανά της. Ήθελε να ανοίξει την καρδιά της για τον αρνητικό τρόπο που η μεγάλη της τύχη στο τζακ ποτ είχε επηρεάσει τη ζωή της. Έγραφε: «Έχοντας υπομείνει 40 χρόνια μιας δυστυχισμένης ζωής πριν από τη νίκη μου, θα ήθελα να εκθέσω σε όλους τις ακραίες δυσκολίες και τις απίστευτες συνθήκες που εμφανίσθηκαν στο δρόμο μου. Μέχρι τώρα, ήμουν πολύ απρόθυμη στο να μιλήσω για όλα όσα μου συνέβησαν πριν και μετά, αλλά θα ήθελα να αποκαλυφθεί η αληθινή ιστορία της ζωής μου και αυτά που μου έχουν συμβεί τώρα, αν αυτό είναι δυνατό». Όμως από το BBC δεν δόθηκε συνέχεια.

Δύο χρόνια αργότερα, καταδικάσθηκε να πληρώσει σε έναν πρώην υπάλληλό της 30.000 λίρες αποζημίωση, αφού το Δικαστήριο έκρινε ότι επέδειξε σε βάρος του κακοποιητική συμπεριφορά και στη συνέχεια τον απέλυσε για λόγους εκδίκησης. Προσέβαλε την απόφαση, αλλά η έφεση απορρίφθηκε.

Την επόμενη χρονιά, το 2019, η Μάργκαρετ είπε ότι η νίκη της στο Euromillions την είχε στείλει στην κόλαση και πάλι πίσω και ότι της κατέστρεψε τη ζωή. Και πρόσθεσε: «Έχω ζήσει έξι χρόνια με αυτό. Δεν είμαι θρήσκα, αλλά αν υπάρχει Κόλαση, βρέθηκα εκεί. Ήταν τόσο άσχημα. Έφθασα να ζυγίζω 35 κιλά...»
Μετά τη μεγάλη νίκη και το μοίρασμα των εκατομμυρίων της στην οικογένεια και στους φίλους της, η Μάργκαρετ άρχισε να αγοράζει ακίνητα στην πόλη της - συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού πρώην εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Herdman's Hill στο Sion Mills, για 1 εκατομμύριο λίρες. Σχεδίαζε να μετατρέψει το εγκαταλελειμμένο παλιό εργοστάσιο, που είχε κτισθεί το 1835 και κάποτε απασχολούσε 1.200 εργαζόμενους, σε μεγάλο κέντρο αναψυχής και τουρισμού με σκοπό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ωστόσο, το κτίριο έγινε στόχος εγκληματιών και πυρπολήθηκε αρκετές φορές με το πρότζεκτ αυτό να μην ολοκληρώνεται. Η Μάργκαρετ μπλέχτηκε επίσης σε μια αντιδικία με το Sion Mills Cricket Club, το οποίο χρησιμοποιούσε την έκταση που ανήκε στο παλιό εργοστάσιο, για τις προπονήσεις των μελών του, μέχρι που κατέληξαν σε κάποιον διακανονισμό μεταξύ τους.

Με σκοπό να φέρει ευημερία στην πόλη της, η Μάργκαρετ αγόρασε επίσης την τοπική παμπ «The Greyhound» και σχεδίασε να χτίσει 18 οικονομικά σπίτια στην περιοχή για να εγκατασταθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Ένα άλλο όνειρο της Μάργκαρετ ήταν να χτίσει το σπίτι των ονείρων της για να ζήσει εκεί, με το όνομα «The Barn», το οποίο θα ήταν χτισμένο σε ύψωμα και θα είχε θέα ολόκληρη την πόλη της. Το σπίτι, αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου λιρών έχει στην πρόσοψη γυάλινο γκαράζ, που εξακολουθεί να περιέχει τα κλασικά οχήματά της, όπως ένα VW Beetle, ένα κίτρινο Mini, ένα φορτηγό VW, ένα Land Rover και μια λευκή vintage μοτοσικλέτα. 
Όσο το σπίτι κτιζόταν, η Μάργκαρετ αγόρασε ένα άδειο μπανγκαλόου απέναντι και εγκαταστάθηκε εκεί για να παρακολουθεί τις εργασίες. Ο Πωλ Γκάλαχερ είπε: «Χρειάστηκε πολλή δουλειά και μόλις πρόσφατα τελείωσε. Εκείνη ήταν εκεί καθημερινά, επιβλέποντας τους κατασκευαστές». Αλλά αφού μετακόμισε στο σπίτι, αποφάσισε ότι ήταν πολύ μεγάλο για εκείνη και επέστρεψε στο διπλανό μπανγκαλόου της, όπου ζούσε με τα δύο αγαπημένα της τεριέ.

«Ένα ακόμη βότσαλο στην παραλία»
Ο αιφνίδιος θάνατός της δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτος αλλά ως ένα τραγικό τέλος στα χρόνια προβλήματά της. Ο αδερφός της Μάργκαρετ, Πολ Λάφρεϊ, αποκάλυψε ότι πέθανε μόνη της αφού αρνήθηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια για σοβαρή ασθένεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Ήταν πολύ άρρωστη για μερικές εβδομάδες, αλλά αρνήθηκε να πάει στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Ήταν πολύ αδύναμη». Είπε ακόμη ότι περιμένει να μάθει την αιτία του θανάτου της- αποκλείει την αυτοκτονία- και πώς η ζωή της σημαδεύτηκε από ψυχικές ασθένειες, αφήνοντάς την δυνητικά ευάλωτη σε άτομα που την εκμεταλλεύτηκαν. Αποκάλυψε επίσης ότι είχε αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από την οικογένειά της τα τελευταία έξι χρόνια αφού χάρισε από 1 εκατομμύριο λίρες σε καθένα από τα πέντε αδέρφια της.

Ο Πολ είπε στη MailOnline ότι η αδερφή του είχε αγωνιστεί πολύ να διαχειρισθεί αυτή την τεράστια νίκη της στο Euromillions. «Ήταν πάρα πολύ για τη Μάργκαρετ να διαχειρισθεί όλο αυτό που της συνέβη. Ήταν πολλά τα χρήματα. Εγώ δεν θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω, προσωπικά δεν θα το ήθελα. Όλοι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τη Μάργκαρετ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά εκείνη απλά δεν ήθελε να ξέρει ότι είχε σοβαρό ψυχικό πρόβλημα, αυτό είναι το συμπέρασμα. Είχε ψυχική ασθένεια».

Ο Πολ αποκάλυψε επίσης ότι η αδελφή του είχε καταρτίσει λεπτομερή σχέδια με τον δικηγόρο της για την κηδεία της, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν καμία μορφή θρησκευτικής τελετής. Η τελευταία της επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί και η στάχτη της να σκορπιστεί στην παραλία Marble Hill στο Donegal, όπου πέρασε χαρούμενες παιδικές διακοπές. Να γίνει κι΄ αυτή, όπως η ίδια έλεγε, «ένα ακόμη βότσαλο της παραλίας…».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη