Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης


Το μεγάλο τεχνολογικό πάρκο ΤhessINTEC, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, η αναγέννηση της Αγοράς Μοδιάνο, νέα ξενοδοχεία και έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες ενισχύουν το προφίλ της πόλης σε όλους τους τομείς - και πολύ περισσότερο στον χώρο των επενδύσεων και του επιχειρείν

Από την Αγορά Μοδιάνο που φιλοδοξεί να αποτυπώσει την πολιτιστική δυναμική στο κέντρο της πόλης μέχρι το ΤhessINTEC που αντίστοιχα φιλοδοξεί να δώσει την τεχνολογική διάσταση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, και φυσικά το πλάνο ανάπλασης της ΔΕΘ, η συμπρωτεύουσα αλλάζει πρόσωπο.

Τα νέα projects ενισχύουν την εικόνα της πόλης σε όλους τους τομείς και πολύ περισσότερο στον χώρο των επενδύσεων και του επιχειρείν, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα -πέραν των εγχώριων- των ξένων εταιρειών που εγκαθίστανται σταδιακά στη συμπρωτεύουσα.

Εταιρείες που μπορεί να είχαν εμπορική παρουσία στην Ελλάδα, τώρα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να δημιουργήσουν τμήματα Ερευνας και Τεχνολογίας στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, στο νέο Τεχνολογικό Πάρκο που θα είναι έτοιμο έως το 2024, ενώ την ίδια στιγμή τρέχει αυτή την περίοδο η εκδήλωση ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) για την αξιοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων και logistics εντός της λιμενικής ζώνης. Nέες αφίξεις οσονούπω υπάρχουν και στον τομέα της φιλοξενίας, με χαρακτηριστική την επιστροφή του ιστορικού «Ολυμπος Νάουσα» που αποκτά τώρα δεύτερη ζωή, πέραν των υπόλοιπων νέων πεντάστερων που έχουν δρομολογηθεί από εγχώριους αλλά και ξένους παίκτες.


Ενδιαφέρον από μεγάλους «παίκτες»
«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με ουκ ολίγες εταιρείες να θέλουν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ εσχάτως υπάρχει πολύ σοβαρή ζήτηση στον τομέα των logistics για καλά “προϊόντα” σε καίριες τοποθεσίες», σχολιάζει στο «business stories» o κ. Δημήτρης Τζιβράς, διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBREAtria, προσθέτοντας ότι επενδύσεις όπως αυτές της Pfizer, της Cisco και νωρίτερα της Deloitte έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων «παικτών» για εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή τη συγκυρία το πρόβλημα έλλειψης σύγχρονων γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών είναι απτό όπως φαίνεται από τη ζήτηση εταιρειών (βλ. ΕΥ, Accenture κ.ά.), ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η γνωστή εταιρεία ανάπτυξης Dimand προωθεί νέα επένδυση, ύψους 35 εκατ. ευρώ, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης για ένα «πράσινο» business park απέναντι από το παλιό ΦΙΞ, κοντά στο λιμάνι και τα δικαστήρια και σε άμεση σύνδεση με το κέντρο της πόλης. Στην πρώτη φάση του έργου, το οποίο ήδη σε μεγάλο βαθμό είναι προσυμφωνημένο για μισθώσεις, θα κατασκευαστούν κτίρια σε 15.000 τ.μ., με το επόμενο στάδιο να περιλαμβάνει 16.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων και τους επιτελείς της εταιρείας, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, να εκτιμούν ότι η περιοχή θα μετεξελιχθεί σε επιχειρηματικό κόμβο.


Στον τομέα των logistics οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία μία νέα συμφωνία από πλευράς μεγάλου θεσμικού του εγχώριου real estate για την αγορά χώρων υψηλών προδιαγραφών άνω των 15.000 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου. Οι μεγάλοι θεσμικοί του real estate, εγχώριες Επενδυτικές Ακινήτων αλλά και funds, έχουν στραφεί ειδικά την τελευταία διετία -και λόγω της πανδημίας- σε ουκ ολίγες επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο και ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η επικείμενη μεγάλη εξαγορά του logistic center που αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς.

Στον ίδιο τομέα, η αγορά εξετάζει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου ο ΟΛΘ σε Ελλάδα και εξωτερικό (σ.σ.: έχει κοινοποιηθεί στους πελάτες και συνεργάτες του στα Βαλκάνια, οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη διαμετακόμιση των φορτίων τους) για τη χρήση 22 αποθηκευτικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας σχεδόν 68.500 τ.μ..

Οπως επισημαίνεται στη σχετική πρόσκληση, «η ΟΛΘ Α.Ε., στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της, ενδιαφέρεται να συλλέξει και να αξιολογήσει προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεών της εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένος, αλλά και νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που σκοπεύει να δημιουργήσει αναφορικά με τις παρακάτω χρήσεις: αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL), εγκαταστάσεις κέντρου διανομής αποθηκευτικής χρήσης».

Επίσης, μία νέα συμφωνία που κυοφορείται εδώ και καιρό στο real estate της συμπρωτεύουσας, αλλά τώρα φαίνεται ότι ωριμάζει, αφορά τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος μετά το σοκ που υπέστη λόγω των πανδημίας σταδιακά βρίσκει τις ισορροπίες του. Ο λόγος για τη συμφωνία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που προωθεί ο όμιλος Fourlis μέσω της θυγατρικής του στα ακίνητα, της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, για την αγορά του εμπορικού – ψυχαγωγικού πόλου της Pradera στη Θεσσαλονίκη που, όπως λένε οι πληροφορίες, μπορεί να κλείσει πολύ σύντομα. Το ενδιαφέρον του ομίλου για το εν λόγω ακίνητο -για το οποίο παρεμπιπτόντως είχε ενδιαφερθεί και η Grivalia– είχε αρχίσει να ακούγεται εδώ και ενάμιση χρόνο, από τις αρχές του 2020. Στο Florida 1 Retail Park, όπως ονομάζεται το πάρκο, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., δίπλα στο ΙΚΕΑ της Fourlis, μισθώνουν χώρους ονόματα όπως οι Jumbo, Κωτσόβολος, Moustakas Toys, Jysk, Leroy Merlin, ΑΒ Βασιλόπουλος.


Τα ξενοδοχειακά ακίνητα
Στον ξενοδοχειακό τομέα, που επίσης αναζητεί νέες ισορροπίες λόγω COVID-19, από τα πολυαναμενόμενα καινούρια projects που σύντομα θα είναι έτοιμα είναι αυτό για την αναβίωση του «Ολυμπος Νάουσα» που μετατρέπεται σε boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, με ένα ύψος επένδυσης άνω των 10 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, λόγω της πανδημίας αλλά και του όγκου των αδειών για τη μετατροπή του διατηρητέου της λεωφόρου Νίκης, έχει πάει πίσω αν ληφθεί υπόψη ότι το κτίριο, κηρυγμένο «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο», είχε αγοραστεί στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Εurobank πριν από τέσσερα χρόνια από την κοινοπραξία των Grivalia Hospitality και Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε. του ομίλου Τορνιβούκα έναντι 5,46 εκατ. ευρώ.


Tην άνοιξη του 2022, πιθανότατα, θα λειτουργήσει το νέο πεντάστερο «V45» με την υπογραφή της Marriott International και του brand της Autograph Collection στα «δίδυμα» κτίρια της τεχνικής εταιρείας Μηχανική Περιβάλλοντος, στον αριθμό 45 της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη στις αρχές του καλοκαιριού. Πρόκειται για μία επένδυση συνολικού ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ για τη μονάδα δυναμικότητας 100 δωματίων υπό τη διαχείριση της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων Ledra Hotels & Villas του ομίλου Σπανού.

Επίσης προς τα πίσω λόγω κορωνοϊού, με ορίζοντα στις αρχές του 2023, έχει πάει η νέα επένδυση από τον ισραηλινό όμιλο της Fattal στη Θεσσαλονίκη, γνωστό από τη μεγάλη επένδυση που έχει σε εξέλιξη στην Αθήνα για την ανακατασκευή του πρώην «Esperia» στη Σταδίου σε πεντάστερη μονάδα. Το πλάνο για το κτίριο που έχει αγοραστεί στην οδό Τσιμισκή 1 στα Λαδάδικα για τη δημιουργία NYX Hotel by Leonardo είναι να δημιουργηθεί «ένα πολύ σύγχρονο και μοντέρνο ξενοδοχείο στο καλύτερο σημείο της Θεσσαλονίκη, με μπαρ, club και ταράτσα με θέα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον όμιλο.

Οι Ισραηλινοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, εξ ου και η ιδιαίτερα κινητική στην Ελλάδα Brown Hotels έχει ήδη τοποθετηθεί στη συμπρωτεύουσα με δύο projects, αυτό για το ιστορικό ξενοδοχείο «Βιέννη» που θα έχει δυναμικότητα 77 δωματίων και την παλιά διατηρητέα καπναποθήκη του 1930 σε τεχνοτροπία art deco στην οδό Δωδεκανήσου για τη μετατροπή της σε ξενοδοχειακή μονάδα 40 δωματίων και 4 σουιτών.

Η Αγορά Μοδιάνο
«Μία αγορά τροφίμων νέας γενιάς που θα αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης». Ετσι περιγράφουν οι επιτελείς της την επόμενη μέρα της Αγοράς Μοδιάνο, που αναμένεται να λειτουργήσει με τη νέα της εικόνα από το Fais Group την επόμενη χρονιά, πιθανότατα από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. «Η Αγορά Μοδιάνο πρόκειται να γίνει ξανά το ζωντανό ορόσημο της Θεσσαλονίκης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της, Ελι Μοδιάνο, το 1930. Οραμά μας, η αποκατάσταση του μνημείου της Αγοράς Μοδιάνο με χρήση σύγχρονης οικοδομικής τεχνολογίας, για την αναβίωση της μεγαλύτερης και ομορφότερης σκεπαστής αγοράς της πόλης, προσφέροντας σε όλους τους κατοίκους και τουρίστες τη μοναδική εμπειρία της γαστρονομικής κουλτούρας της Θεσσαλονίκης.


Η Αγορά Μοδιάνο αναγεννάται και αναδεικνύεται σε μία σύγχρονη αγορά τροφίμων, που θα διατηρεί τον χαρακτήρα, τη μορφή και την παλιά της αίγλη.

Ενας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, αφού θα στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, μία πολυπολιτισμική αγορά που θα συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο, από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και από τοπικά ελληνικά προϊόντα μέχρι προϊόντα fairtrade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου».
Η Αγορά Μοδιάνο, η «Κεντρική Αγορά της Πόλης», θα αποτελέσει όχι μόνο μία απλή σκεπαστή αγορά, αλλά και χώρο συγκέντρωσης και επικοινωνίας που θα αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης, αφού θα δημιουργηθούν χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οσον αφορά στις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, στο ισόγειο της Στοάς θα λειτουργήσουν περίπου 70 καταστήματα τα οποία θα χωρίζονται ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα διαθέτουν. Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης.


Το Πάρκο Καινοτομίας
Αν επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη πρόθεση της Πολιτείας να διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης του έργου, η υλοποίησή του μπορεί να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022 και η ολοκλήρωση των υποδομών και των κτιριακών εγκαταστάσεων της α’ φάσης των 25.000 τ.μ. να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2024.

Ο λόγος για το «Ελληνικό της Θεσσαλονίκης», όπως αποκαλείται λόγω του μεγέθους και της εμβληματικότητάς του το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ThessINTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center), που αποτελεί πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και την υποστήριξη της Πολιτείας. Το έργο θα δημιουργηθεί σε μια προνομιακή έκταση 760 στρεμμάτων που παραχώρησε το Δημόσιο ειδικά για το ThessINTEC, για περίοδο 99 ετών, στον Δήμο Θερμαϊκού, δίπλα στο αεροδρόμιο, με την πρώτη φάση να αφορά κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη υφίστανται υπογεγραμμένα ΜοU (μνημόνια συναντίληψης) για προκρατήσεις στο 93% των κτιριακών υποδομών από περίπου 100 επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα με προϋπολογιζόμενες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ εντός δεκαετίας.


«Το έργο έχει δομικό χαρακτήρα, στοχεύει να αλλάξει το μέχρι σήμερα παραγωγικό μοντέλο στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ερευνας και της Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Στόχος, να γίνει από εσωστρεφές διεθνώς ανταγωνιστικό, με πρωτότυπα και καινοτόμα προϊόντα που θα προέρχονται κατόπιν της έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, γιατί όσο κι αν έχει υπάρξει βελτίωση τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα δεν παύει να είναι πίσω όσον αφορά τη διασύνδεση πανεπιστημιακών, ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων», σχολιάζει στο «b.s.» o κ. Νίκος Ευθυμιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Το ThessINNTEC λοιπόν στοχεύει ακριβώς σε αυτό, στη συνεργασία όλου του οικοσυστήματος που θα φέρει καινοτόμα ελληνικά προϊόντα με καλύτερες τιμές και ποσότητες στην αγορά. Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν 366 τέτοιου είδους κέντρα και στην Ελλάδα κανένα, επομένως είναι εύλογη η ανάγκη να υπάρξει αυτή η εκ βάθρων αλλαγή στην αγορά», προσθέτει ο ίδιος.


Ποιοι θα εγκατασταθούν; Καταρχάς συμπράξεις καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων με ερευνητικά εργαστήρια ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, νεοφυείς επιχειρήσεις, startups/spinoffs, τμήματα Ερευνας και Τεχνολογίας (R&D) καινοτόμων επιχειρήσεων, εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές.
Στη συγκεκριμένη έκταση θα δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις έρευνας και επιχειρηματικότητας, ενώ θα αναπτυχθούν συνέργειες (mega projects) για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με στόχο την παγκόσμια αγορά.

Τα 6 mega projects στα οποία θα επικεντρωθεί αρχικά το ερευνητικό έργο που θα παραχθεί στο Πάρκο αφορούν τους παρακάτω κλάδους:

■ MP1: Προηγμένα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής

■ MP2: Εφαρμογές εύκαμπτων οργανικών υλικών Νανοτεχνολογίας

■ MP3: Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης

■ MP4: Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας

■ MP5: Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα

■ MP6: Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος

Με βάση το πλάνο, το ThessINTEC θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, που τα επόμενα 5-10 χρόνια θα προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ, δημιουργία σταδιακά 7.000 θέσεων εργασίας και συμβολή 2% στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας. Hδη περισσότερες από 100 επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες έχουν εκδηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους να συνεργαστούν και να συν-εγκατασταθούν στους χώρους του ThessINTEC, μεταξύ αυτών και ξένες εταιρείες που μπορεί να έχουν εμπορική παρουσία στην Ελλάδα, πλέον όμως σκοπεύουν να επενδύσουν και στο κομμάτι της έρευνας – τεχνολογίας.

Σε συνέχεια της ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το 2020 για τις λεπτομέρειες και το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία του ThessINTEC, ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση με ποσοστό 58%, ενώ ο δημόσιος με 42%. Στους μετόχους από πλευράς του Δημοσίου είναι ενδεικτικά η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., ο Δήμος Θερμαϊκού, το ΕΚΕΤΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Από πλευράς του ιδιωτικού τομέα είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οι Μυτιληναίος, Αλουμύλ, Κleemann, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικός Χρυσός, Κ&Ν Ευθυμιάδης, Raycap κ.ά.

Η ThessINTEC A.E. έχει εξασφαλίσει μέσω δωρεών την κάλυψη του κόστους των μελετών και ενεργειών που απαιτούνται για την πλήρη χωροθέτηση, πολεοδόμηση και αδειοδότηση του έργου, καθώς και για την ωρίμανση του φακέλου χρηματοδότησής του. Τον Ιούνιο του 2021 κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και οι απαραίτητες ενέργειες προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών κεφαλαίων, κοινοτικών πόρων και δανεισμού από ευρωπαϊκή τράπεζα. Η α’ φάση του αφορά την υλοποίηση των βασικών υποδομών για το σύνολο της έκτασης και το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει το Master Plan του ThessINTEC. Η υλοποίηση του υπόλοιπου 90% των κτιρίων προβλέπεται να αναπτυχθεί καθαρά και μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια επενδυτών στους οποίους θα μπορούν να παραχωρηθούν (leasing) επιμέρους τμήματα της συνολικής έκτασης για κατασκευές εργαστηριακών χώρων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας και τις προδιαγραφές του ThessINTEC.

Ειδικά σε σχέση με τη χρηματοδότηση των αρχικών υποδομών (70 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ), είναι ήδη διασφαλισμένα συνολικά 41 εκατ. ευρώ, 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3 εκατ. ευρώ από δωρεές επιχειρήσεων και επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από τον πρώτο επενδυτή, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ. Υπό διαπραγμάτευση είναι επιπλέον χρηματοδοτήσεις από άμεσα υποψήφιους επενδυτές, το ΑΠΘ, το BeerSheva – TechPark, το Cyber Security Center, κεφάλαια από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κίνα.

Στους πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές συγκαταλέγονται μεγάλα ονόματα όπως οι Amazon, Huawei, EY κ.ά., πέραν φυσικά των δωρεών που θα προκύψουν από ιδρύματα ή μακροπρόθεσμα δάνεια από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι ΕΙΒ, EBRD κ.ά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το 2022 προβλέπεται η εφαρμογή των οριστικών τεχνικών μελετών και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο νόμος περί Επιχειρηματικών Πάρκων.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024 με την κατασκευή των υπόλοιπων έργων υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τη συνεγκατάσταση καινοτόμων επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των 6 μέχρι σήμερα mega projects που περιλαμβάνει η α’ φάση του ThessINTEC, με τον προϋπολογισμό των 70 εκατ. ευρώ.

Το 2026, στα 100 χρόνια της έκθεσης, προγραμματίζεται να λειτουργήσει με τη νέα της εικόνα η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου το κόστος της επένδυσης για την ανάπλαση θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι την επόμενη διετία, 2022-2023, θα κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα, ώστε το 2023 και μετά την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών να ξεκινήσουν τα έργα, με τις κατασκευαστικές εργασίες να υλοποιούνται με την έκθεση σε λειτουργία.

Στη νέα ΔΕΘ που φιλοδοξεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα κατασκευαστούν πέντε μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο 120 δωματίων και επιχειρηματικό κέντρο, ενώ θα είναι διαθέσιμες συνολικά πάνω από 2.100 θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα είναι όλες υπόγειες.

Η ανάπλαση για τη νέα ΔΕΘ, υπόσχεται, μεταξύ άλλων, ετήσια οικονομική ωφέλεια για την πόλη ύψους 500 εκατ. ευρώ κι επιπλέον 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με βάση σχετική μελέτη της Deloitte, δεδομένου ότι ο εκθεσιακός κλάδος έχει το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή από κάθε άλλη τουριστική δραστηριότητα σε μία πόλη.



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη