Ο Κώστας Κεντέρης, αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αγωνιστικού Σχεδιασμού


Το Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ επικύρωσε την πρόταση του Εθνικού Συμβούλιο Αγωνιστικού Σχεδιασμού για τη δημιουργία εξιδεικευμένων ομάδων Εργασίας. Πρόεδρος του ΕΣΑΣ θα είναι ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Κεντέρης, ενώ συντονιστής των τεσσάρων ομάδων θα είναι ο σύμβουλος της διοίκησης, Λάμπρος Παπακώστας.
Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είναι η Σοφία Σακοράφα.

Η ΕΣΑΣ χωρίζεται σε τέσσερις Επιτροπές, στην Επιτροπή Αναπτυξιακού Αθλητισμού, στην Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού, στην Επιτροπή Αγώνων και στην Επιτροπή Εξεύρεσης πόρων και στρατηγικού Σχεδιασμού με στόχο τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση των θεμάτων του αντικειμένου, που θα αναλάβουν.

Η ομάδα εργασίας του Αναπτυξιακού Αθλητισμού, πρόεδρος της οποίας θα είναι ο Γιάννης Μυστακίδης, θα ασχοληθεί με τη διεξαγωγή Αγώνων έως Κ20, τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, τις αναπτυξιακές δράσης, το Kids Athletics κ.α. Η Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού θα έχει πρόεδρο τον Γιώργο Γιατρουδάκη και ως κύρια ευθύνη τα θέματα Εθνικών Ομάδων, τα κέντρα προετοιμασίας, ιατρικά και αγωνιστικά ζητήματα.

Η Επιτροπή Αγώνων, με πρόεδρο τον Γιάννη Λιούμπα, θα ασχοληθεί με τη Διεξαγωγή Αγώνων, την ανάθεση διοργανώσεων, την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τον έλεγχο εγκυρότητας των αγώνων.

Μέλη της Επιτροπής θα είναι μεταξύ άλλων η ολυμπιονίκης του επί κοντώ και μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Περικλής Ιακωβάκης.

Τέλος, η Επιτροπή Εξεύρεσης πόρων και στρατηγικού Σχεδιασμού, με πρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας, Σωτήρη Κυρανάκο, θα έχει αντικείμενο εργασίας τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με τοπικούς φορείς για την προετοιμασία των αθλητών και για τη διεξαγωγή πανελληνίων πρωταθλημάτων και αγώνων.

Ο Κώστας Κεντέρης ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς και πιθανότατα ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα έπαιρνε μέρος στην τελετή έναρξης. Ωστόσο, μία μέρα πριν την τελετή, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να σπεύσουν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ. Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας.[3] Αργότερα η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό,[4] ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή».[5] Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.[6]

Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών.[7] Αντίθετα στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.

Μετά από μακρύ νομικό αγώνα, στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μαζί με την Κατερίνα Θάνου, αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.[8]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη