Starlink : Ήρθε και στην Ελλάδα το δορυφορικό internet - Πόσο κοστίζει


Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την δοκιμαστική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk και στη χώρα μας, με αρχικό στόχο μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις από την Ελλάδα.

Αυτό που απομένει είναι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα "δορυφορικά πιάτα” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο το ζήτημα πρόκειται να λυθεί άμεσα με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) βάσει της εισήγησης που έχει καταθέσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.

Σε ποιους απευθύνεται η Starlink
Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρσι πέρσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Όπως έχει σημειώσει ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Starlink "είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές” είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. "Στην πραγματικότητα θέλουμε να καλύψουμε τα τμήματα του πλανήτη που είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς, ένα 3% με 5% συνολικά”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη