Τεράστια απάτη από Ελληνική εταιρία και πρόστιμο 38,8 εκατομμύρια


Τεράστια απάτη από Ελληνική εταιρία και πρόστιμο 38,8 εκατομμύρια
Με την επιβολή προστίμου ύψους 38,8 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) πέφτει η αυλαία στο σκάνδαλο της ελληνικής εταιρείας streaming μουσικής Akazoo, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία διέπραξε απάτη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος επενδυτών.

Την απάτη της Akazoo έφερε στο φως το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που δύο χρόνια νωρίτερα, είχε κάνει και τις αποκαλύψεις – βόμβα για την Folli Follie.

Η Akazoo εισήλθε στο χρηματιστήριο Nasdaq το 2019 μέσω εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάστηκε στους επενδυτές σαν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία streaming μουσικής, που διατεινόταν ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, της οποίας το μέγεθος όσον αφορά τα έσοδα, τα κέρδη και τους χρήστες ανταγωνίζεται τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal, ενώ παρουσιαζόταν να έχει 38,2 εκατ. χρήστες στις αναδυόμενες αγορές και 120 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα. Ωστόσο, η QCM είχε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, τα οποία υποδήλωναν ότι η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.

Αφότου ο Γκρέγκο αμφισβήτησε τα νούμερα της Akazoo, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, στο πλαίσιο των ερευνών.
Τον Απρίλιο, η Akazoo αποδέχθηκε την απόφαση της SEC και διεγράφη από το χρηματιστήριο Nasdaq. Ο συμβιβασμός που ανακοινώθηκε χθες στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει 38,8 εκατ. δολάρια από κέρδη που έβγαλε μέσω της απάτης.

Η Akazoo δεν αποδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τα όσα βρήκε η έρευνα των αμερικανικών αρχών, ενώ δικηγόρος της αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το νέο αυτό, διεθνές οικονομικό σκάνδαλο και πώς κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και την οικονομική στήριξη των ισχυρών του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου και να αναρριχηθεί με τόσο γοργά βήματα;

Ο Απόστολος Ζερβός, γεννήθηκε στην Αμερική και μεγάλωσε μεταξύ Καναδά και Ελλάδας. Ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με την τεχνολογία καθώς ο πατέρας του εργαζόταν, επί σειρά ετών, σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. 
Ο ίδιος, ωστόσο, σπούδασε Φιλοσοφία και Οικονομικά στο διακεκριμένο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και όνειρό του ήταν πάντα να συνδυάσει τις τέχνες με την τεχνολογία. Την πρώτη δεκαετία του 2000 θα εργαστεί σε εταιρείες τεχνολογίας και μάρκετινγκ, μεταξύ των οποίων και οι Ellemedia Technologies, Algosystems S.A. και Velti, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε υπηρεσίες και διαφημίσεις μέσω των νεοφερμένων την εποχή εκείνη έξυπνων κινητών αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2010 αναλαμβάνει επικεφαλής στρατηγικής της τεχνολογικής εταιρείας InternetQ, που ιδρύθηκε το 2000, μέσα από την οποία θα γεννηθεί λίγο αργότερα και η θυγατρική Akazoo.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2011, σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές της Πολωνίας, η InternetQ είχε κατηγορηθεί για χρήση αμφιλεγόμενων πρακτικών με στόχο την εγγραφή χρηστών σε υπηρεσίες με χρέωση. Συγκεκριμένα η εταιρεία παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με την κατηγορία πως έστελνε μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα χρηστών ενημερώνοντάς τους πως είχαν κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και πως για να το παραλάβουν θα έπρεπε να απαντήσουν με ένα μήνυμα. Τελικά και το μήνυμα χρεωνόταν και το χρηματικό ποσό δεν έφθανε ποτέ στους υποτιθέμενους νικητές.

Η εταιρεία Akazoo ιδρύθηκε το 2010 και αγοράστηκε αμέσως από την InternetQ η οποία τής εισέφερε την ομώνυμη πλατφόρμα λογισμικού αξίας 10,7 εκατ. ευρώ, και ξεκίνησε δοκιμαστικά τη λειτουργία της το 2012 έχοντας στο τιμόνι τον νεαρό αλλά ικανότατο και υπερκαταρτισμένο όσον αφορά στους τομείς της επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών, Απόστολο Ζερβό. Όπως ο ίδιος θα δηλώσει χρόνια αργότερα, κανείς δεν είχε φανταστεί την τόσο μεγάλη και γρήγορη αυτή εξέλιξη.

Κι όμως μέσα σε λίγα μόλις χρόνια ο Ζερβός μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι. Στις αρχές του 2014 η Αkazoo συνάπτει συνεργασία με την WIND δημιουργώντας τη νέα music streaming υπηρεσία WIND AKAZOO η οποία προσφέρει στους συνδρομητές της εταιρείας άμεση πρόσβαση σε βιβλιοθήκη με περισσότερα από 15.000.000 τραγούδια, και τη δυνατότητα να δημιουργούν, να αποθηκεύουν και να μοιράζονται οποιαδήποτε στιγμή τις δικές τους playlist από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν, Smartphone, Tablet ή υπολογιστή.

«Ως η πρώτη εταιρεία διάθεσης απεριόριστης μουσικής streaming στην Ελλάδα, η δέσμευσή μας στην εισαγωγή χρηστών στο νέο τρόπο μουσικής απόλαυσης είναι μεγάλη και πιστεύουμε ότι η νέα συνεργασία με τη WIND σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της μουσικής εμπειρίας, προσφέροντας μια εύκολα προβάσιμη και ελκυστική υπηρεσία σχεδιασμένη στα μέτρα των Ελλήνων μουσικόφιλων» δήλωνε τότε ο ίδιος.

Ακολουθεί, στα τέλη του 2015, η σημαντικότατη συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Diorama, στην οποία συμμετείχε ο γνωστός επιχειρηματίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η εταιρεία απέκτησε στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην InternetQ αγοράζοντας ποσοστό μετοχών από υφιστάμενο μέτοχο, ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον του κ. Δασκαλόπουλου για την εν λόγω εταιρεία φέρεται να πυροδοτήθηκε από την αδυναμία που έχουν οι δύο κόρες του στην μουσική δεδομένου ότι η μία ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι και η άλλη είναι ιδιοκτήτρια ραδιοφωνικών σταθμών. Παρόλα αυτά ο ίδιος αποχώρησε, το καλοκαίρι του 2019, μέσω της συμμετοχής της Αkazoo στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο Σεπτέμβριος του 2019 θα βρει τον Απόστολο Ζερβό στην κορυφαία στιγμή της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας του μετά την είσοδο της εταιρείας του στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq. Είχε πλέον ανοίξει τα φτερά του για ακόμη μεγαλύτερα και πιο επικερδή ταξίδια και δεν σταματά να οργανώνει τα επόμενα βήματά του, εκείνα που θα τον πάνε ακόμη πιο ψηλά.

Στα τέλη του 2019 θα ανακοινώσει την νέα στρατηγική συνεργασία της Akazoo με την Rakuten Viber, την δημοφιλή παγκόσμια πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και φωνητικών κλήσεων. Στόχος της συνεργασίας είναι οι χρήστες του Viber να μπορούν να έχουν πρόσβαση, να ακούνε και να μοιράζονται μουσική, playlists, και σταθμούς από το Akazoo μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως επίσης να ανταλλάσσουν μηνύματα βασισμένα σε αγαπημένους στίχους τραγουδιών.

Ο ίδιος, θα δηλώσει σχετικά με αυτήν την συνεργασία: «Καθώς το κοινό περνά όλο και περισσότερο χρόνο στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ακούει μουσική στις συσκευές του, ο εμπλουτισμός των μηνυμάτων και των κοινωνικών μέσων με μουσική είναι η φυσική εξέλιξη. Δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούν την ίδια μουσική ταυτόχρονα, εμπλουτίζεται η κοινωνική τους αλληλεπίδραση και εμπειρία».

Τους πρώτους μήνες του 2020 ο Απόστολος Ζερβός κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της έδρας της εταιρείας του στην Ελλάδα. Λίγο πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, προσλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, καινούργιους συνεργάτες ενώ αναζητά, μέσω αγγελιών, 18 ακόμη άτομα προκειμένου να στελεχώσει νέες θέσεις εργασίας.

Πνευματικά Δικαιώματα
Εκτός όλων των άλλων δραστηριοτήτων του ο πολυπράγμων Απόστολος Ζερβός έκανε μία προσπάθεια να εισέλθει δυναμικά και στον ταλαιπωρημένο και ακυβέρνητο τα τελευταία χρόνια, μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ και της συνακόλουθης αναστολής άδειας λειτουργίας της, χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στα τέλη Ιανουαρίου, την περίοδο που οι Έλληνες δημιουργοί περίμεναν εναγωνίως από το υπουργείο Πολιτισμού την άδεια λειτουργίας του νέου δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), της ΕΔΕΜ, ο CEO της Akazoo ανακοίνωνε πως έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων η οποία θα του εξασφάλιζε την δυνατότητα να διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα είτε μετά από ανάθεση ενός ΟΣΔ είτε απευθείας από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Τότε μάλιστα ο ίδιος δήλωνε με νόημα και περισσή αυτοπεποίθηση: «Θεωρούμε πως η πολυετής μας ενασχόληση με τις νέες μουσικές τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μάς καθιστά τους πλέον κατάλληλους για να δώσουμε λύσεις στα μακροχρόνια ζητήματα γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τους δημιουργούς με πιο άμεση και διαφανή απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων έργων»

Να θυμίσουμε εδώ πως λίγες ημέρες νωρίτερα ένας άλλος επιχειρηματίας, ο Δημήτρης Μάρης, είχε λάβει την απαραίτητη διαπιστωτική πράξη από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), αρμόδιο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού, για την δημιουργία αντίστοιχης ΑΟΔ. Τότε μάλιστα είχε γίνει λόγος για σκληρό επιχειρηματικό πόλεμο,

Τελικά το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε την άδεια στην ΕΔΕΜ με αποτέλεσμα ο Απόστολος Ζερβός να διακόψει τις ενέργειες που είχε ξεκινήσει για την δημιουργία δικής του ΑΟΔ. Παρόλα αυτά συνέχισε να πολιορκεί τους Έλληνες δημιουργούς εμφανιζόμενος ως ο νέος αυτόκλητος σωτήρας τους, διαμηνύοντάς τους, ακόμα και μέσω γραπτής επιστολής που τούς απέστειλε πριν λίγο καιρό, πως ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί τους και να τους βοηθήσει με την τεχνογνωσία του.

Οι περισσότεροι δημιουργοί, βέβαια, δεν έβλεπαν με καλό μάτι μια τέτοια συνεργασία, καθώς, όπως αποκαλύπτουν, κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό φήμες πως η δραστηριότητα του εν λόγω επιχειρηματία καλυπτόταν από βαριές σκιές οι οποίες βεβαίως δεν είχαν ποτέ επιβεβαιωθεί, μέχρι προσφάτως τουλάχιστον, με επίσημα στοιχεία.

Η συνεργασία με τις ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες
Η εταιρεία streaming Akazoo συνεργαζόταν, μεταξύ άλλων, και με όλες τις μεγάλες ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες, διανέμοντας ψηφιακά τα τραγούδια τους, εντός κι εκτός Ελλάδας, έναντι προσυμφωνημένης αμοιβής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη