Στην δίνη χρηματοοικονομικού θρίλερ εκατομμυρίων η Χριστίνα Σκέντζιου


Στην δίνη χρηματοοικονομικού θρίλερ εκατομμυρίων η Χριστίνα Σκέντζιου
Παραιτήθηκε η Χριστίνα Σκέντζιου μετά την εξαφάνιση του προέδρου του Ιωνικού

Φορτωμένος με ένα μπλοκ επιταγών το οποίο αφαίρεσε από τα γραφεία του Ιωνικού Νικαίας και τουλάχιστον 210.000 ευρώ τα οποία σήκωσε από τα ταμεία του συλλόγου, «εξαφανίστηκε» από προσώπου γης ο ιδιοκτήτης του μπασκετικού Ιωνικού Νίκαιας, Βαγγέλης Τσάπας, τον οποίο ψάχνουν επιχειρηματίες, εφοπλιστές, επενδυτές, χρηματιστές και -κυρίως- ένας πρίγκιπας του Κατάρ!

Κάποια στιγμή, στα μέσα της εβδομάδας, ο Τσάπας εμφανίστηκε διαβεβαιώνοντας ότι θα επανέλθει σύντομα, ωστόσο προς το παρόν κάποια οικογενειακά ζητήματα τον υποχρεώνουν να παραμείνει εξαφανισμένος. Κανείς όμως από τους στενούς του συνεργάτες ή πρόσωπα του περιβάλλοντός του δεν τον πιστεύουν.


Κρυπτονομίσματα
Άλλοι υποστηρίζουν ότι ταξίδεψε στο Βέλγιο με κάποια αθλητική αποστολή κι άλλοι ότι «πέταξε» για Βαλκάνια ώσπου να κοπάσει ο θόρυβος. Τα σημαντικά όμως ξεκινούν τώρα, καθώς οι αποδόσεις της εταιρείας του με κρυπτονομίσματα, της HNC Coin (Hellenic Coin), έχουν «κλειδώσει» σε πολύ χαμηλά επίπεδα εγκλωβίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια Ελλήνων επιφανών της εμπορικής ναυτιλίας και του Καταριανού με τον οποίον ο Τσάπας πιθανολογείται ότι έχει προχωρήσει πιο πέρα, ως επενδυτής των πετροδόλαρών του σε τουριστικά φιλέτα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ως διαχειριστής της πριγκιπικής θαλαμηγού που φέρνει περισσότερο σε υπερωκεάνιο παρά σε κότερο.

Βέβαια, οι κινούμενοι στον χώρο του αθλητισμού δεν αναφέρονται μόνο στην αδιαφορία των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για την περίπτωσή του αλλά και της ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, της ΕΟΚ, σχολιάζοντας καυστικά: «Γιατί να ασχοληθεί η ΕΟΚ; Μα ο Ιωνικός του Τσάπα ήταν η μοναδική από τις ομάδες της Α1 και ίσως όλης της χώρας που είχε βγει ανοιχτά με ανακοίνωση πριν από τις εκλογές της Ομοσπονδίας και στήριξε την υποψηφιότητα του μετέπειτα προέδρου Βαγγέλη Λιόλιου. Ούτε καν η ομάδα στην οποία μέχρι πρότινος ήταν μεγαλομέτοχος και χρηματοδότης, ο Προμηθέας Πάτρας, δεν έβγαλε αντίστοιχη ανακοίνωση. Με ό,τι και αν σημαίνει αυτό…».



Θρίλερ
Το θρίλερ με τον παράγοντα ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου το πρωί, όταν στενοί του συνεργάτες προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του τηλεφωνικώς. Η τελευταία φορά που εμφανίζεται στην εφαρμογή what’s app στο κινητό του τηλέφωνο είναι την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στις 09.25 π.μ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόσωπο του περιβάλλοντός του είπε ότι στην τελευταία τους συνομιλία, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ο Τσάπας δεν είχε αφήσει να φανεί ότι αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα και η συμπεριφορά του ήταν απολύτως φυσιολογική. Στο Darling, το πολυτελές καφέ – εστιατόριό του στην «καρδιά» του Πειραιά, με τα ριζότα, τα μπέργκερ, τις εξωτικές σαλάτες, τα σπέσιαλ ποτά και τον πανάκριβο διάκοσμο, μπουφετζήδες, σερβιτόροι, λαντζιέρηδες, πορτιέρηδες κι οι δύο παρκαδόροι περιμένουν αγωνιωδώς γιατί «ο Βαγγέλης είναι πάνω απ’ όλα συμπονετικός και ξηγημένος».

Η πρόεδρος
Η «εξαφάνιση» του γνωστού παράγοντα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και ενδεχομένως να επιφέρει παράπλευρες απώλειες σε πρόσωπα τα οποία τον εμπιστεύτηκαν και αποφάσισαν να συνδράμουν στα «όνειρά» του, τοποθετούμενα σε θέσεις ευθύνης. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Χριστίνας Σκέντζιου, προέδρου του Ιωνικού Νικαίας. Η όμορφη δημοσιογράφος γνωρίστηκε με τον παράγοντα το 2015. Είχε μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό και έψαχνε δουλειά στη χώρα μας. Ο επαγγελματικός «γάμος» με τον Τσάπα έγινε έπειτα από προτροπή του Μανώλη Παπαμακάριου. Αρχικά ανέλαβε το γραφείο Τύπου του Φάρου και μετά βρέθηκε στον Ιωνικό ζώντας από κοντά το πέρασμά του από τη Β΄ Εθνική στην A2 και από εκεί στην Α1. Όπως η ίδια έχει επισημάνει σε συνέντευξή της, αρχικά ξεκίνησε από αντιπρόεδρος στην ΚΑΕ. Ωστόσο, πέρυσι, επειδή ανέκυψε ένα ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις και επειδή εμπιστεύτηκε τον Τσάπα, αναβαθμίστηκε σε πρόεδρο.

Παρότι η ίδια αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια για την εξαφάνιση του χρηματοδότη της ομάδας, πρόσωπα του περιβάλλοντός της αναφέρουν ότι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ καθώς αντιλαμβάνεται ότι ενδεχομένως ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ την έχει εκμεταλλευτεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Μ», λίγο πριν από την «απόδρασή» του ο Τσάπας εισέβαλε στα γραφεία της ΚΑΕ αφαιρώντας το μπλοκ επιταγών της ομάδας, γεγονός που ανάγκασε τους επικεφαλής του Ιωνικού να το καταγγείλουν στις αστυνομικές αρχές. Ακολούθως είχε φροντίσει να «σηκώσει» από τα ταμεία του συλλόγου ποσό το οποίο φαίνεται να ξεπερνά τις 210.000 ευρώ. Πλέον όλα εξηγούνται! Κατά την πιθανότερη εκδοχή, ο εξαφανισμένος ιδιοκτήτης έκανε το colpo grosso. Στο πρόσωπο της Σκέντζιου αλλά και αρκετών ακόμη συνεργατών είδε τους «χρήσιμους ηλιθίους» ή αλλιώς «αφελείς» προκειμένου να «σηκώσει ό,τι μπορεί» από την ΚΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η όμορφη πρόεδρος αναμένεται από αύριο κιόλας να κινήσει τις διαδικασίες παραίτησής της. Η ίδια φέρεται να αισθάνεται «προδομένη» και «εξαπατημένη», καθώς σε καμία των περιπτώσεων δεν γνώριζε τις διαθέσεις του «μεγάλου αφεντικού». Πλέον όμως και η ίδια είναι «όμηρος» μιας κατάστασης που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί, ιδίως μετά τον πανικό που έχει προκληθεί σε ισχυρούς συναλλασσόμενους με τον Τσάπα που βλέπουν τις επιταγές να σκάνε η μία μετά την άλλη!

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Χριστίνα Σκέντζιου φέρεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες δουλειές του επιχειρηματία και πώς εκκρεμούν συμβόλαια ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για τους παίκτες.

Hellenic Coin
Ίδια είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο έτερο παιδί του Τσάπα, την εταιρεία Hellenic Coin (ΗΝC) που ιδρύθηκε το 2015 με στόχο τη «μεγιστοποίηση της ασφάλειας και της ταχύτητας των συναλλαγών». Στις 14 Ιουνίου το «νόμισμά» του κατέγραψε ιστορικό υψηλό του στα 4,84 δολάρια. Ωστόσο, η πορεία του έκτοτε δεν υπήρξε αντίστοιχα «ρόδινη». Σήμερα, το crypto διαπραγματεύεται στα 0,80 δολάρια, έχοντας χάσει τον τελευταίο μήνα άνω του 50% της αξίας του, από τα 1,94 δολάρια στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CoinGecko.

Η ανώτατη προσφορά του HNC Coin μπορεί να φτάσει στα 100.000.000 νομίσματα, με τα κυκλοφορούντα νομίσματα αυτή τη στιγμή περί τα 83.000.000. Η αξία της κεφαλαιοποίησής του είναι τα 76.500.000 δολάρια, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η εταιρεία. Το HNC Coin αυτοαποκαλείται ένα «νόμισμα διπλού σκοπού» και ως μέσο πληρωμής αλλά και ως ένα καινοτόμο επενδυτικό σχήμα. Ωστόσο, η αποδοχή του από ανταλλακτήρια είναι σχετικά περιορισμένη, και δεν έχει να «σπάσει» από το «περιθώριο» της αχανούς αγοράς των κρυπτονομισμάτων, αν και «μετρά» ήδη έξι χρόνια ζωής. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι οι κριτικοί και οι αμφισβητίες του εγχειρήματος που εδώ και χρόνια καταγγέλλουν «αδιαφανείς» διαδικασίες, σε διαδικτυακές κοινότητες και ελληνικούς ιστοτόπους σχετικούς με τα crypto. Στον Ιωνικό Νικαίας, από φέτος, τη θέση του δικτύου διαγνωστικών κέντρων Affidea δίπλα στο όνομα του συλλόγου πήρε από φέτος το «HNC REVOLUTION», μότο του πρώτου ελληνικού crypto. Άλλες σημαντικές χορηγίες που έχει αναλάβει το HNC Coin είναι της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού ή του τελευταίου Super Cup στο μπάσκετ που διεξήχθη στην Πάτρα.

Σε συνέντευξη του για τα κρυπτονομίσματα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Σαφώς και τα πρώτα χρόνια (2009) όλοι αναρωτιόμασταν εάν επρόκειτο για μια καινούργια τεράστια φούσκα η δημιουργία των κρυπτονομισμάτων. Είτε λόγω έλλειψης γνώσεως, είτε λόγω της πρωτοπαρουσιαζόμενης τεχνολογίας, είτε και λόγω δυσπιστίας για οτιδήποτε καινούργιο που δεν καταλαβαίνουμε άμεσα και εύκολα». Εκείνο δε που τον ενοχλούσε ιδιαίτερα ήταν η απουσία ελέγχων από τους κρατικούς φορείς, διότι έμπαιναν πολύ επιτήδειοι και αετονύχηδες στο κόλπο. «Ένα ακόμη μειονέκτημα», υπογράμμιζε, «είναι ότι βρήκαν πρόσφορο έδαφος αρκετοί επιτήδειοι και παρεισφρήσανε στα κρυπτονομίσματα μόνο και μόνο για να εξαπατήσουν επενδυτές και να εξαφανιστούν. Αυτό έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό το 2017 … Όλα τα παραπάνω ενίσχυαν, υπάρχουν ακόμα και σήμερα τέτοιες επιφυλάξεις, ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια φούσκα».

Εμπιστοσύνη
Σε ό,τι αφορά την εταιρεία του δήλωνε: «Το HNC άρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από τις αρχικές, λογικές επιφυλάξεις, αφενός για το γεγονός ότι είμαστε από το 2015, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος νοιάζεται και πληρώνει και αγωνίζεται για να γίνει τελικά το HNC αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή εναλλακτικός τρόπος πληρωμής στην πραγματική οικονομία, αφετέρου γιατί όλα τα μέλη της ομάδας έχουν πλούσιο βιογραφικό και εμπειρία, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι έχουν επενδυθεί και θα επενδυθούν μεγάλα ποσά, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμά μας, να γίνουν οι συναλλαγές (με το HNC) απλές και εύκολες για όλους». Κι όταν τέλος ερωτάται για τη νομιμότητα του «crypto», απαντά: «Ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν είναι παράνομο, ασυζητητί. Το ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα τα νομοθετικά πλαίσια (τα οποία θα γίνουν στο άμεσο μέλλον) και δεν είναι χαρακτηρισμένα ως νόμιμα γιατί δεν αντιμετωπίζονται ακόμα σαν assets, με ελάχιστες χώρες ως εξαίρεση, δεν σημαίνει ότι είναι παράνομα. Ήδη, η ΕΕ και όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου εργάζονται πυρετωδώς ώστε να δημιουργήσουν ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, και φορολογικό και οικονομικό, για τα κρυπτονομίσματα». Πλέον η Hellenic Coin είναι ουσιαστικά «ανενεργή» και ο φιλόδοξος επιχειρηματίας κρυπτόμενος… κρυπτονομίσματα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη