" Μασούτης " : Η μεγάλη αντεπίθεση, στον "πόλεμο των σούπερ μάρκετ"Στη λειτουργία άλλων 30 έως 40 νέων καταστημάτων σε Αττική και Νότια Ελλάδα την επόμενη διετία προσβλέπει η Μασούτης Α.Ε., η οποία στην κατεύθυνση ακριβώς της ενίσχυσης της παρουσίας της «κάτω από το αυλάκι» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση Κέντρου Αποθηκών-logistics 40.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Τα εν λόγω νέα καταστήματα στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα, όπως ανέφερε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μασούτης, θα αναπτυχθούν είτε εξ αρχής από την εταιρεία είτε και με εξαγορά.

Προϋποθέσεις
Πρώτο βήμα, βέβαια, και απαραίτητο για την περαιτέρω γεωγραφική κάθοδο της εταιρείας είναι η απόκτηση-οργάνωση των υποδομών, δηλαδή αποθηκευτικού κέντρου-logistics, στο οποίο δίνεται προτεραιότητα το επόμενο διάστημα και το οποίο θα «τροφοδοτεί» τα καταστήματα της εταιρείας στη Λαμία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Πάτρα και όσα νέα καταστήματα δημιουργηθούν στην Αττική, στα νησιά, στην Πελοπόννησο και γενικότερα στη Νότια Ελλάδα. 
Από τη Λαμία και κάτω η εταιρεία διαθέτει σήμερα 70 καταστήματα, τα 58 εκ των οποίων στην Αττική.

Η Μασούτης Α.Ε., σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Μασούτη, αφενός δεν εξαγοράζεται, αφετέρου διατηρεί στις προτεραιότητες-ενδιαφέρον της την εξαγορά άλλων, αλλά μέχρις στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2020 ήταν πολύ καλός λόγω της πανδημίας και αυτό οδηγεί σε αναβολή των σχεδίων πώλησης που είχαν κάποια εξ αυτών.

Το 2021 αναμένεται να κλείσει για τη Μασούτης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, με διατήρηση του τζίρου του 2020, επίδοση η οποία θεωρείται πολύ καλή καθώς το 2020 ήταν μια χρονιά ανόδου λόγω του ξεπάσματος της πανδημίας, ενώ επίσης λειτούργησε μόνο ένα νέο κατάστημα της εταιρείας -αυτό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»- με τζίρο της τάξης των 882 εκατ. ευρώ, με παράλληλη ελαφρά άνοδο των κερδών της τάξης του 10% (κέρδη προ φόρων 13,229 εκατ. ευρώ το 2020), χάρη σε αλλαγές σε εσωτερικές λειτουργίες της εταιρείας.

Το πλάνο της εταιρείας για το 2021 περιελάμβανε αρχικά τη δημιουργία άλλων 5-10 καταστημάτων στη Νότια Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και υπήρξαν σχετικές συζητήσεις, αλλά τελικά δεν προέκυψε -σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας- κάποιο καλό σημείο. Στον αντίποδα, προέκυψε το μικρό αλλά σημαντικό παρά το μέγεθός του κατάστημα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου η εταιρεία τοποθετήθηκε στρατηγικά, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου εισερχόμενου τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα και η παρουσία της εκεί αναδεικνύει τη δυναμική της. 

Περαιτέρω, η εταιρεία φέρεται να εξετάζει την παρουσία της και σε άλλα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η είσοδος της αλυσίδας Μασούτη στην Αττική είχε γίνει μέσω της εξαγοράς της Προμηθευτικής. Συγκεκριμένα, το πρώτο κατάστημα Μασούτη στην Αττική λειτούργησε στο Παλαιό Φάληρο τον Σεπτέμβριο του 2018. Το πρώτο κατάστημα Μασούτη αντίστοιχα στην Πελοπόννησο άνοιξε στην Πάτρα το φθινόπωρο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη