Γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στο αεροπλάνο, όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται

Η απάντηση γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στο αεροπλάνο όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται

Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Οι διαδικασίες της απογείωσης και της προσγείωσης αποτελούν τα δύο πιο κρίσιμα σημεία σε μία πτήση. Κατά τη διάρκεια αυτών υπάρχουν σχετικά αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με την υπόλοιπη πτήση, να συμβεί κάποιο ατύχημα. Τότε μπορεί να χρειαστεί ο πιλότος να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Οι επιβάτες πιθανόν να πρέπει να εκκενώσουν άμεσα το αεροπλάνο. 
Χαμηλώνοντας, λοιπόν, τα φώτα τα μάτια των επιβατών και του πληρώματος συνηθίζουν στο περιορισμένο φως.

Αν, λοιπόν, συμβεί κάποιο ατύχημα και πρέπει να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος στο απόλυτο σκοτάδι θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί σε αυτό. Επομένως, με το χαμηλό φωτισμό, αν τα μάτια τους έχουν συνηθίσει σε αυτό, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν σωστά σε κρίσιμες στιγμές. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει ένας πιλότος:
 «Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε ένα φωτεινό χώρο γεμάτο εμπόδια. Ξαφνικά κλείνουν τα φώτα και εσείς έχετε λίγα δευτερόλεπτα για να βγείτε έξω από το αεροπλάνο. Τι πιθανότητες έχετε για να βρείτε την έξοδο γρήγορα;».

Υπάρχει επίσης και μια άλλη εξήγηση που δίνουν κάποιοι σε συνδυασμό με την παραπάνω ανάλυση. Κατά την απογείωση και την προσγείωση το αεροσκάφος ενδεχομένως να χρειαστεί όλη τη διαθέσιμη ενέργεια. Έτσι, τα φώτα χαμηλώνουν για να εξοικονομηθεί όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε απορία έχεις μπορείς να ρωτάς το πλήρωμα καμπίνας. Αν κάτι σου κάτι εντύπωση ή δεν ξέρεις για ποιο λόγο γίνεται. 
Οι αεροσυνοδοί μπορούν να σου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την πτήση. Εξάλλου, η δουλειά τους δεν είναι μόνο να σου σερβίρουν αλλά είναι πλήρως ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για να σου προσφέρουν ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη