Θεσσαλονίκη : Παλινωδίες και πισωγύρισμα, στην πολύπαθη πλατεία Ελευθερίας


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποφάσισε τώρα ο χώρος να μετατραπεί και πάλι σε δημοτικό πάρκινγκ μέχρι να τελειώσουν οι μελέτες επιφανειακής ανάπλασης και κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης

Υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων ξαναγίνεται η πλατεία Ελευθερίας πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο του χώρου με λαμαρίνες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο-μνήμης στο εβραικό ολοκαύτωμα και στους περίπου 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν από τους ναζί.

Τα σχέδια παρά το γεγονός ότι είχε γίνει και διαγωνισμός και είχε επιλεγεί και ανάδοχος έμειναν στα χαρτιά και ο δήμος αποφάσισε τώρα ο χώρος να μετατραπεί και πάλι σε δημοτικό πάρκινγκ μέχρι να τελειώσουν οι μελέτες επιφανειακής ανάπλασης και κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη και τις επόμενες μέρες αναμένεται να απομακρυνθούν και οι λαμαρίνες που υπάρχουν ακόμα. Στο τοιχίο που θα κατασκευαστεί περιμετρικά για να οριοθετηθεί ο χώρος θα φυτευθούν λουλούδια ενώ και στη μέση θα δημιουργηθεί μια νησίδα πρασίνου. Στη συνέχεια θα πέσει και η αναγκαία πίσσα και θα γίνουν οι απαραίτητες διαγραμμίσεις για την οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης.

Την απομάκρυνση των λαμαρίνων από την πλατεία Ελευθερίας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Ζέρβας επισήμανε στο δημοτικό συμβούλιο πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν οι λαμαρίνες από την πλατεία και ο χώρος να αποδοθεί και πάλι στους δημότες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την οριστική αξιοποίησή του, ο οποίος περιλαμβάνει τη διερεύνηση της δυνατότητας να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ παράλληλα με την επιφανειακή διαμόρφωση και ανάδειξη της έκτασης σε πάρκο μνήμης και αναψυχής. Το πράσινο φως για τις σχετικές εργασίες άνοιξε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το πάρκινγκ θα λειτουργεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και της επιφανειακής ανάπλασης σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη μέσα στο 2022, θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ και της ανάπλασης.
Το εγχείρημα του δήμου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, που ποικίλουν από την θυμηδία στην αγανάκτηση, καθώς πέρα παό τα τε΄ρστια, χωρίς λόγο έξοαδα, δίνει την εικόνα μιας αμήχανης και αναποφάσιστης Δημοτικής αρχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη