Το παραδοσιακό τραγούδι στο χθες και το σήμερα

SHARE:


Το παραδοσιακό τραγούδι στο χθες και το σήμερα
Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης*


Όλοι οι λαοί και οι λεγόμενοι «πρωτόγονοι» έχουν τραγούδια. Αυτά διαθέτουν ένα στοιχειώδη λόγο και μια στοιχειώδη μουσική και υπηρετούν ένα πρακτικό σκοπό π. χ. την πρόκληση βροχής. Σε περισσότερο εξελιγμένες κοινωνίες, αγροτικές, το τραγούδι που αποδίδει συναισθηματικές διαθέσεις και καταστάσεις, έχει ομαδικό χαρακτήρα, εφόσον οι κοινωνίες αυτές παραμένουν κλειστές. Στην ελληνική γλωσσική χρήση ο προσδιορισμός «δημοτικό» παραπέμπει στην εποχή της παραδοσιακής αγροτικής κοινότητας. Απαραίτητη είναι η διευκρίνιση ότι ο «ομαδικός χαρακτήρας» των δημοτικών τραγουδιών δε σημαίνει πως αυτά σχηματίζονταν σε συνεργασία από το σύνολο της ομάδας. Ένα άτομο, προικισμένο υπό την επήρεια μιας συναισθηματικής διάθεσης, «ταίριαζε» ένα τραγούδι (χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εκφραστικά μέσα, θέματα κ.λ.π. ) στο οποίο έδινε τη δική του μουσική, αν είχε μουσικό χάρισμα. Διαφορετικά, το προσάρμοζε σε μια από τις ήδη γνωστές μελωδίες. Το τραγούδι αυτό διαδίδονταν σύντομα στην κοινότητα και έξω από τα στενά της όρια, όπου δεχόταν τροποποιήσεις και έτσι προέκυπταν οι παραλλαγές του.

Ο Νικόλαος Πολίτης επιχείρησε τη θεματική κατάταξη των δημοτικών τραγουδιών ορίζοντας τις εξής κατηγορίες:

1.Ιστορικά

2.Κλέφτικα. Από την ύλη τους προήλθαν τα «ληστρικά»

3.Παραλογές

4.Τραγούδια της αγάπης. Εδώ ανήκουν και τα λιανοτράγουδα (δίστιχα ομοιοκατάληκτα) που το όνομά τους ποικίλει κατά τόπους, όπως μαντινάδες (Κρήτη).

5.Νυφιάτικα. Συνοδεύουν γαμήλιες τελετουργίες.

6.Ναναρίσματα, με τις πιο ποιητικές και λυρικές εικόνες της δημοτικής ποίησης. Και ο Γιώργος Σεφέρης παραδέχτηκε πως ένα δημοτικό νανούρισμα το βοήθησε να καταλάβει καλύτερα την ερμητική σύγχρονη τέχνη.

7.Κάλαντα-Βαϊτικα

8.Τραγούδια της ξενιτιάς

9.Μοιρολόγια και Μοιρολόγια του κάτω κόσμου

10.Γνωμικά τραγούδια, όπως το «Χαρείτε νιοι, χαρείτε νιές κι η μέρα ολοβραδιάζει/ κι ο Χάρος τις ημέρες μας μια μια τις λογαριάζει».

11.Εργατικά και βλάχικα (γεωργοκτηνοτροφικά )

12.Περιγελαστικά (για την άσχημη σύζυγο και τη νύφη που δεν την ήθελαν τα συμπεθέρια). Μεταγενέστερα, άλλοι μελετητές υιοθέτησαν την κατάταξη αυτή. Όμως τη διεύρυναν, όπως: τα Καταλόγια ( ερωτικά τραγούδια που εντοπίζονται μέσα στα έμμετρα βυζαντινά μυθιστορήματα ).

Οι τρεις τέχνες, του χορού, της μουσικής και της ποίησης άρχισαν ως μια, ως ένα οργανικό σύνολο. Σιγά-σιγά η τέχνη του χορού αυτονομήθηκε και η εκτέλεση της χορευτικής πράξης έγινε αυτοσκοπός. Χορός είναι η έκφραση συναισθημάτων με κινήσεις των χεριών, των ποδιών και του σώματος με συνοδεία μελωδίας και λόγου. Σιγά – σιγά, σ΄ όλους σχεδόν τους λαούς, οι κινήσεις αυτές υπάκουσαν σε ορισμένους κανόνες. Και ενώ ο χορός είναι πανανθρώπινο φαινόμενο, οι κινήσεις και οι σημασίες του διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό και από εποχή σε εποχή. 
Ο ελληνικός παραδοσιακός λαϊκός χορός (δημοτικός) λειτούργησε και εκφράστηκε στην αγροτική κοινότητα στη φάση της κλειστής κοινωνίας. Ο χορός διαπλέκεται με την καθημερινή ζωή του χωρικού. 
Ο ελληνικός λαός έχει εμπνευστεί πολλές παροιμίες από το χορό. Ακόμα και σήμερα θέλοντας να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας, χρησιμοποιούμε παροιμίες όπως «νηστικό αρκούδι δε χορεύει, τώρα που μπήκαμε στο χορό θα χορέψουμε, δυο λαλούν και τρεις χορεύουν». Χαρακτηριστικό γνώρισμα της λαϊκής χορευτικής παράδοσης είναι ότι όλοι συμμετέχουν στη χορευτική πράξη ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι καλοί χορευτές. Συνήθως η χορευτική δομή επιτρέπει ελεύθερους προσωπικούς αυτοσχεδιασμούς. Κάθε γεωγραφική περιοχή παρουσιάζει μια ιδιαίτερη χορευτική ταυτότητα.

Τα δημοτικά τραγούδια με τα τρία επιμέρους στοιχεία (ποίηση, μουσική, χορός) είναι η λαϊκή καταγραφή του κύκλου της ζωής: από τη γέννηση ως την ταφή. Τραγουδιόνταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις, γιορτές, πανηγύρια. Γράφτηκαν σε ορισμένη εποχή, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. 
Από τότε που οι συνθήκες εξέλιπαν, σταμάτησαν να γράφονται και δημοτικά τραγούδια. 
Όμως φορείς- πολιτιστικοί σύλλογοι, κέντρα ελληνικής παράδοσης- έχουν αναλάβει τη διατήρηση της μουσικής κληρονομιάς. Γιατί μέσα σ΄ αυτή βρίσκουμε ζωντανά τα στοιχεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, ν΄ αναζητήσουμε πρότυπα και αξίες, που έχουμε ανάγκη για να αντισταθούμε στην πολιτιστική αλλοτρίωση.
 Η μαζική εμφάνιση συλλόγων γίνεται στην προπολεμική Ελλάδα και κυρίως στην περίοδο του μεσοπολέμου. Οι πρώτοι σύλλογοι ήταν επιστημονικοί, δηλ. οι ιδρυτές και τα μέλη τους ήταν άτομα καταξιωμένα στην Αθήνα που ήθελαν να προσφέρουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Συγκέντρωναν ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, έκαναν εκδηλώσεις. 
Στη δεκαετία του ’60, που μεγάλα κύματα αγροτικών πληθυσμών συνέρεαν στην Αθήνα για αναζήτηση εργασίας και η ανάγκη για διατήρηση της επαφής με τους συγχωριανούς είναι μεγάλη, ο χαρακτήρας των σωματείων γίνεται κοινωνικός. Στη δικτατορία η λαϊκή παράδοση δέχεται πλήγμα, γιατί τη χρησιμοποιεί με τη δική της αντίληψη για να προσεγγίσει λαϊκά στρώματα. Στη μεταπολίτευση οι σύλλογοι εργάστηκαν για την καταξίωση της παράδοσης. 
Στη δεκαετία του ’80 οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποκτούν και πολιτικό υπόβαθρο. Τα κόμματα πετυχαίνουν την πολιτική τους διείσδυση στην επαρχία και τους ετεροδημότες. Από τη δεκαετία του ’90 παρατηρείται μια στασιμότητα στη δραστηριότητα των συλλόγων. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί σύλλογοι. Λίγοι είναι όμως εκείνοι που προωθούν τις πολιτιστικές δραστηριότητες, που στοχεύουν στην επαφή των μελών τους με την ταυτότητα της καταγωγής τους. Πολιτικές σκοπιμότητες ή ωφελιμιστικά κίνητρα γίνονται πολλές φορές οι αιτίες ίδρυσης ενός συλλόγου, αφού κάποιοι τους βλέπουν ως μέσο για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.


Παρόλα αυτά οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι οι κυριότεροι φορείς για την εκμάθηση δημοτικών χορών. Το σχολείο κατέχει τη δεύτερη θέση –ιδιαίτερα τα Μουσικά σχολεία έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο- και την τελευταία έχει η οικογένεια. 
Κάποιοι από αυτούς συμβάλουν στη διάδοση των δημοτικών τραγουδιών και των ελληνικών παραδοσιακών χορών στον ελληνικό χώρο, αλλά και παγκόσμια, αφού δείχνουν στους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας, μια άγνωστη πτυχή του νεοελληνικού πολιτισμού. Ακόμα τα χορευτικά συγκροτήματα που πηγαίνουν στο εξωτερικό λειτουργούν ως πρεσβευτές της χώρα μας και βοηθούν να προβληθεί η κουλτούρα του λαού μας. 
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε φωτεινές περιπτώσεις που ασχολούνται με την καταγραφή και διάσωση της δημοτικής μουσικής: ο Σύλλογος του Σίμωνα Καρρά, η Δόμνα Σαμίου, ο Παναγιώτης Μυλωνάς-ΕΡΤ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Πελοποννησιακό Ίδρυμα, ο Σύλλογος της Δώρας Στράτου, το Λύκειο Ελληνίδων ,το κέντρο εθνομουσικολογίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. α.. 
Τέλος οι αυτοδίδακτοι λαϊκοί οργανοπαίχτες και τραγουδιστές συντηρούν αλλά και διαδίδουν το δημοτικό τραγούδι, τραγουδώντας το στα πανηγύρια, τους γάμους ή κάποιες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιες φορές, όμως, προσπαθώντας να τα προσαρμόσουν στις σύγχρονες χορευτικές ανάγκες, αλλοιώνουν το γνήσιο και αυθεντικό ύφος τους- στο ρυθμό και στο περιεχόμενο- με αποτέλεσμα να βλάπτουν παρά να ωφελούν το σκοπό αυτό.

Κατά τον ίδιο τρόπο αλλοιώνεται και η γνήσια χορευτική και ενδυματολογική παράδοση.

Εκτός όλων αυτών, ακόμα γίνονται συνέδρια, οργανώνονται διαλέξεις και τα ΜΜΕ συμβάλουν στον ίδιο σκοπό με ανάλογες εκπομπές (ίσως χρειάζονται περισσότερες). Σήμερα ο νεοέλληνας έχει αποβάλλει την προκατάληψη, που υπήρχε παλιότερα, ότι η παραδοσιακή μουσική ήταν αντιαστικό φαινόμενο. Αντίθετα, τραγουδά, χορεύει και εκδηλώνεται . 
Ο Έλληνας επιστρέφει σε λησμονημένα παραδοσιακά στοιχεία, ως ένα βαθμό είναι θέμα κληρονομικότητας, γιατί «οι πρόγονοί μας μιλούν μέσα μας». Έτσι το δημοτικό τραγούδι και οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας. Βέβαια, έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος και ο χώρος που χορεύει κάποιος. Οι ρυθμοί έχουν γίνει πιο γρήγοροι και τα μουσικά κέντρα διασκέδασης αποτελούν τους κατεξοχήν χώρους.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και ο πολιτισμός, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των εθνικών ταυτοτήτων. Η Ευρώπη δεν είναι χωνευτήρι πολιτισμών, αλλά χαρακτηρίζεται από την πολλαπλότητα των πολιτισμών. 
Έτσι δε στοχεύει στην εξάλειψη των ταυτοτήτων- που σφυρηλατήθηκαν με το πέρασμα αιώνων, ακόμα και χιλιετιών- αλλά στην ενίσχυση της πολιτισμικής διάστασης αυτών των συστατικών στοιχείων, ώστε να αντισταθεί η Ευρώπη στην τυποποίηση που απαιτεί ο νόμος της αγοράς.

Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας,(Υπουργεία παιδείας , πολιτισμού, εσωτερικών κ.α.) των Περιφερειών , Νομαρχιών (αντιπεριφερειών), των Δήμων, των συλλόγων, αλλά και του καθενός από εμάς προσωπικά, η παραδοσιακή μουσική θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνισμού.....*Νικόλαος Γ. Ζυγογιάννης
καθηγητής
πρ. πρόεδρος πανελλήνιου συλλόγου Σαρακατσαναίων

Απέκτησε e-shop ΔΩΡΕΑΝ

Μέλι Γεωργάκα

Μέλι Γεωργάκα
Αρναία Χαλκιδικής

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ]$type=three$m=0$readmore=hide$va=0$l=0$sn=0$hide=home$c=12

Όνομα

«USNS YUMA» 17 Νοέμβρη 2022 29η Agrotica 2022 6η Δεκεμβρίου ΑΒ Βασιλόπουλος Αγγλία Αγιον Ορος Άγιος Δομήνικος Αγιος Λουκάς Αγιος Μάμας Άγιος Μάμας Αγιος Παΐσιος Άγιος Στυλιανός Άγις Κυνηγόπουλος Αγνή Καλουμένου αγνοούμενες αγνοούμενη αγνοούμενοι αγνοούμενος αγνοούμενος ψαράς Αγορά Μοδιάνο Αγρίνιο αδελφοί Χατζηιωάννου Αδωνις Γεωργιάδης ΑΕΚ αεροδρόμιο Μακεδονία Αεροπλάνο αεροπορικό αεροσκάφος Αθήνα Αθηνά Χρυσαντίδου Αθηνά Ωνάση Αθλητικα Αθλητικά Αιγάλεω Αιγίνιο Αιγυπτος Αίγυπτος αιμοδοσία Αιολικά πάρκα Αϊτή Αιτωλοακαρνανία Άκης Σκέρτσος Αλβανία Αλγερία Αλέκος Φασιανός Αλεξάνδρα Παναγιώταρου Αλεξάνδρα Ταβουλάρη Αλεξάνδρεια Αλεξανδρούπολη Αλέξης Κούγιας Αλέξης Τσίπρας Αλιμος Αλκης Κούρκουλος αλλαγή φύλου Αλλαγή ώρας 2021 Αλμπέρτο Εσκενάζυ Αλμυρός Αλόννησος Αμβρόσιος Αμυνα άμυνα Αμφιλοχία Αμφίπολη Άνα Μπρνάμπιτς αναισθησιολόγος ανάκληση αυτοκινήτου ανάκληση τροφίμου Ανάληψη Αναλώσιμοι 4 Αναξιμάνδρου Ανδραβίδα Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας Μικρούτσικος Ανδρέας Μπάρκουλης Ανδρέας Φουστάνος Ανδρόγυνο ανεμβολίαστη ανεμβολίαστοι Ανθή Σαλαγκούδη ανθρακωρυχείο Άννα Λιτβίνοβα ανοιχτή επιστολή ΑΝΤ1 Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αντιεμβολιαστής Αντώνης Γλου Αντώνης Κανάκης Άνω Σταυρός απαγωγή απατεώνας απατεώνισσα απάτη ΑΠΘ Απλήρωτοι εργαζόμενοι απογραφή Αποζημίωση απόπειρα βιασμού Αποστόλης Τότσικας Απόστολος Γκλέτσος Απόστολος Γκλέτσος Απόστολος Ζερβός αραβόφωνοι Αργεντινή αργία 26ης Οκτωβρίου Αργίες 2022 Αργολίδα Αργυρούπολη Αρετή Χαρτοφύλακα ΑΡΗΣ Αρκαδία Αρναία Αρτα Αρτέμης Σώρρας Αρχαία Ολυμπία Αρχιμανδρίτης αρχιμουσικός ΑΣ ΑΜΕΑ Φίλιππος Θεσσαλονίκης Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας Ασπροβάλτα Ασπρόπυργος Αστεία αστρολογία Αστυνομία Αστυνομικό δελτίο αστυνομικός ασφάλιση ασφαλτόστρωση Ασώματο Αττική Αττική Οδός αττοκτονία αυξήσεις Αυξήσεις μισθών Αυστραλία Αυστρία Αυτοκινητο Αυτοκίνητο αυτοκτονία Αφγανισταν Αφγανιστάν Αφροδίτη Μπάρμπα Αφροδίτη Σκαφίδα Αχαΐα Αχίλλειον Αχλάδι Β' Θεσσαλονίκης Β’ Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Κονιτόπουλος Βαγγέλης Μαρινάκης Βαλάντης Βαλκάνια Βάρη Βαρουφάκης Βασίλης Λεβέντης Βασίλης Μπισμπίκης Βασίλης Σαλέας Βασίλισσα Ελισάβετ Βάσω Μπεσκάκη Βεβήλωση Βελβεντό Βέλγιο Βελόπουλος Βενετία βέροια Βέρτης Βιασμός βιαστής βιβλίο βιβλιοθήκες Βιέννη βιτριόλι Βλαχιώτης Βλαχογιάννης Γιώργος Βόλβη Βόλος βόμβα βόρεια προάστια Βούλγαρη Βουλγαρία Βούλγαροι Βραζιλία Βράσταμα Βρέφος βροχές Βύλιζα ΓΑΔΑ Γάζωρος Γαλάζιες Σημαίες Γαλαξίας Γαλάτσι Γαλλία γάμος Γαρδικάκι γενικός γραμματέας ΚΝΕ Γερακαρού Γερμανία Γερμανικός ποιμενικός Γεωργία Γιάνης Βαρουφάκης Γιάννα Αγγελοπούλου Γιάννης Αντετοκούνμπο Γιάννης Βασιλείου Γιάννης Γιώργος Γιάννης Σερβετάς Γιάννης Σπαλιάρας Γιάννης Φλωρινιώτης Γιαννιτσά Γιαουντέ γιατρός Γιούργκεν Κλοπ Γιώργος Ανατολάκης Γιώργος Κυπαρίσσης Γιώργος Κωνσταντινίδης Γιώργος Μακρής Γιώργος Παπανδρέου Γιώργος Τράγκας Γκάλης Γκάνθερ γκράφιτι γλέντι Γλυκά Νερά Γλυφάδα Γνώμη Γουατεμάλα γουλιανός Γρεβενά Γρηγόρης Πετράκος Γρηγόρης Σαχινίδης Γρηγορίου Λαμπράκη ΓΣΕΕ Γυναικα γυναικολόγος Γωγώ Τσαμπά Δανάη Μπάρκα Δανία δασική πυρκαγιά Δάφνη Δάφνη Ευαγγελάτου Δάφνη Πατακιά ΔΕΗ ΔΕΘ δελτίο καιρού Δενδροπόταμος δενδροφύτευση Δέσποινα Βανδή Δημαρχείο Θερμαϊκού Δήμαρχος Δήμαρχος Ζέρβας Δήμητρα Αγγελοπούλου Δήμητρα Αλεξανδράκη Δήμητρα Ιορδανίδου Δήμητρα Λίανη Δημήτρης Δανίκας Δημήτρης Αθανασίου Τσιβούλας Δημήτρης Αλεξάνδρου Δημήτρης Κεχαγιάς Δημήτρης Κομπατσιάρης Δημήτρης Κουφοντίνας Δημήτρης Παπαδημούλης Δημήτρης Σκαρμούτσος Δημήτρης Φιντιρίκος Δήμος Αριστοτέλη Δήμος Θεσσαλονίκης Δημοσθένης- Δημήτριος Δεσποτίδης Δημοσιογράφος δημοσιοποίηση εγκληματιών δημοσκόπηση Δημοτική Αστυνομία ΔΙ.ΑΣ διάγγελμα διαγραφή διαζύγιο διαθήκη δίαιτα διακοπές διακοπές κυκλοφορίας διακοπέςκυκλοφορίας διακοπή νερού Διακοπή ρεύματος Διαμαντής Γκολιδάκης Διαμαντής Χλωρός διανομέας διάρρηξη διάσημοι Διάστημα Διατροφή Διεθνή διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης διεθνής μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος 2021 Δικαιοσύνη διόδια Διομήδης Διονυσία Κουκίου διπλός φόνος Ρωσίδες Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δολοφονία δολοφονία ταξιτζή Δόμνα Κουντούρη Δόμνα Σαρητσόγλου Δομοκός δορυφορικό ίντερνετ Δούρου Δράμα δρόμος δυστύχημα δωρεά Εβρος εγκατάλειψη παιδιού Εγκλημα Έγκλημα εγκληματική ομάδα εγκυμοσύνη Εγνατία Οδός Εδεσσα Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος Εθνικής Αντιστάσεως Ειρήνη Μούρθου ΕΚΑΒ εκβιασμός Εκκλησία εκλογές Εκλογές 2019 εκπαιδευτικοί εκπαιδευτικός εκπτώσεις Εκτακτο βοήθημα Έκτακτο δελτίο καιρού εκτέλεση εκτέλεση θανατοποινίτη Ελασσόνα Ελενα Γαλύφα Έλενα Γκρέκου Ελενα Παπαρίζου Έλενα Πολυχρονοπούλου Ελενα Ράπτη Ελενα Σαγανά ελέφαντας Ελλαδα Ελλάδα Ελληνας ομογενής Ελληνική Βουλή Ελληνική Επανάσταση Ελληνική πολεμική αεροπορία Ελληνικό Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας Ελληνικό πολεμικό ναυτικό Ελληνικός Στρατός Ελληνοτουρκικά Ελόν Μασκ ΕΛΤΑ εμβόλια εμβολιασμός εμβόλιο εμπρησμός ΕΜΥ Ένοπλη ληστεία ενυδρείο ΕΝΦΙΑ εξαφάνιση Εξοδος έξοδος ΕΟΔΥ ΕΠΑΛ έπαυλη επεισόδια επενδύσεις επιβατικό αεροσκάφος επιδείνωση καιρού επιδόματα επιδότηση επίθεση σκύλου Επισκοπή επιχειρηματίας Επιχειρησεις Επιχειρήσεις ΕΠΟ Εργασιακά εργατικό δυστύχημα Ερέτρια Εριέττα Κούρκουλου Ερντογάν ΕΡΤ εστιατόριο ΕΤΑΔ Εύα Διβάρη Εύα Μπουντούρη Ευβοία Εύβοια Ευγενία Νιάρχου Εύοσμος εύρεση αγνοούμενης εύρεση ανήλικου Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΦΕΤ Έφη Σαρρή Εφης Κακαράντζουλα εφορία Εrasmus Ζαγοράκης Ζάκυνθος Ζενεβιέβ Μαζαρί Ζέρβας Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς Ζοζέ Μπότο Ζόραν Ζάεφ ζώα συντροφιάς ζωγραφική Ζώδια Ζώδια 2022 Ηλεία Ηλέκτρα Νιάρχου ηλεκτρικές συσκευές ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ηλεκτροπληξία Ημαθία Ηνωμένο Βασίλειο ΗΠΑ Ηράκλειο Ηρώ Κόβα ΗΣΑΠ Θανάσης Πλεύρης θανατηφόρο τροχαίο Θεανώ θέατρο θείος Θεματοφύλακες του Συντάγματος Θεοφάνεια Θεοφανία Παπαθωμά Θερμαϊκός Θέρμη Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη απάτη θετικό τεστ θράκη Θωμάς Κατσαούνης Θωμάς Παπασταύρου Ιαπωνία Ιασμος Ιάσωνας Μανδηλάς Ίγκεγμποργκ Μπέουχελ Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Ιερά Μονή Φιλοθέου Ιεράπετρα ιερέας ιερείς Ιερισσός ΙΚΑ Ινδία Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ Ιος Ιουνστινιανού Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Ισημερινός Ισλαμιστές Ισμήνη Καλέση Ισπανία Ισραήλ Ιστιαία Ιταλία Ιωάννα Μαλέσκου Ιωάννα Παλιοσπύρου Ιωάννα Τούνη Ιωάννινα Ιωνικός Νικαίας Καβάλα Καβούρι Καζίνο Ρίου Κάιρο Καιρός κακοκαιρία κακοποίηση παιδιού κακοποίοση γυναικών κακούργημα Καλαμάκι Καλαμαριά Καλαμπάκα κάλαντα Καλιφόρνια Καλλικράτης Καλοχώρι Καματερό Καμερούν Καναδάς κάνναβις καραμπόλα Καρανίκας Καρβέλας καρδίτσα καρκίνος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας Κάρολος Παπούλιας Κάρολος Τρικολίδης κάρτα Ελευθερίας Καστοριά Καστράκι καταζητούμενος κατάληψη καταρράκτες κατασκήνωση Κατερίνα Καινούργιου Κατερίνα Λιόλιου Κατερίνα Παναγοπούλου Κατερίνα Σακελλαροπούλου Κατερίνη κατοικίδια Κατσιμίδη Κάτω Αμίαντος Κάτω Νευροκόπι Κάτω Πετράλωνα Κάτω Τούμπα καυσιμα καυσωνας καύσωνας καφέ καφές καφετέρια κεμπάπ Κεραμωτή Κερατέα Κέρκυρα Κεφαλονιά Κηφισίας και Ακροπόλεως Κιλκίς Κίνα ΚΙΝΑΛ Κινηματογράφος κινητό κινητό τηλέφωνο κλειστοί δρόμοι κλήρωση κλήσεις κλιματιστικά κλινική Κλοντιάνα Τσέλο κλοπή Κοζάνη ΚΟΘ κοινωνια Κοινωνία ΚΟΚ κοκαΐνη Κολινδρός Κολομβία Κολωνός κομμωτής κόντρες κορ Κορδελιό Κορινθία Κόρινθος κοροναϊός Κορωναϊός Κορωπί Κοσμάς Καλογιάννης Κόσμος Κούγιας κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης Κρεοπώλης Κρήτη Κρίτων Αρσένης κρυπτονομίσματα ΚΤΕΛ ΚΤΕΟ Κύμινα κυνήγι Κυπαρισσία Κύπελλο Ελλάδας Κύπρος Κυριάκος Μητσοτάκης Κωνσταντίνα Αδάμου Κωνσταντίνος Δανιάς Κωνσταντίνος Καζάκος Κωνσταντίνος Μπογδάνος Κωνσταντίνος Τζούμας Κωνσταντίνος Χαμαλέλης Κωνσταντίνου Καραμανλή Κως Κώστας Δόξας Κώστας Κεντέρης Κώστας Παπαχλιμίντζος Κώστας Ραπτόπουλος Κώστας Τσιάρας Κωστής Μαραβέγιας Κωστής Ραπτόπουλος Λαγκαδάς Λαδάδικα λαική αγορά λαϊκή αγορά Λάκης Λαζόπουλος Λάκκωμα Λακωνία Λαμία Λάρισα Λατινοπούλου Λάτσιο Λεσβίες Λέσβος Λετονία Λευκορωσία Λευτέρης Πανταζής λεψφορείο Λεωνίδας Παπαγεωργίου Λεωνίδιο λεωφόρος Κατεχάκη Λεωφόρος Νίκης ληστεία Λητή Λιβαδειά Λιβάδι Ελασσόνας Λίβερπουλ Λιμενικό Σώμα Λιμενικό Ταμείο λίμνη Πολυφύτου λίμνηΠλαστήρα Λίνα Μενδώνη λίφτινγκ ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος λογαριασμός φυσικού αερίου λογοτεχνία Λουκασένκο Λουξεμβούργο Λουτράκι Λοχίας λύτρα μαγειρική Μάγκυ Χαραλαμπίδου Μαγνησία Μαδρίτη μαέστρος μαθητές Μαθράκι Μαϊάμι Μακεδονία Μάκης Κατμετζόγλου Μακρόν Μάλτα Μανώλης Καντάρης Μαργαρίτης Τζίμας Μαρία Ελένη Λυκουρέζου Μαρία Ιωαννίδου Μαρία Σολωμού Μαρκόπουλο Ηλείας Μαρτίου Μάρω Βαμβουνάκη μάσκα μάσκες Ν95 μάσκες FFP2 Μασούτης ΜΑΤ Μάτι μαχαίρωμα Μεγάλη Βρετανία Μεγαλόπολξ Μέγας Αλέξανδρος μέδουσες ΜΕΘ Μελενίκου μέλι Μέλι Γεωργάκα Μελίνα Μποτέλη Μέμος Μπεγνής Μενεμένη Μενίδι Μένιος Φουρθιώτης Μεξικό ΜΕΡΑ 25 ΜέΡα25 Μέριλαντ μερομήνια Μεσολόγγι Μεσσηνία μετάλλαξη Όμικρον μεταμόσχευση Μετανάστες Μετέωρα Μετρό Μέτσοβο μητροκτονία Μητρόπολη Λαγκαδά Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Μητσοτάκης Μιζούρι Μίκης Θεοδωράκης Μικρό σπίτι στο λιβάδι Μιλάνο Μίλτος Λαζαρίδης Μίλτος Τεντόγλου Μίνα Ορφανού Μισισιπή Μιχαέλα Μιχάλης Βιτζηλαίος Μιχάλης Ζαμπίδης Μιχάλης Ιατρόπουλος Μιχάλης Οικονόμου ΜΜΕ Μολάοι μολότοφ Μονακό Μοναστηρίου Μονή Φιλοθέου Μουσική Μπάιντεν Μπάκινγκχαμ Μπάλλος Μπάμπης Ζαχαρόπουλος Μπαντέρας μπάτλερ Μπέος Μπιλ Γκέιτς. κορωναϊός Μπολόνια μποτιλιάρισμα μπουζούκια Μπουτάρης Μπούφος Μύκονος Μυτιλήνη Ν.Δ. Νάκος Τρυφωνίδης Νάξος Νάουσα Ναρκωτικά Νατάσα Θεοδωρίδου Νατάσα Κουβελά Νατάσα Παζαΐτη Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτιλία ΝΔ Νέα Αγαθούπολη Νέα Αγχίαλος Νέα Δημοκρατία Νέα Ερυθραία Νέα Ευκαρπία Νέα Ζηλανδία Νέα Ζίχνη Νέα Μάδυτος νέα μέτρα Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Νέα Σκιώνη Νέα Υόρκη Νέα Φώκαια Νεάπολη Νεκτάριος Νέο Ηράκλειο Νεοχωρούδα Νησιά Νιγηρία Νίκαια Νικόλ Μαράκι Νικόλας Παπαπαύλου Νίκος Ανδρουλάκης Νίκος Βέρτης Νίκος Γ. Ζυγογιάννης Νίκος Γαλανός Νίκος Κατσαρός Νίκος Μανιός Νίκος Τσουμάνης Νίνα Φλορ Νορβηγία Νοσοκομείο Νοσοκομείο Γεννηματάς Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Νοσοκομείο Παπανικολάου Νότης Σφακιανάκης ντελιβεράς Ντέμη Γεωργίου Ντίμης Κορφιάτης Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι Ντόρα Μπακογιάννη Ντράφι Ξάνθη ξενοδοχείο ξυλοδαρμός συζύγου ΟΑΣΘ οδήγηση οδηγός ταξί οδός Αμαλίας οδός Ανθέων οδός Λαγκαδά οδός Παπανδρέου οικογενειακή βία οικοδόμοι οικολογία Οικονομία οίκος ανοχής Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όλα Θεσσαλονίκη Ολγα Γεροβασίλη Όλγα Κεφαλογιάννη Ολλανδία Ολυμπία Οδός Ολυμπιάδα Χαλκιδικής Ολυμπιακοί Αγώνες Ολυμπιακός Ολυμπος ομοφυλόφιλη ομοφυλόφιλος ΟΠΚΕ ορειβάτης Ορμύλια Ορφέας Ζάχος Ουγκάντα Οφρύνιο Οχάιο Παγκράτι παθολόγος παιδεία παιδοκτονία παιδότοπος Παλαμάς Παλιά παραλία Παλλήνη Παναγιώτης – Ραφαήλ Παναγιώτης Βγενόπουλος Παναγιώτης Κουρουμπλής Παναγιώτης Σουλικιάς Παναγιώτης Ψωμιάδης Πανελλήνιες Πανόραμα Πάνος Καμμένος Παντελής Τσακίρης ΠΑΟ ΠΑΟΚ Πάολα Παπάγου Πάπας Φραγκίσκος παραδοσιακό τραγούδι παραίτηση παραμονή Χριστουγέννων Πάργα παρέλαση Παρθένα Κουτμερίδου Παρίσι Πάρος πασοκ Πασχάλης Αρβανιτίδης Πάτρα πατροκτονία Παύλος Πολάκης Παύλος Χαϊκάλης πεθερά πείνα Πειραιάς Πέλλα Περαία Πέραμα Περιβάλλον Περιεργα περίεργα Περιστερά Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Περιφερειακή οδός Πετρανά Πέτρος Παπαϊωάννου Πέτρος Φιλιππίδης Πέτσας Πευκοχώρι Πήλιο Πηνελόπη Πιτσούλη Πιερία Πιέρο πισίνα πιστοποιητικό εμβολιασμού Πιστοποιητικό νόσησης πιτ μπουλ πιτόγυρο πλατεία Αριστοτέλους πλατεία Ελευθερίας πλημμύρες πνιγμός Ποδηλάτης ποδηλάτισσα ποδόσφαιρο ποίηση ποινική δίωξη ποινικός κώδικας Πολ Βερχόφεν Πολεμική Αεροπορία πολιτική πολιτικός γάμος πολιτισμός Πολίχνη πόλο Πολυτεχνείο πορείες Πόρτο Χέλι Πορτογαλία ποτάμι Πούτιν πρακτορείο ΟΠΑΠ πράσινοι παπαγάλοι πρόγνωση καιρού Πρόεδρος της Δημοκρατίας προπονητής τένις πρόστιμο Πρόσφυγες πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Πρωτοχρονιά Πρωτοχρονιάτικο λαχείο πτήση Πτολεμαΐδα πτώση πτώση από μπαλκόνι πτώση από σκάλα Πυλαία Πύργος Ηλείας πυρκαγιά πυροβολισμοί Πύρρος Δήμας Ράδιο Αρβύλα ράπιντ τέστ Ραφήνα Ρέα Τουτουνζή ρεβεγιόν Ρέθυμνο Ρεντίνα Ρόδος Ροζίτα Σώκου ρομά Ρούλα Ρέβη Ρουμάνα Ρουμάνος Ρούμπεν Σεμέδο Ρύζια Παιονίας Ρώμη Ρωσία Ρωσίδες Σάββας Αναστασιάδης Σάκης Αρναούτογλου σαμουράι Σανταμούρης Σαντορίνη Σαρλίν σαφάρι ΣΕΓΑΣ ΣΕΗ σεισμός Σεμίνα Ψυχογιοπούλου Σερβία Σέρβια Σέρρες σήμερα Σιβηρία Σιμόνα Βιρτζίλι Σίνδος Σινέντ Ο’ Κόνορ Σίντκλεϊ Φερέιρα σκάλες Σκιάθος Σκλαβενίτης Σκόπια Σλοβακία Σνικ σουβλατζίδικο Σουηδία Σοφία Βόσσου Σοφία Μαυρίδου Σοφία Σακοράφα Σοχός Σπύρος Μπιμπίλας Σπύρος Χατζηαγγελάκης Σρι Λάνκα Στάθης Αγγελόπουλος Στάθης Παναγιωτόπουλος Σταθης Σχίζας Σταμάτης Κραουνάκης Σταυρούπολη ΣτΕ στειρώσεις Στέλιος Διονυσίου Στέλιος Νιάκαρης Στέφαν Γέλοβατς Στέφανος Βερλέκης Στέφανος Κασιμάτης Στέφανος Ντούσκος Στέφανος Τσιτσιπάς στρινγκ Στρυμονικός Κόλπος συγκεντρώσεις συζυγοκτόνος Συκιές συλλήψεις σύλληψη Σύμη Συνδέσεις σύνδεσμος οπαδών συνέδριο Συντριβή αεροσκάφους ΣΥΡΙΖΑ Σύρος Σφακιά Σφήκες Σχεσεις Σχέσεις σχολεία Σώρρας Τα Φιλαράκια ταβέρνα Ζιώγα Ταΐς Πινέιρο Τάκης Θεοδωρικάκος ταξί ταξίδι Τάσος Βαλμάς Τάσος Κουράκης Τάσος Ξιαρχό Ταχιάος τένις Τέξας τέχνες Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζένη Χειλουδάκη Τζιτζικώστας τζιχαντιστής Τζόκερ Τζόκοβιτς Τζούλη Αγοράκη Τζούλια Αλεξανδράτου Τζούλια Νόβα Τζώρτζης Μονογυιός τηλεόραση Τήνος Τόκιο Τόκυο Τόλης Βοσκόπουλος Τολό Τόνια Σωτηροπούλου Τορόντο Τόσκο Μποζατζίσκι Τούμπα Τουρισμος Τουρισμός τουρίστας Τουρκία Τουρκοκύπριος Τράγκας τράπεζα Τριανδρία Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Τρίκαλα Τρίπολη τροφική δηλητηρίαση Τροχαία Τροχαίο τσεκούρι Τσεχία Τσιμ Τσιμισκή Τσίπρας Τσιτσιπάς Τυνησία Υγεία υγειονομικοί υπουργός Αμυνας Υπουργός Δημοσίας τάξεως φαγητό Φαίδων Βόβολης φακελάκι Φανή Αγορίτσα Φανή Χαλκιά Φάνης Χριστοδούλου Φάρμα φαρμακοποιός φάρσα Φερεντίνου φθηνά εισιτήρια Φθιώτιδα Φίλιππος Αρβανίτης Φίλιππος Γλύξμπουργκ Φίλιππος Φόρτωμας Φιλίτσα Καλογεράκου Φίλυρο Φλώρινα φοιτητής Φολέγανδρος φονιάς φόνος ΦΠΑ Φρειδερίκος Χόντος φυλακές φυλάκιση Φύση φυσικό αέριο Φώτης Συκαλιάς Φωτογραφια Φωτογραφία φωτογράφος Φώφη Γεννηματά Χαϊδελβέργη Χαλκηδόνα Χαλκίδα Χαλκιδικη Χαλκιδική Χαμόγελο του παιδιού Χανιά Χανιώτη Χαρδαλιάς Χάρης Κοντογιώργης Χαριλάου χασίς χασισοφυτεία χιόνια χιονιάς Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου χιονοπτώσεις Χίος Χολομώντας Χορτιάτης Χουάν Ραμόν Ρότσα Χούλιγκαν Χουσεΐν Ζεϊμπέκ χρέη Χρηστικα Χρηστικά Χρήστος Αντωνιάδης Χρήστος Ιωαννίδης Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κυριαζής Χρήστος Λούλης Χρήστος Σπίρτζης Χριστιάνα Χριστίνα Βίδου Χριστίνα κεφάλα Χριστίνα Μπόμπα Χριστίνας Σκέντζιου Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικη ευχή Χριστουγεννιάτικο έλατο Χριστουγεννιάτικο επίδομα Χριστουγεννιάτικο μέρισμα Χρυσηίδα Δημουλίδου Χρυσοχοΐδης Ψητοπωλείο ψιλικατζίδικο Ψινάκης ψύχος Ωραιόκαστρο ωράριο λειτουργίας Ώρες κοινής ησυχίας Aστυνομικα νεα Aegean akazoo Alexandrou Chora Amber allert American Football Ant1 Bachelor party Belh@rra Biden black friday 2021 Camila Marodin Celtis australis Champions League Cleo Smith Copernicus cosmote covid 19 covid free CVC Diabolik Don Leon Erdogan eshop espresso F-16 facebook fake news Ferrari Florona Freedom pass Game of chefs Google Helexpo Hellenic Coin Hollywood Hooligans Hyundai IKEA influencer instagram Internet ISIS jewels Jhonson & Jhonson Jumbo Kamilah Chavis Kavala oil Kia Kia EV6 Lamborghini Lidl Lifestyle Light lockdown Mad Clip Madclip Marina Tower MasterChef 2022 Media Mediterranean Cosmos MEGA Mente Fuerte Mercedes Met Hotel meta Microsoft missing allert Nefeli Luxury Villas Newcastle United NFL Nova Olembe parking PCR τεστ Pfizer Pink Floyd Power of Love Premier League Quiz rapid test real estate Robert de Niro Roger Waters Ryanair self test self-test selfie Sentinel-2 SKY express slideshow Smartphones social media Sprider Stores Starlink Start Button super league super market Survivor Survivor 2022 Survivor 2023 Teleperformance Greece The Bachelor The Met The Secret Garden Thessaloniki Pride tv twitter vegan video video clip Wolt
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Το παραδοσιακό τραγούδι στο χθες και το σήμερα
Το παραδοσιακό τραγούδι στο χθες και το σήμερα
Το παραδοσιακό τραγούδι στο χθες και το σήμερα
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg5f8Zj-gybowyIfQ-PUf76NBw9uuYF5NQUGhZcD4kZXiJBtVdVQ23tUUPsB5a6YXIRPgNJAd0jTfRw-ln6uNtN5srlPrUMSjCJFeUZi8XWeEhHzimtX7OjY3BjdreH_BFQ7CW-4ZCW_Noi-m7EUH3VV9KmCak2lDeKXsWPFRZW1NCkzW8dh-dLcbPW=w640-h428
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg5f8Zj-gybowyIfQ-PUf76NBw9uuYF5NQUGhZcD4kZXiJBtVdVQ23tUUPsB5a6YXIRPgNJAd0jTfRw-ln6uNtN5srlPrUMSjCJFeUZi8XWeEhHzimtX7OjY3BjdreH_BFQ7CW-4ZCW_Noi-m7EUH3VV9KmCak2lDeKXsWPFRZW1NCkzW8dh-dLcbPW=s72-w640-c-h428
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2021/12/to-paradosiako-tragoudi-sto-hthes-kai-to-simera.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2021/12/to-paradosiako-tragoudi-sto-hthes-kai-to-simera.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy