Θεσσαλονίκη : Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα (βίντεο)


Δεκαπέντε συλλήψεις έγιναν κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε ισόγειο χώρο εργαστηρίου φαρμακολογίας του ΑΠΘ, τον οποίο κατέλαβαν αντιεξουσιαστές λίγα 24ωρα μετά την εκκένωση της κατάληψης στο «Στέκι στο Βιολογικό».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι καταληψίες προέβαλαν αντίσταση πετώντας πέτρες και τούβλα και «αδειάζοντας» τρεις πυροσβεστήρες πάνω στους αστυνομικούς, ενώ από το σημείο κατασχέθηκαν -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.- ξύλινα κοντάρια και δύο μοτορόλες, συσκευές που ήταν συντονισμένες στις συχνότητες της αστυνομίας.

Μετά το πέρας της επιχείρησης, η οποία έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ο χώρος παραδόθηκε στις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

Οι συλληφθέντες κρατούνται και αναμένεται να μεταχθούν στον εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου μετά από την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στον υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν το χώρο του τμήματος Χημείας που είχε καταληφθεί από άτομα του περιθωριακού χώρου. Είναι ένα θετικό παράδειγμα. Όπου και όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία, υπάρχει ασφάλεια και άρα ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο που είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πρόκειται για απροκάλυπτη βία που καταδικάζεται απερίφραστα από όλους. Η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ενόχους, άρα θα πρέπει κανείς να εμβαθύνει με αφορμή αυτό το περιστατικό Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής, θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και κάμερες και συνεργασία με την Αστυνομία όταν χρειάζεται».

«Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας», λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ

«Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, για την αστυνομική επιχείρηση τερματισμού κατάληψης εργαστηριακού χώρου, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους του ΑΠΘ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Αυτός είναι ο νόμος και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας εφαρμόζονται, γιατί ζούμε σε Κράτος Δικαίου, όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας είναι κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα και προστατεύονται θεσμικά, όπως ισχύει για κάθε πολίτη σε όλη την ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς τι οδήγησε στην επιχείρηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «έπειτα από τον τερματισμό μιας αυθαιρεσίας που διήρκεσε 34 χρόνια, οι κοσμήτορες της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Σχολής Θετικών Επιστημών ενημερώθηκαν για την παρεμπόδιση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας από ομάδα αγνώστων, που κατέλαβε εργαστηριακό χώρο του Τμήματος Φαρμακευτικής, ο οποίος μάλιστα περιέχει πολλά ευαίσθητα όργανα μεγάλης αξίας καθώς και εύφλεκτο υλικό».

«Τα εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν εξοπλιστεί με χρήματα των φορολογουμένων, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται σε αυτά να διατίθενται προς όφελος της κοινωνίας και όχι για να στεγάζουν άτομα που επιθυμούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς ομηρίας της βίας και αυθαιρεσίας μέσα στο πανεπιστήμιο», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Απόπειρες περιθωριακών στοιχείων, τα οποία με όχημα τη βία και έκνομες ενέργειες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και τις σπουδές των νέων παιδιών, δεν είναι ανεκτές. Θυμίζω ότι στον χώρο της κατάληψης που υπήρχε επί 34 χρόνια σε κτίριο του Τμήματος Βιολογίας ξεκίνησε η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για τη Σχολή Θετικών Επιστημών, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη