Πάρτι κερδοσκοπίας στις τιμές κηπευτικών, καυσίμων και ηλεκτρισμού


Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές των προϊόντων στους πάγκους των λαϊκών αγορών μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Ελπίδα, καθώς το χιόνι προκάλεσε καταστροφές στις καλλιέργειες και οι τιμές ανέβηκαν ραγδαία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, την Παρασκευή τα κολοκυθάκια ανέβηκαν στα 2,48 ευρώ. Πριν απο 10 ημέρες το υπουργείο κατέγραψε μέση τιμή στην λιανική 2,14 ευρώ, ενώ στην κεντρική αγορά η χοντρική έχει από 1,20 έως 1,80 ευρώ, όταν μία εβδομάδα πριν είχαν 1,30 ευρώ. Οι αυξήσεις, δηλαδή, είναι στην χονδρική 40% και στην λιανική 16%. Οι παραγωγοί λένε πως τα προβλήματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες.

Οι παραγωγοί θα πουν πως ο παγετός έχει κάνει την εμφάνισή του σε όλη τη χώρα. Στην Αργολίδα η καταστροφή είναι μεγάλη, ήδη ένα 20λεπτο έχουν πάρει πάνω οι τιμές στα μαρούλια που έχουν 70 λεπτά και στο σπανάκι Άργους που έχει 1,80 ευρώ. Στον πάγκο οι μελιτζάνες είχαν 2,98 ευρώ η χονδρική. Το κόστος παραγωγής που έχει ανέβει συμπαρασύρει και τις τιμές.

Όμως, παρά το ότι καταλαβαίνουν όλοι τι έχει γίνει, οι μικρές συντάξεις οδηγούν πάντα στο σαφάρι για το φθηνότερο. Να περιμένουν τα χειρότερα οι καταναλωτές λένε οι παραγωγοί, αφού αυτά που πουλάνε τώρα είναι ψυγείου.

Οι παραγωγοί της Κρήτης που τροφοδοτούν όλη τη χώρα την ίδια ώρα υπόσχονται να κάνουν ότι μπορούν για να μην ακριβύνουν οι τιμές πολύ. Στον πάγκο του εν λόγω παραγωγού οι ντομάτες έφτασαν 1,48 ευρώ το κιλό, με την τιμή στη χονδρική να έχει πάρει 50% αύξηση σε μία εβδομάδα και την τάση να είναι ανοδική.

Αύξηση «φωτιά» στην τιμή των καυσίμων
Εκτός από τα οπωροκηπευτικά, η ακρίβεια «χτύπησε» και τα καύσιμα, με τις τιμές τους να ανεβαίνουν. Το φυσικό αέριο κόστιζε 70 ευρώ ανά MWh και σήμερα αγγίζει τα 92 ευρώ. Την 1η Ιανουαρίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,74 ευρώ το λίτρο και σήμερα φτάνει 1,80 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο κίνησης πήγε στα 1,54 ευρώ το λίτρο από 1,48 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε να κοστίζει 1,21 ευρώ το λίτρο.


«Καπέλο» 44% για το ρεύμα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σε σχέση με τη μέση λιανική τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σταθμισμένη με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία.

Τα στοιχεία που εκδίδει σε μηνιαία βάση η συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT, σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, τα οποία αποτελούν και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μοναδικό σημείο αναφοράς, σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής του ρεύματος στον ευρωπαϊκό χώρο, αφήνουν έκθετη τη διοίκηση της ΡΑΕ, που επιμένει να μεταδίδει καθησυχαστικά μηνύματα για τις εγχώριες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε τηλεοπτική εμφάνιση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας διέψευδε ότι η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι αυτόν τον μήνα (Δεκέμβριος) η τιμή ήταν από τις υψηλότερες, αλλά τον περασμένο μήνα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως επισήμαινε και η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση εποπτείας της Ελλάδας, επικαλούμενη τα στοιχεία της VaasaETT, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν το μεγάλο ράλι τιμών που ακολούθησε, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (σε απόλυτα ποσά, χωρίς στάθμιση για την αγοραστική δύναμη) ήταν 14% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο, επίσης από τη VaasaETT, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στη ΡΑΕ, καθώς η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (χωρίς στάθμιση αγοραστικής δύναμης) είχε ακολουθήσει τέτοια ανοδική πορεία, που έφθασε να είναι 32% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, έναντι 14% τον Σεπτέμβριο, όπως προαναφέρθηκε. Προφανώς, το ενεργειακό κύκλωμα βρήκε την ευκαιρία εν μέσω ευρωπαϊκής κρίσης για να αυξήσει τα δικά του περιθώρια κέρδους, κάτι που, με τη σειρά του, γεννά πολλά ερωτήματα για πιθανές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, τις οποίες η ΡΑΕ επιμένει να μην ερευνά.

Όπως φαίνεται στο γράφημα από την έκθεση της VaasaETT, μόνο πέντε χώρες (Δανία, Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία) με πολύ υψηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα έχουν ακριβότερες τιμές λιανικής στο ρεύμα, που πάντως δεν απέχουν και πολύ από τις ελληνικές. Στην Ελλάδα, η τιμή της κιλοβατώρας είναι 31,5 ευρώ και στην πρώτη της κατάταξης, Δανία φθάνει τα 39,8 ευρώ. Η μέση τιμή στην ΕΕ (σκούρα πράσινη γραμμή) είναι 23,88 ευρώ, δηλαδή η ελληνική είναι περίπου 32% μεγαλύτερη.

Οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη
Οι συγκρίσεις γίνονται, όμως, αποκαρδιωτικές για τους Έλληνες καταναλωτές, όταν μπαίνει στην εξίσωση και η αγοραστική δύναμη. Ο οίκος VaasaETT υπολογίζει τις τιμές λιανικής και με τη στάθμιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κάθε χώρας, ώστε να βγαίνει και ένα συμπέρασμα για το πόσο βαριά χτυπούν τα εισοδήματα των καταναλωτών οι τιμές του ρεύματος.

Με βάση αυτή τη σύγκριση, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε όλη την Ευρώπη, καθώς μόνο τους (πολύ φτωχότερους) καταναλωτές της Ρουμανίας πλήττουν τόσο έντονα οι τιμές του ρεύματος. Για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της Ευρώπης, το ρεύμα είναι συγκριτικά έως και πολύ φθηνότερο.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, η τιμή στην Ελλάδα (38,09 ευρώ) είναι 44% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε σχέση με την φθηνότερη χώρα, την Τσεχία, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα τρεις φορές ακριβότερα.

Οι τιμές του ρεύματος σταθμισμένες με την αγοραστική δύναμη

«Κερασάκι στην τούρτα» αυτών των εξοργιστικών, για τους καταναλωτές, στοιχείων είναι ότι τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πέτυχε άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ, καθώς στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σε όλη την Ευρώπη, κατά 22%. Έτσι, από τη μια πλευρά η κυβέρνηση παρέχει όλο και μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, από την άλλη οι πάροχοι έχουν την άνεση να κάνουν πρωταθλητισμό ανατιμήσεων. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη