44χρονος φυλακίστηκε 20 χρόνια, για έγκλημα που διέπραξε ο δίδυμος αδελφός του.


Είκοσι ολόκληρα χρόνια πέρασε στη φυλακή ένας 44χρονος στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα έγκλημα που είχε διαπράξει ο δίδυμος αδελφός του.

Ο Κέβιν Ντούγκαρ αφέθηκε την περασμένη εβδομάδα ελεύθερος, αφού ο αδελφός του Καρλ Σμιθ ομολόγησε σε επιστολή του το φόνο που είχε κάνει το 2003 στο Σικάγο.

Ο Καρλ, που άλλαξε το επώνυμό του υιοθετώντας εκείνο της μητέρας του, μίλησε στο γράμμα που έστειλε στον αδελφό του το 2013 για τη νύχτα που πυροβόλησε και σκότωσε τον Άντγουαν Κάρτερ και τραυμάτισε την Ρόνι Μπόλντεν. Ανέφερε ότι ξαναβρήκε την πίστη του και δεν μπορούσε να ζήσει με τις τύψεις της άδικης καταδίκης του Κέβιν. Το μοιραίο βράδυ ο Καρλ έφυγε με έναν φίλο του από ένα πάρτι για να πάει να αγοράσει χασίς. Στο δρόμο συνάντησε τους δύο νεαρούς που ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Στη συνέχεια αγόρασε αλκοόλ, άλλαξε ρούχα και αργότερα διασκέδασε με τον δίδυμο αδελφό του. Όταν η αστυνομία ανέκρινε τον αδελφό του, ο Καρλ δεν μίλησε επειδή πίστευε ότι δεν επρόκειτο να συλλάβουν τον Κέβιν. Αλλά δεν είπε λέξη ακόμη κι όταν εκείνος καταδικάστηκε το 2005 σε κάθειρξη 54 ετών.

Ο Καρλ εκτίει ποινή κάθειρξης 99 ετών για τη συμμετοχή του το 2008 σε μια διάρρηξη, κατά την οποία ένα εξάχρονο παιδί πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Οι δίδυμοι αδελφοί εξέτιαν τις ποινές τους σε χωριστές φυλακές. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή τους που χώριζαν. Όταν ήταν παιδιά φορούσαν τα ίδια ρούχα μέχρι το λύκειο, στη συνέχεια εντάχθηκαν σε συμμορία και πουλούσαν ναρκωτικά. Συνήθιζαν, μάλιστα, να παριστάνουν ο ένας τον άλλο. «Ενεργούσαμε σαν ένα πρόσωπο. Ο ένας παρίστανε ότι ήταν ο άλλος», είπε ο Καρλ στη διάρκεια μιας ακρόασης.

Ο Κέβιν σοκαρίστηκε όταν έφθασε στα χέρια του η επιστολή του αδελφού του και πέρασε καιρός μέχρι να του απαντήσει. Αργότερα έστειλε τον δικηγόρο του στον Καρλ, ο οποίος υπέγραψε την ομολογία του. Το 2018 δικαστής έκρινε, ωστόσο, αναξιόπιστο τον Καρλ και απεφάνθη ότι δεν θα πρέπει να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση του Κέβιν. Μια ΜΚΟ που δίνει μάχες για άτομα που καταδικάστηκαν άδικα, το Center for Wrongful Convictions, παρενέβη τότε και άσκησε έφεση και τελικά η προηγούμενη ετυμηγορία ακυρώθηκε. Προς το παρόν ο Κέβιν είναι ελεύθερος, αλλά οι συνήγοροί του ελπίζουν να μη χρειαστεί να ξαναπεράσει από δίκη, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθεί ξανά πίσω από τα κάγκελα. «Είναι καταχαρούμενος που είναι ελεύθερος, αλλά προσπαθεί να προσαρμοστεί σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, από εκείνον που γνώριζε πριν από 20 χρόνια, όταν συνελήφθη για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπραάξει», δήλωσε στη New York Post ο συνήγορος του Κέβιν, Ρόναλντ Σέιφερ.

O Κέβιν Ντούγκαρ και ο Καρλ Σμιθ, δίδυμοι αδελφοί 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη