Αποφυλακίζονται λόγω παρέλευσης του 18μηνου, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


Αποφυλακίζονται με αυστηρούς περιοριστικούς όρους λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18μηνο), οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι στη σκανδαλώδη υπόθεση της «Folli Follie», Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Πατέρας και υιός δικάζονται αυτή την περίοδο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας μαζί με άλλα οκτώ άτομα για σειρά κακουργηματικών αδικημάτων.

Προς διασφάλιση της παρουσίας των κατηγορουμένων στη δίκη, λόγω της επικείμενης λήξης του 18μηνου, οι δικαστές αποφάσισαν την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με την επιβολή των εξής περιοριστικών όρων:


- Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

- Απαγόρευση απομάκρυνσης από το Νομό Αττικής.

- Υποχρεωτική εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου, αναμένεται να εκτελεστεί άμεσα, ενδεχομένως και την Τρίτη.


Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι δικάζονται -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δικάζεται και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Αρχηγικό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση», αποδίδεται στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα και οι δυο «έχοντας από κοινού τη γενική εξουσία διοίκησης και διαχείρισης των εταιρικών πραγμάτων, καθώς επίσης και την ευθύνη για τη σύνταξη αξιόπιστων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, απαλλαγμένων από ουσιώδες σφάλμα, ενεργώντας με κοινό δόλο συνέλαβαν και κατάστρωσαν το σε βάθος χρόνου το εκτελεσθέν σχέδιο της κατασκευής πλαστών τραπεζικών παραστατικών (bank statements)…». Βάσει του σχεδίου αυτού κατήρτιζαν συγκεκριμένα «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους».

Σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν –σύμφωνα με το βούλευμα- «να παρέχει μια εξωραϊσμένη και παραπλανητική εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, να εμφανίζει την εταιρία Folli Follie μία υγιή, φερέγγυα, κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλους ετήσιους τζίρους, σταθερά ετήσια κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας».

Η ζημία από τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης», η οποία αρχίζει τουλάχιστον από το 2006, υπολογίζεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και είναι αδύνατο, να αποτιμηθεί το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης.

Η αποδεικτική διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται πάντως να είναι πολύμηνη λόγω του μεγάλου αριθμού των μαρτύρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη