Χιονοπτώσεις και καταιγίδες στην κεντρική Μακεδονία, την Κυριακή 27/2



Ισχυρή κακοκαιρία θα επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ισχυρή κακοκαιρία θα επηρεάσει την κεντρική Μακεδονία την Κυριακή 27/02 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr. Η κακοκαιρία που έχει ονομαστεί BIANCA από την Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα είναι κατηγορίας 3 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI). 

Στην Κεντρική Μακεδονία οι πρώτες βροχές αναμένονται στα δυτικά τμήματα των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινά των παραπάνω περιοχών. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο σύνολο των 3 νομών έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 27/02. 

Στη συνέχεια βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. 

Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα χιονόπτωσης υπάρχει το μεσημέρι σε περιοχές άνω των 200 μέτρων στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε πεδινές περιοχές περιφερειακά της πόλης. 
Εξασθένηση των φαινόμενων αναμένεται τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 27/02 προς Δευτέρα 28/02. Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται ενδεικτικά η βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το πρωί και το μεσημέρι της Κυριακής 27/02.


Εικόνα 1. Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το πρωί και το μεσημέρι της Κυριακής 27/02

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα από το μεσημέρι της Κυριακής 27/02 να πέσει στους 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες και στην Κατερίνη, στους 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου στο Κιλκίς και στη Βέροια και στους -1 έως 1 βαθμούς Κελσίου στη Νάουσα και στον Πολύγυρο.

Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μεγάλη αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση από τις πρώτες πρωινές ώρες έως το μεσημέρι της Κυριακής 27/02 οπότε θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και ενδεχομένως τοπικά έως 7 μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νότια τμήματα του Θερμαϊκού η ένταση του ανέμου θα φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ ενώ τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές θα φτάσει τα 6 έως 8 μποφόρ. Στη συνέχεια οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και δεν θα ξεπερνούν τα 3 έως 4 μποφόρ στις ηπειρωτικές και τα 4 έως 6 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές. Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται ο άνεμος που αναμένεται το πρωί της Κυριακής 27/02.

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
Σάββατο 26/2/2022, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη