Μάχες σώμα με σώμα στην Ουκρανία - Δεκάδες νεκροί

Υπό κατάληψη το αεροδρόμιο Αντόνοβ - Μάχες και στο Τσερνόμπιλ.
Δεκάδες νεκροί

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

"Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προσταεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση", έγραψε στο Telegram.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Υπό κατάληψη ρώσικων δυνάμεων βρίσκεται πλέον το αεροδρόμιο Αντόνοβ στο Κίεβο

Η κατάληψη του αεροδρομίου έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή της Ουκρανίας από τη λήψη προμηθειών ή όπλων από τη Δύση, ενώ το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων.

Οι Ρώσοι έχουν ήδη φτάσει σε περιοχή δυτικά του Κιέβου, ενώ οι Ουκρανοί προσπαθούν να φτιάξουν μία γραμμή άμυνας για να προστατεύσουν τους δρόμους που οδηγούν στο Κίεβο.

Φόβος αεροπορικής επιδρομής από τη Ρωσία
Το ΒΒC μεταδίδει ότι αυτή την ώρα ακούγονται σειρήνες στο κέντο του Κιέβου ενώ εντείνονται οι φόβοι για πιθανά ρωσικά χτυπήματα από αέρος.

Στον κόσμο έχει δοθεί σύσταση να αναζητήσει καταφύγιο και πολλοί Ουκρανοί έχουν από το πρωί καταφύγει στους σταθμούς του Μετρό.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, οι οποίοι ανέρχονται σε 5 εκατ. σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ταυτόχρονα, στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε νοσοκομείο στο Βουχλεντάρ της περιοχής Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Μεταξύ των τραυματιών φέρονται να είναι και έξι γιατροί.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας με τις μάχες να συνεχίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια.










Reuters: Τμήμα της Χερσώνας δεν είναι πια υπό ουκρανικό έλεγχο
Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ζελένσκι: Ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ
Μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων φέρεται να μαίνονται στην περιοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Τσερνόμπιλ, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

Την πληροφορία μετέδωσε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν την πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους ώστε η τραγωδία του 1986 να μην επαναληφθεί», έγραψε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πρόκειται «για κήρυξη πολέμου κατά ολόκληρης της Ευρώπης».

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
Την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφάσισε να επιβάλει στο Κίεβο ο δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε ότι τέσσερις σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.

Πάνω από 200 οι στόχοι των Ρώσων
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας δέχεται πλήγματα από την Ρωσία.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι χτυπούν στρατηγικούς και στρατιωτικούς στόχους
Με έγγραφά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν ζητήσει κατά την διάρκεια της νύχτας την βοήθεια του Ρώσου προέδρου.


Πλήγμα σε πάνω από 10 πόλεις
Λίγα λεπτά μετά τα πλήγματα στο Χάρκοβο σειρά έχει η πόλη Καρματόρσκ.
Μαχητικά αεροσκάφη περνούν πάνω από τις πόλεις δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους.

Μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες ολόκληρη η Ουκρανία μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη.

Μετά το Χάρκοβο ακολουθεί η πόλη Κραματορσκ. Σειρήνες πολέμου ακούγονται στο Κίεβο.
Λίγες ώρες αργότερα ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανακοινώνει οτι υπάρχουν τουλάχιστον 3 νεκροί και 6 τραυματίες, μεταξύ των τραυματιών και ένα παιδί.
Οι δυτικότερες πόλεις της χώρας που χτυπήθηκαν είναι η Οδυσσός, το Λβίλ και το αεροδρόμιο Ιβάνο Φρανκίβσκ.

Φωτιά έχει πιάσει στρατιωτική μονάδα στην Καλίνκοβα. Η ναυτική βάση της Οδυσσού παραδίδεται στις φλόγες.

Τουλάχιστον 50 νέκροι
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ανακοινώνεται ο πρώτος τραγικός απολογισμός.
Τουλάχιστον 50 φαίνεται να είναι οι νεκροί, 40 στρατιώτες και 10 πολίτες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει έκκληση για αίμα.

«Από σήμερα το πρωί έχουμε τραυματίες στρατιώτες. Σας παρακαλώ χρειαζόμαστε αίμα. Σας ζητώ να πάτε στα νοσοκομεία και να δώσετε αίμα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είναι λίγο μετά τις 7 το πρωί όταν δίνονται στη δημοσιότητα εικόνες ρωσικών τανκς να μπαίνουν από τα σύνορα της Λευκορωσίας.

Ανάλογα πλάνα έρχονται λίγο αργότερα και από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία.

Η Ουκρανία δέχθηκε εισβολή από 3 διαφορετικά σημεία. Τα Ρωσικά, τα Λευκορωσικά και τα σύνορα με την Κριμαία.

Οι εκρήξεις στο Κίεβο συνεχίστηκαν και τις μεσημεριανές ώρες, ενώ οι Ουκρανοί έπληξαν δύο ρωσικά πολιτικά φορτηγά πλοία στην Αζοφική θάλασσα.

Τέσσερις νεκροί σε επίθεση σε νοσοκομείο
Όπως μετέδωσε ο Guardian, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και έξι γιατροί.

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

"Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν" στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.
Ωστόσο το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δεν έχει υποστεί ζημιές και ο καπνός δείχνει να υψώνεται από μεγάλη φωτιά δίπλα στο κτίριο αυτό όπου ένστολοι πετούσαν σακούλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερς.

Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.


Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη