Οι Λευκορώσοι "αποφάσισαν σε δημοψήφισμα" να δεχτούν πυρηνικά του Πούτιν


Η Λευκορωσία θα μπορεί να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και ρωσικές δυνάμεις μόνιμα, στο πλαίσιο ενός «πακέτου» συνταγματικών αλλαγών
Οι Λευκορώσοι ψήφισαν υπέρ του να μπορεί η χώρα τους να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και ρωσικές δυνάμεις μόνιμα, στο πλαίσιο ενός «πακέτου» συνταγματικών αλλαγών που επίσης παρατείνουν τη δυνατότητα παραμονής στην εξουσία του ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τα στοιχεία που δημοσίευσαν ρωσικά μέσα, στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα την Κυριακή στη Λευκορωσία το 65,16% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων και το 10,07% κατά, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στο 78,63%.


Για να τεθούν σε ισχύ, οι τροποποιήσεις θα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον 50% των ψήφων με συμμετοχή άνω του 50% του εκλογικού σώματος.


Με τις αλλαγές που φέρνει στο Σύνταγμα της χώρας του ο 67χρονος Λουκασένκο ουσιαστικά ακολουθεί τα χνάρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το 2020 δρομολόγησε ψηφοφορία για ανάλογες τροποποιήσεις, που του επιτρέπουν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.


Η Ρωσία είναι καίριος σύμμαxος της Λευκορωσίας και την περασμένη εβδομάδα ο Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν εδάφη της χώρας του για να εισβάλουν στην Ουκρανία από τον βορρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη