Θεσσαλονίκη : ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Βαρουφάκης και Βελόπουλος, δεν ψήφισαν την δωρεά Παιδιατρικού Νοσοκομείου


«Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ψήφιση της δωρεάς στη Βουλή, καθώς προβλέπεται η λειτουργία του νοσοκομείου ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε «παρών», παρά τη σημασία του έργου για τη δημόσια υγεία.
Υπέρ της επικύρωσης της σύμβασης μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή του «Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, «παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

«Η αλλαγή του νομικού χαρακτήρα, το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν είναι καθόλου αθώα και, φυσικά, δεν είναι κάποια ιδεολογική εμμονή δική μας. Θεωρώ ότι ακριβώς έχει μια στρατηγική ευελιξίας των νέων αυτών δομών, εκκινώντας από το Νοσοκομείο Κομοτηνής -τώρα και με το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης», είπε ο Ανδρέας Ξανθός για τη στάση του κόμματός του.

Επί του θέματος πρόσθεσε: «Είχε γίνει μια συζήτηση ακόμα και για τριτοβάθμια νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως το Νοσοκομείο της Λάρισας, παλιότερα. Θεωρώ ότι ακριβώς δημιουργείται ένα πιο ευέλικτο διοικητικό πλαίσιο, για να μπορέσουν οι υποδομές "φιλέτα" του συστήματος υγείας να δώσουν ζωτικό χώρο σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επιδιώξουν σε κάποια φάση να έχουν κερδοφορία από τον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Δεν μιλάμε τώρα για υποστηρικτικές υπηρεσίες -ασφάλεια, σίτιση, καθαριότητα και λοιπά- που, ούτως ή άλλως, η στρατηγική σας είναι να επαναφέρετε τους εργολάβους.

»Θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαστε -και φαίνεται τώρα με τη νέα πολιτική ηγεσία- σε μια ορατή αναπροσαρμογή γραμμής. Μέχρι τώρα είχαμε τη γραμμή της παθητικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Δηλαδή, απαξιώνεται το ΕΣΥ, αναστέλλεται η τακτική του λειτουργία, δεν εξυπηρετεί με το πρόσχημα της πανδημίας όλο το φάσμα των αναγκών και των περιστατικών και των χρονίως πασχόντων στη χώρα. Ο κόσμος αυτός αναγκάζεται να αναζητεί υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, να επιβαρύνεται οικονομικά. Άρα είναι μια έμμεση ιδιωτικοποίηση».

«Η επιλογή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον κύριο Πνευματικό, φυσικά είναι το σύγχρονο μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και αυτό το μοντέλο θέλουμε. Έρχεστε εδώ πέρα και περηφανεύεστε για το Παπαγεωργίου που είναι στη Θεσσαλονίκη, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Καλό το Παπαγεωργίου, να παρέχει τις υπηρεσίες. Έχει αισθανθεί κανείς ότι το Παπαγεωργίου είναι εκτός ΕΣΥ;» απάντησε με νόημα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχει αισθανθεί κανείς, ότι το Παπαγεωργίου δεν κάνει τη δουλειά που κάνει το Παπανικολάου ή τη δουλειά που κάνει το ΑΧΕΠΑ; Είναι εκτός ΕΣΥ, επειδή είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου; Αντιθέτως. Αυτή είναι μια γενικότερη φιλοσοφία, που θέλουμε να αναπτυχθεί. Υπάρχει σαν φιλοσοφία, είναι επιλογή της κυβέρνησης αυτά τα νοσοκομεία να γίνουν με αυτόν τον τρόπο και είναι επιλογή της κυβέρνησης, με μια ολόκληρη διαδικασία και εργασία που θα γίνει και από το χάρτη υγείας, να πάμε σε μοντέλα που θα λειτουργούν καλύτερα τα νοσοκομεία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη