Ραγδαίες εξελίξεις : Σάλπιγγες πολέμου από τον μεγαλομανή ολιγάρχη Πούτιν


Ολοταχώς για πόλεμο – Ο Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Με… background τους ήχους από νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας, 21.02.2022, για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ένα διάγγελμα μαραθώνιο, το οποίο είχε πάμπολλες ιστορικές αναφορές αλλά και μία εξέλιξη που κάνει πια το σενάριο πολέμου να είναι το πιθανότερο.
Κι αυτό καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προαναγγείλει την απόφασή του αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη, καταργώντας έτσι μια υπάρχουσα ειρηνευτική συμφωνία.

Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές;

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ - γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς - αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα. Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

 

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία;

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

 

Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ;

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Με… συνταγή Κριμαίας
Πριν αναφερθούν όλα όσα είπε ο Πούτιν, πρέπει να τονιστεί το γιατί η απόφαση αυτή προκαλεί… τύμπανα πολέμου. Η Δύση διακρίνει πως η Μόσχα ακολουθεί… κατά γράμμα το «σενάριο» που οδηγεί προς εισβολή στο ουκρανικό έδαφος καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «πατήσει» στην αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ώστε να μπορέσει να στείλει ανοιχτά στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Και τα όσα είπε ο ίδιος, επιβεβαιώνουν αυτούς τους φόβους, καθώς από την αρχή του διαγγέλματος είπε: «Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα των Μπολσεβίκων από την εποχή του Λένιν. Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη. Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας».
«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση» είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο Ρώσος πρόεδρος εξαπολύοντας μια σαφή απειλή, για να συνεχίσει: «Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία. Τους δώσαμε δάνεια, έχουμε περίπου 250 δισ. δολ. Η Ρωσία ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης».

Επιθετικά!
«Είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία. Έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανία. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία», είπε επίσης.

Και συνέχισε: «Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαιντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μέινταν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν».

«Η Κριμαία πήρε την απόφαση της να είναι με τη Ρωσική Ομοσπονδία» σημείωσε ακόμη, ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «Αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό. Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία. Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ουκρανίας».

«Πυρά» σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
«Η Ουκρανία έχει πυρηνική τεχνογνωσία από τη σοβιετική εποχή» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμπλήρωσε πως το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει με όπλα δυτικών και πως εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία.

Η επίθεση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίστηκε, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει πως «έχουν ανερυθρίαστα μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Αμερικανικά drones κατασκοπεύουν διαρκώς τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι το προκάλυμμα για μια ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. Συνέβη το αντίθετο. Οι Νατοϊκοί συνέχεια επεκτείνονται, είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς».

«Ο Πούτιν ενημέρωσε Μακρόν και Σολτς»
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε δημοσιοποιήσει πως ο Πούτιν ανακοίνωσε ήδη στους Μακρόν και Σολτς ότι σχεδιάζει να υπογράψει διάταγμα για την αναγνώριση δύο περιοχών αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές!

Σε συνομιλία νωρίτερα με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας ότι θα ήταν «μονομερής παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να αποκλιμακώσει την ένταση με τον να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Σολτς, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, θα έχει επαφές με τους ομολόγους του στην Γαλλία και την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ, ενώ και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Η στάση των ΗΠΑ
Tην ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εισήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς.

Αντιδρά και απειλεί ο Μπορέλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει έντονη αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να το πράξει.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη