Γιώργος Κυπαρίσσης : Τον απήγαγαν λόγω των αναρτήσεων του στο instagram

Οι απαγωγείς του 40χρονου επέλεξαν τον στόχο τους γιατί ήταν πρόσωπο γνωστό στα δυτικά προάστια ενώ είχαν «ακτινογραφήσει» τις κινήσεις και τη ζωή του από τις αναρτήσεις που έκανε το θύμα στα social media και ειδικότερα το instargam.

Ποινική δίωξη για 12 αδικήματα ασκήθηκε σε βάρος των τριών απαγωγέων του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση. Βρέθηκαν 300.000 ευρώ από τα λύτρα.
Ποινική δίωξη για 12 αδικήματα ασκήθηκε σε βάρος των τριών απαγωγέων του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση. Πρόκειται για έναν 41χρονο, την 39χρονη σύντροφό του και έναν 34χρονο οι οποίοι συνελήφθησαν χθες Σάββατο, μία ημέρα μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη.
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία για την υπόθεση της πολυήμερης απαγωγής του επιχειρηματία τον οποίο άφησαν ελεύθερο μετά την καταβολή λύτρων.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης ο 41χρονος, η 39χρονη σύντροφός του και ο 34χρονος φίλος τους, κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα:

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
-Αρπαγή
-εκβίαση από κοινού
-ληστεία κατά συναυτουργία
-επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατ´εξακολούθηση
-εμπρησμός με πρόθεση
-κλοπή κατά συναυτουργία και κατ' ´εξακολούθηση
-οπλοφορία κατά συναυτουργία
-οπλοκατοχή από κοινού και κατά μόνας
-διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία
-αντιποίηση αρχής.
-βία κατά υπαλλήλων

Βρέθηκαν 300.000 ευρώ από τα λύτρα
Για την εξιχνίαση της απαγωγής 41χρονου επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση που είχε γίνει στις 29 Δεκέμβρη μίλησαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Απόστολος Σκρέκας και ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Όπως είπαν, οι δύο άνδρες είναι σεσημασμένοι καθώς έχουν κατηγορηθεί κατά περίπτωση, στο παρελθόν για πληθώρα αδικημάτων, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπή και ληστεία.

Όπως είπε ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, οι δράστες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, προσεγγισαν τον επιχειρηματία σε κοντινή τοποθεσία από το σπίτι του, του πέρασαν χειροπέδες και τον χτύπησαν, ενώ στη συνέχεια τον επιβίβασαν με τη βία σε αυτοκίνητο.
Στη συνέχεια πήγαν στον οικισμό "Φοίνικα" Σπάτων όπου έκαψαν τα οχήματά τους και τον έβαλαν σε άλλο όχημα, με το οποίο τον οδήγησαν σε κρησφύγετο.

Εκεί τον κράτησαν για λίγες ημέρες και έπειτα τον μετέφεραν σε άλλο κρησφύγετο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, οι δράστες τον χτύπησαν προκαλώντας του ελαφρές κακώσεις, σε πολλές περιπτώσεις βιντεοσκοπώντας τον με σκοπό, να στείλουν το βίντεο στους συγγενείς του.

Κατά το χρονικό διάστημα κράτησης του οι δράστες επικοινώνησαν πολλές φορές, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων, με μέλη της οικογένειάς του, απαιτώντας αρχικά την καταβολή του χρηματικού ποσού του 1.000.000 ευρώ, ώστε να τον απελευθερώσουν.

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μείωσαν τελικά την απαίτησή τους στο ποσό των 800.000 ευρώ το οποίο τους παραδόθηκε και στη συνέχεια πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής 4 Μαρτίου 2022, απελευθέρωσαν τον 41χρονο σε δασώδη έκταση στις Αχαρνές Αττικής.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν τους δράστες. Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 300.000 ευρώ, 4 πιστόλια, περίστροφο, υποπολυβόλο, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πλήθος κινητών τηλέφωνων.

Το οργανωτικό και εκτελεστικό "τρίο" που σχεδίασε και πραγματοποίησε την απαγωγή στις 29 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε σε… εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου "γιόρταζαν" για την επιτυχημένη όπως πίστευαν έκβαση του σχεδίου τους.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν περίπου 350.000 ευρώ από τα λύτρα που έδωσε η οικογένεια του επιχειρηματία για την απελευθέρωση. Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων χρημάτων, αλλά και τουλάχιστον 2-3 ακόμα εμπλεκομένων, που φαίνεται ότι παρείχαν υποστηρικτικό ρόλο στην ηγετική ομάδα, κατά τις 66 ημέρες της απαγωγής.

Ο "σκληρός" και ο "διαλλακτικός" απαγωγέας
Και οι τρεις συλληφθέντες ομολόγησαν στις αρχές την εμπλοκή τους στην απαγωγή. Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι ήταν εκείνοι που επικοινωνούσαν με την οικογένεια για τις διαπραγματεύσεις. Ο ένας από αυτούς, που είχε τις πρώτες επαφές με τους συγγενείς του 40χρονου, ήταν ο πιο διαλλακτικός και είχε δεχτεί αρχικά να "ρίξει" τις απαιτήσεις για τα λύτρα. Ο δεύτερος δράστης, είχε τον ρόλο του… σκληρού διαπραγματευτή και ήταν αυτός που διέκοψε τις επικοινωνίες όταν έβλεπε ότι η οικογένεια αδυνατούσε να συγκεντρώσει τα χρήματα.

Όσον αφορά την 39χρονη γυναίκα, εκείνη, συμμετείχε στην παρακολούθηση που είχε γίνει πριν την απαγωγή, αλλά και σε άλλες ενέργειες. Οι τρεις δράστες φαίνεται ότι γνώριζαν την οικονομική κατάσταση του επιχειρηματία, κυρίως παρατηρώντας τη δραστηριότητα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 41χρονος άνδρας ήταν σεσημασμένος για ληστείες, ενώ ο 34χρονος είχε εμπλοκή σε συμμορίες που είχαν απασχολήσει για εκρήξεις σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, αναζητούν ακόμα 2-3 άτομα που, πιθανότατα είχαν συνδράμει στην φύλαξη και τη σίτιση του 40χρονου, κατά τις 66 ημέρες της απαγωγής.

Εκβιασμός με χαστούκια και γροθιές
Όπως περιέγραψε ο Γιώργος Κυπαρίσσης στους αστυνομικούς, οι δράστες τον μετακίνησαν κατά τη διάρκεια της απαγωγής, σε διαφορετικό κρησφύγετο. Μάλιστα όπως είπε στα στελέχη της Ασφάλειας, οι απαγωγείς τον χαστούκιζαν και τον γρονθοκοπούσαν συχνά, για να ασκήσουν με αυτό τον τρόπο πίεση στην οικογένεια του και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα λύτρα.

Από αυτά τα χτυπήματα προκλήθηκαν οι αμυχές και οι μώλωπες στο σώμα και πρόσωπο του 40χρονου, που εντόπισε ο ιατροδικαστής. Οι αρχές δεν αποκλείουν οι γροθιές και τα χαστούκια να έγιναν σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ή να έστειλαν οι απαγωγείς φωτογραφίες στους συγγενείς του επιχειρηματία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη