Η Ελλάδα ξεκίνησε δεσμεύσεις περιουσιών Ρώσων πολιτών στην χώρα μας


Και στην Ελλάδα άρχισαν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Καθημερινής", οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων υπηκόων, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αιματηρή και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο διεθνής κατάλογος έχει ήδη συνταχθεί με 870 -προς το παρόν- ονόματα Ρώσων που διαθέτουν περιουσία (κινητή η ακίνητη), οι οποίοι δραστηριοποιούνται διεθνώς, αλλά και στις ΗΠΑ, όπως και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Ο κατάλογος έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται αρμοδίως στα χέρια του επικεφαλής της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δράσεις (ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος).

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" και την δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου, η Αρχή για το ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος βρίσκεται, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε διαρκή επικοινωνία και επαφές με αρμόδιες διεθνείς αρχές για τον εντοπισμό και στην Ελλάδα περιουσιακών στοιχείων προς δέσμευση, Ρώσων υπηκόων που βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο των κυρώσεων, ο οποίος έχει συνταχθεί στο πλαίσιο των γενικότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική Αρχή (επικεφαλής ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης) έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα σε νότια προάστια και νησιά αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς) ορισμένων Ρώσων υπηκόων που βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο και εντοπίστηκε ότι διέθεταν περιουσία (ακίνητη η κινητή) και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες, προς το παρόν οι δεσμεύσεις στην Ελλάδα περιουσιακών στοιχείων αφορούν μικρό αριθμό Ρώσων υπηκόων, καθώς οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη