Δραπέτευσε από τις φυλακές, ο ληστής Βασίλης Δημάκης


Παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Δημάκης, καθώς δεν εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 12:30 η εταιρεία ενημέρωσε την αστυνομία ότι ο Βασίλης Δημάκης έσπασε το βραχιολακι. Τελευταίο σήμα που εξέπεμψε ο μηχανισμός ήταν στη Νίκαια.
Υπενθυμίζεται ότι ο κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού και φοιτητής στο Πολιτικό Τμήμα της Νομίκης είχε ηλεκτρονικό βραχιολάκι προκειμένου να λαμβάνει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται.

Επίσης σημειώνεται ότι ο Δημάκης έχει καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής.
Πριν λίγες ημέρες, στις 13 Μαρτίου συγκεκριμένα, είχε ξεκινήσει απεργία πείνας για τρίτη μάλιστα φορά για λόγους τους οποίους ανέλυε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.


Μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Είναι η τρίτη φορά που εξαναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω αυτό το ακραίο μέτρο για να προασπίσω τα εκπαιδευτικά δικαιώματα όλων μας , αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση.

Δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα τα οποία μπορούμε να αποταθούμε έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θέσουμε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μας!

Μας μισούν πού σπουδάζουμε και αυτή δυστυχώς είναι η μακάβρια αλήθεια τους (!) Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για μία ακόμα φορά για την υπερπολύτιμη και καταλυτική συμπαράστασή σας !"



ΚΚΕ: Αναφαίρετο το δικαίωμα του Β. Δημάκη να σπουδάσει
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντώνη Αντανασιώτη, επικεφαλής του Τμήματος Δικαιοσύνης & Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Μάνο Μαλαγάρη, δικηγόρο και στέλεχος του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τις Διευθύνσεις των Καταστημάτων Κράτησης, πληροφορήθηκε για την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, ενώ ενημερώθηκε και συνολικά για την κατάσταση στις φυλακές, τα σοβαρά προβλήματα στο προσωπικό, τις υποδομές κ.λπ.

Μετά την επίσκεψη ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας δήλωσε: «Θέλουμε για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε τη στήριξή μας στο δίκαιο αίτημα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και στο αναφαίρετο δικαίωμά του, για τη συνέχιση των σπουδών του. Η συμπεριφορά του υπουργείου, που προκάλεσε την απεργία πείνας και δίψας του Βασίλη Δημάκη, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του, ήταν απολύτως αυθαίρετη και εκδικητική.


Η στήριξη των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Την εκδικητική στάση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, λόγω της μη πραγματοποίησης των υποσχέσεών της για μεταγωγή του κρατουμένου, Βασίλη Δημάκη, στο κελί του και τον αποκλεισμό του από την εκπαιδευτική διαδικασία, καταγγέλλουν για άλλη μία φορά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, «ο κρατούμενος φοιτητής, όπως είναι γνωστό, με δήλωσή του το Σάββατο 23 Μαΐου, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας απεργίας πείνας και δίψας, μετά την αθέτηση των υποσχέσεων της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου για τη μεταγωγή του, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο Β. Δημάκης, στις 23 Μαΐου συμπλήρωσε την 29η ημέρα καραντίνας στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί του, όπως είχε υποσχεθεί η κ. Νικολάου και όπου δικαιούται και οφείλει να βρίσκεται».

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Βασίλη Δημάκη και τα αυτονόητα που διεκδικεί. Επισημαίνουν δε ότι η συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί του είναι, όχι μόνο εκτός νομικού πλαισίου αλλά και απάνθρωπη.

Επιπλέον, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θέτουν για άλλη μια φορά το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, μέτρο που έχουν προβάλλει με διαμαρτυρίες τους τόσο η Αρμόδια Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, καθώς και πληθώρα Διεθνών Οργανισμών, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στηρίζαν τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη
Την στήριξή τους στον κρατούμενο φοιτητή, Βασίλη Δημάκη εξέφρασε τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης όσο και το ΚΙΝΑΛ.
Τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζαν εκδικητική την απόφαση της πειθαρχικής μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη και ζητούν την ικανοποίηση του αιτήματος του για επιστροφή του στον Κορυδαλλό προκειμένου να παρακολουθήσει τις σπουδές του.






ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη