Νεκρός έπεσε Ρώσος πολέμαρχος, επικεφαλής του «Τάγματος Σπάρτη», πιστών του Πούτιν

Ένας Ρώσος «πολέμαρχος» που ηγείτο του «Τάγματος Σπάρτη» σκοτώθηκε από ουκρανικά πυρά στην Ουκρανία, μία εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από διεθνή ΜΜΕ ως ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τον Πούτιν και την ρωσική εισβολή, η οποία δεν εξελίσσεται όπως ήλπιζε.


Σύμφωνα με τη Sun, ο Βλαντιμίρ Ζόγκα σκοτώθηκε εχθές, Σάββατο, κατά τη διάρκεια μιας μάχης στην πόλη Βολνοβάκα της ανατολικής Ουκρανίας.


Ο Ντενίς Πουσίλιν, αρχηγός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ζόγκα μέσω του λογαριασμού του στο Telegram, ισχυριζόμενος ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων από Βολνοβάκα. Υπενθυμίζεται ότι η Βολνοβάκα ήταν μία από τις πόλεις όπου εχθές τα ρωσικά στρατεύματα παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκκένωση.

«Ο Ζόγκα εντάχθηκε στις δυνάμεις των αυτονομιστών το 2014, την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε το Τάγμα Σπάρτη, μια νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση που έχει την υποστήριξη της Μόσχας. Η οργάνωση κρύβεται πίσω ένα κύμα φονικών επιθέσεων ενάντια σε ουκρανικά στρατεύματα και διεξάγει πόλεμο στην περιοχή του Ντονμπάς από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, πριν από οκτώ χρόνια.

Ο πρώην αρχηγός της, Αρσεν Παβλόφ, γνωστός ως Μοτορόλα, κατηγορήθηκε στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου και σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό το 2016. Ο θάνατος του Ζόγκα είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για τον Πούτιν, ο οποίος έχασε δύο κορυφαία στελέχη του στρατού του αυτήν την εβδομάδα και βλέπει την προέλαση του στρατού του και την κατάκτηση εδαφών να καθυστερεί στην Ουκρανία, συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις».

Όπως υπενθυμίζει το βρετανικό δημοσίευμα, ο Ρώσος υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι φέρεται να σκοτώθηκε στη μάχη για το αεροδρόμιο Χοστόμελ, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Επίσης αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές εξουδετέρωσαν έναν διοικητή μεραρχίας, με υψηλές γνωριμίες στο Κρεμλίνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη