"Έχω 5 χρόνια να κάνω μπάνιο"Ένας γιατρός έκανε το ασυνήθιστο βήμα να μην πλένει το σώμα του με σαπούνι για πέντε ολόκληρα χρόνια, σε μια προσπάθεια “να εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και να επιτρέψει στο μικροβίωμα του δέρματός του να ευδοκιμήσει”.

Ο δρ. James Hamblin παράτησε το σαπούνι όταν μετακόμισε για πρώτη φορά σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπρούκλιν, για να ακολουθήσει τη δημοσιογραφία αντί για την ιατρική του καριέρα, που δεν πήγαινε όπως ήθελε.

Στο βιβλίο του, “Clean”, εξηγεί ότι μέρος της απόφασής του αυτής του είχε να κάνει με την μείωση των εξόδων. Επίσης, συνειδητοποίησε ότι εάν πλένεσαι για περίπου 30 λεπτά την ημέρα, κατά τη διάρκεια μιας ζωής αυτό αντιστοιχεί με περίπου δύο χρόνια της ζωής σου!

Ωστόσο, το βασικό κίνητρο για να μην χρησιμοποιεί σαπούνι είχε πολύ πιο βιολογική βάση.

“Έκανα πολλές μειώσεις στη ζωή μου και ταυτόχρονα άρχισα να μαθαίνω για το μικροβίωμα του δέρματος”, είπε ο δρ. Hamblin σε συνέντευξή του στην εκπομπή Today στην τηλεόραση της Αυστραλίας.

“Όπως και το μικροβίωμα του εντέρου (τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν μέσα μας) έχουμε μικρόβια και σε όλο μας το δέρμα. Αυτό με οδήγησε σε κάποιους πειραματισμούς για τα πολλά προϊόντα προσωπικής υγιεινής, περιποίησης και καθαριότητας που χρησιμοποιούμε. Είμαστε πάντα καλυμμένοι με μικρόβια όλη την ώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι απολύτως υγιή, ακόμη και ωφέλιμα για εμάς”.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα θαύματα του μικροβιώματος του εντέρου και πώς συνδέεται με τα πάντα, από την υγεία του εντέρου μέχρι τη διάθεσή σας. Αρκετά πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για το μικροβίωμα του δέρματος και πώς επηρεάζει την υγεία μας.

Υπάρχουν σχολές σκέψης ότι οι άνθρωποι κάνουν ντους πολύ συχνά, καταστρέφοντας τα δικά τους μικροβιώματα, όπως τα δυνητικά χρήσιμα βακτήρια που παίζουν ρόλο στην υγεία του δέρματος. Υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις ότι καταστάσεις όπως η ακμή μπορεί να οφείλονται εν μέρει σε διαταραχή του συνηθισμένου μικροβιώματος του δέρματος.

Υπάρχουν, φυσικά, μειονεκτήματα στο να μην κάνετε ντους: Όπως η εντύπωση των άλλων γύρω σας ότι η ιδέα είναι αηδιαστική, κάτι που συνέβη και στον δρ. Hamblin. Έπρεπε επίσης να συνεχίσει να πλένει τα χέρια του, για λόγους υγιεινής και λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι η μυρωδιά του σώματος που είχε όταν έκανε ντους δεν ήταν τόσο έντονη κατά τα χρόνια που δεν έκανε καθόλου ντους.

“Το δέρμα μου έγινε σιγά σιγά λιγότερο λιπαρό και είχα λιγότερα σημεία εκζέματος. Δεν μύριζα σαν πεύκο, ή λεβάντα, αλλά δεν μύριζα καθόλου άσχημα όπως συνέβαινε πολλές φορές στο παρελθόν, ειδικά στις μασχάλες μου, που τις γέμιζα καθημερινά με αποσμητικό. Αλλά όταν σταμάτησα, ξαφνικά είδα ότι δεν μύριζαν στο τέλος άσχημα”.

Ο δρ. Hamblin κατακρίνει επίσης την ίδια τη βιομηχανία καλλυντικών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 1.500 χημικές ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί, ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός είναι μόλις… 11!
Ωστόσο, θα συνιστούσε σε άλλους να κάνουν το βήμα και να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής χωρίς σαπούνι;

“Δεν είμαι εδώ για να προτείνω αυτή την προσέγγιση σε όλους. Από πολλές απόψεις ήταν τρομερό. Αλλά άλλαξε επίσης τη ζωή μου”, αρκέστηκε να πει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη