Θεσσαλονίκη : "Δολοφόνησε τα δύο παιδιά μας και πήγε να δηλητηριάσει και εμένα"



Πριν από 37 περίπου χρόνια μια ανάλογη περίπτωση με αυτή της Πάτρας είχε συγκλονίσει τότε το πανελλήνιο. Στη θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου, μια 26χρονη γυναίκα από το Κορδελιό της Θεσσαλονίκης η οποία δολοφόνησε τα δύο από τα τρία ανήλικα παιδιά της κι ενώ βρίσκονταν εντός του νοσοκομείου.

Η σοκαριστική υπόθεση του 1985 έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας που άφησε την τελευταία της πνοή από την υπερβολική δόση κεταμίνης -όπως όλα δείχνουν από τα χέρια της ίδιας της της μητέρας- αλλά και των θανάτων των δύο μικρότερων αδερφών της για τις οποίες η δικαιοσύνη εξετάζει εάν είναι εγκληματική ενέργεια.

Ο Γιώργος Στάμος, ο πατέρας των δύο δολοφονημένων παιδιών ακόμα κοιμάται και ξυπνά με τις σκέψεις του γύρω από τα αγγελούδια του που του τα στέρησε η ίδια του η γυναίκα πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες. 

«Τα παιδιά είχαν συμπτώματα στο σπίτι και πεθάνανε στο ΑΧΕΠΑ. Πρώτο πέθανε το κοριτσάκι, η Μαρία και μετά το αγοράκι. Ο Ζήσης πέθανε στην Αγγλία. Είχε προσπαθήσει να φύγει και την έπιασε ένας αστυνομικός. Εγώ ήμουν στη δουλειά όταν ήρθαν άνδρες της Ασφάλειας και μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω» λέει στο newsit.gr ο Γιώργος Στάμος και συνεχίζοντας τονίζει: «Έδινε τα φάρμακα στα παιδιά και μέσα στο νοσοκομείο. Η Καίτη πήγαινε να δώσει και σε εμένα φάρμακα, όμως δεν πρόλαβε. Δεν τα πήρα».

Η 26χρονη τότε μάνα, χαρακτηρίστηκε ως «σύγχρονη Μήδεια»

Μέσα σε διάστημα τριών μηνών ο 7χρονος Ζήσης και η 6χρονη Μαρία, πέθαναν από τη χορήγηση βαρβιτουρικών φαρμάκων. Μια εβδομάδα αφότου είχε θάψει τον Ζήση, άρχισε να δηλητηριάζει το τρίτο της παιδί.

«Υπήρχαν τρία παιδιά στην οικογένεια. Στην αρχή ήταν μια πάρα πολύ καλή οικογένεια, φρόντιζαν και κοιτάζανε το σπίτι τους. Ξαφνικά για κάποιους λόγους η μητέρα πήρε απόφαση να ξεκληρίσει την οικογένεια. Ξεκίνησε από την Μαρία, μετά με τον Ζήση, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο και πρέπει να ήταν γύρω στα επτά. Εφόσον το παιδί πήγε να επανέλθει μετά έγινε νεκροψία και τότε βρέθηκε ότι έπαιρνε βαρβιτουρικά χάπια.

Δεν έλεγαν τίποτα, ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί τους είχε κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί την γιαγιά επειδή δεν είχε κανέναν άλλον τη συνόδευα εγώ στην τότε διευθύντρια του ΑΧΕΠΑ» λέει στο newsit.gr, η φίλη της οικογένειας και συμπληρώνει: « Όταν ξαφνικά έφυγε και ο Ζήσης από τη ζωή και μάθαμε για τα βαρβιτουρικά χάπια μέσω έγκυρων πηγών, γιατρών κτλ, άρχισε να παθαίνει και η Αλέκα το ίδιο. Νομίζαμε ότι υπήρχε επιληπτικό πρόβλημα. Δεν υπήρχε. Μετά μάθαμε ότι η μητέρα ξεκίνησε να δίνει αυτά τα χάπια. Γλίτωσε μεν η Αλέκα, και η γυναίκα δικάστηκε για τα χρόνια. Σήμερα έχει ενταχθεί στην κοινωνία μας, είναι πάλι έξω»

Η Αλεξάνδρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα από τη χορήγηση των βαρβιτουρικών φαρμάκων. Ένας από τους γιατρούς που είχε αναλάβει τη φροντίδα της ανήλικης κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και χάρη στην έγκυρη παρέμβαση κατάφερε να τη σώσει.

«Η κόρη, το τρίτο παιδί που κόντεψε να πνιγεί από το χάπι, σώθηκε εκ θαύματος από την παρέμβαση γιατρού. Μετά το στείλανε στο χημείο του κράτους και καταλάβανε ότι το έδωσε η μητέρα γιατί δεν είχε κανένας άλλος επαφή με το παιδί ενώ εμείς του πηγαίναμε φαγητά κτλ ξαφνικά απαγορεύθηκε να πηγαίνουμε. Ο,τι του έδιναν του το έδιναν μέσα από το νοσοκομείο και από εκεί καταλάβανε ότι ήταν η μητέρα. Το χάπι βρέθηκε στο στόμα του παιδιού. Με το χτύπημα της πλάτης βγήκε το χάπι στο χέρι του γιατρού. Έπρεπε να ελεγχθεί το χάπι για να δουν ποια ουσία είναι. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι κάτι περίεργο γινόταν όταν το ένα παιδί έφευγε μετά το άλλο γιατί η γιαγιά ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος, ο παππούς ήταν κατάκοιτος. Από ό,τι είχε ακουστεί, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη η δράστης, είχε κάποια σχέση με κάποιον και ήθελε να ξεκληρίσει με κάποιον τρόπο την οικογένειά της. Με την οικογένειά της δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο Γιώργος δεν ήταν ένας άνθρωπος που την χτυπούσε ή την κακολογούσε. Εκείνη ήθελε να κάνει την ζωή της».

Η αποκάλυψη
Αμέσως το σκεύασμα στάλθηκε στα εργαστήρια όπου εκεί διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για το βαρβιτουρικό Gardenal. Έτσι ξεκίνησε λύνεται το μυστηρίου γύρω από το θάνατο των άλλων δύο παιδιών. Η αδίστακτη μάνα ομολόγησε τις απεχθείς πράξεις της και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Σύμφωνα με την κατάθεση του άνδρα της αλλά και με γείτονες του ζευγαριού, η 26χρονη ήθελε να ξεφορτωθεί τα παιδιά της για να κάνει τη ζωή της.

Η δολοφόνος φέρεται να είχε πει στις ανακριτικές αρχές ότι τα παιδιά της ήταν επιληπτικά και ότι ήθελε να τα σκοτώσει γιατί δεν ήθελε να τα βλέπει να υποφέρουν, ενώ προσπάθησε κι η ίδια να αυτοκτονήσει. Πριν από λίγο καιρό αποφυλακίστηκε και μένει στη περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.







ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη