Bρετανός επέστρεψε σε εκκλησία, εικόνα του 18ου αιώνα που άρπαξε ο πατέρας του


Μια εικόνα του 18ου αιώνα που ένας Βρετανός αξιωματικός άρπαξε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Κύπρο το 1974, επιστράφηκε την Τετάρτη στην Ορθόδοξη Εκκλησία του νησιού από τον γιο του αξιωματικού, για να την ενώσει ξανά με εκείνους «που πραγματικά εκτιμούν αυτό που αντιπροσωπεύει». 

Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β' παρέλαβε την εικόνα κατά τη διάρκεια τελετής στη Villa Moynier της Γενεύης, όπου στεγάζεται η Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Ο αξιωματικός της Βασιλικής Αεροπορίας υπηρετούσε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και διέλυσε το νησί. 
Ο αξιωματικός βρήκε την εικόνα και την πήγε πίσω στη Βρετανία, όπου ο γιος του είπε ότι παρέμενε κλειδωμένη «σε ένα κουτί για χρόνια». 
Ο γιος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι το να την κρατήσει μακριά από τα βλέματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα «φαινόταν τόσο 'ασχημο» και σκέφτηκε ότι η επιστροφή θα ήταν «το καλύτερο για όλους τους ενδιαφερόμενους». 

«Αν μπορούσε να μιλήσει αυτή η εικόνα, θα είχε μια υπέροχη ιστορία να πει για τη δημιουργία της και τη χαρά που έχει δώσει σε πολλές γενιές θαυμαστών», έγραψε ο γιος του αξιωματικού σε ένα σημείωμα.
Επικοινώνησε με τον καθηγητή Marc-Andre Renold, ο οποίος διευθύνει το Art-Law Center του Πανεπιστημίου της Γενεύης και είναι κάτοχος της Έδρας της UNESCO στο Δίκαιο της Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, ο Ρένολντ επικοινώνησε με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη —η οποία συμμετείχε στον επαναπατρισμό αρκετών θρησκευτικών έργων τέχνης που είχαν λεηλατηθεί— η οποία συντόνισε την παράδοση της εικόνας με την Εκκλησία της Κύπρου. 
 Ο Ρένολντ είπε ότι η «ομαλή και διαφανής» επιστροφή της εικόνας, ήταν το αποτέλεσμα της επιθυμίας του γιου να «κάνει το σωστό». Η Κ. Παφίτη είπε ότι η επιστροφή της εικόνας είναι αφορμή για γιορτή αλλά και για «στοχασμό για τα χιλιάδες έργα τέχνης που διακινούνται παράνομα». 
Η Κυπριακή Εκκλησία έχει προσπαθήσει για δεκαετίες να εντοπίσει πολλές θρησκευτικές εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που έχουν κλαπεί από εκατοντάδες εγκαταλελειμμένες εκκλησίες και μοναστήρια στον αποσχισμένο τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα του νησιού και πωλούνται στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη