Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες - Μία γυναίκα στην κορυφή


Ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2022 είναι… γένους θηλυκού και έχει περιουσία ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο λόγος για τη Βίκυ Σάφρα, χήρα του πανίσχυρου τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα. 
Η Ελληνίδα, εβραϊκής καταγωγής, αποτελεί τον 321ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, έχοντας κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του συζύγου της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Τζόσεφ Σάφρα, με καταγωγή από τον Λίβανο, θεωρούταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας, διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο τραπεζών σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν κληρονομήσει συνολικά 7,1 δισ. δολάρια.

Η 60χρονη δισεκατομμυριούχος, η οποία έχει ελληνική και βραζιλιάνικη υπηκοότητα, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 στη Βραζιλία. Παντρεύτηκε το 1969 σε ηλικία μόλις 17 ετών, ενώ σήμερα ζει μόνιμα στην Ελβετία.

Το όνομά της μπορεί να μην είναι γνωστό ευρέως, σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα καθώς παρότι Ελληνίδα ζει εδώ και δεκαετίες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, να απουσιάζει από τις στήλες των κοσμικών, είναι ωστόσο γνωστό στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους καθώς υπήρξε επί δεκαετίες και μέχρι το θάνατό του η σύζυγος του πλουσιότερου άνδρα της Βραζιλίας και του ανθρώπου που επί χρόνια είχε τον τίτλου του πλουσιότερου τραπεζίτη του κόσμου, Τζότζεφ Σάφρα (ήταν 52ος πλουσιότερος στη λίστα Forbes όταν πέθανε) με τράπεζες σε τρεις ηπείρους και ιδιοκτήτη του εμβληματικού... Gherkin tower του Λονδίνου.

Ο θάνατος του Τζότζεφ Σάφρα τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ηλικία 82 ετών (έπασχε από Πάρκινσον) κατέστησε τη Βίκυ την πλουσιότερη Ελληνίδα της λίστας Forbes.


Η Βίκυ Σαρφάτη παντρεύτηκε το 1969 τον Τζότζεφ Σάφρα και απέκτησαν μαζί 4 παιδιά και 14 εγγόνια. Εζησαν στη Βραζιλία και τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποφεύγοντας την κοσμική ζωή και στρέφοντας την προσοχή τους στην οικογένειά τους, στις τέχνες που τόσο αγαπούσαν και στη φιλανθρωπική τους δράση. 
Oπως σημειώνουν ξένα δημοσιεύματα η ζωή τους ήταν ναι μεν πολυτελής αλλά στη βάση της απλή. Ιδρυσαν το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά τους «Vicky and Joseph Safra Philanthropic Foundation», το οποίο κάνει δωρεές σε νοσοκομεία και σε ιδρύματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τις τέχνες. 

Στη λίστα του Forbes φιγουράρουν ακόμη τρεις Έλληνες.
Πιο αναλυτικά, στην 822η θέση βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος έχει περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων. Ο Τέλης, όπως είναι ευρέως γνωστός, επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής της Glencore, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χαλκού παγκοσμίως. Το 2018 παραιτήθηκε από τη θέση του, ωστόσο μέχρι και σήμερα διαθέτει το 3% των μετοχών. Το 2021, ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος απέκτησε μερίδιο μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Φίλιππος Νιάρχος, γιος του Σταύρου Νιάρχου, ακολουθεί στην 1.096η θέση της λίστας, με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, ενώ η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη έπεται στη 2.076η θέση, έχοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τη Motor Oil, αλλά και τις δραστηριότητες σε Αίγυπτο, ναυτιλία και χρηματοοικονομικά.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη