" 600 παιδάκια, τα δολοφόνησαν τσακίζοντας με πέτρες τα κεφαλάκια τους "


Μια συγκλονιστική μαρτυρία για γεγονότα που συνέβησαν πριν από 108 χρόνια βλέπει το φως της δημοσιότητας, χάρη σ΄ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτή τη περίοδο από τις «εκδόσεις Κυριακίδη», υπό τον τίτλο “ ΙΝ ΜΕΜΟRΙΑΜ - Τα Αρμενοπούλια”. Πρόκειται για γραπτή μαρτυρία του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη με το παρατσούκλι Σάρπογλης, γραμμένη στην ποντιακή διάλεκτο. Η μαρτυρία του φιλοξενείται σε έναν τόμο στην ποντιακή διάλεκτο, σε απόδοση στα νέα ελληνικά, και σε μετάφραση στα αρμενικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ρωσικά και στα τουρκικά. 

Την επιμέλεια είχε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Στάθης Ταξίδης, διευθυντής του 50ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

“ Στα 1915, όταν ήταν μικρό παιδί ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης- Σάρπογλης, ευρισκόμενος στο παρχάρι Φαρναβαζού της γενέτειράς του Κουνάκας της Ματσούκας, περιοχής νότια της Τραπεζούντος, θα γίνει μάρτυρας ενός στυγερού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. 
Τούρκοι στρατοχωροφύλακες θα φέρουν από την Τραπεζούντα εξακόσια Αρμενάκια στο παρχάρι Φαρναβαζού. Τις επόμενες μέρες θα καλούν Τούρκους κατοίκους από τα διπλανά χωριά, θα αποκόπτουν ομάδες παιδιών, θα τα οδηγούν σε βαθύσκιες χαράδρες, θα τα δολοφονούν τσακίζοντας με πέτρες τα κεφαλάκια τους, θα τα ξεγυμνώνουν παίρνοντας τα ρούχα τους και θα τα σκεπάζουν με ελατόκλαδα. Εξακόσια δολοφονημένα παιδάκια...”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου που προαναγγέλλει την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου.

Ο κ.Ταξίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως την περασμένη Κυριακή, στη Γερμανία, σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Τέσα Χόφμαν, κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ανεξάρτητη μελετήτρια γενοκτονιών, έδειξε στους συμμετέχοντες το βιβλίο λέγοντας πως “ ένα Δημοτικό Σχολείο από τη Θεσσαλονίκη μας δείχνει τον τρόπο και τον δρόμο, πως από εδώ και στο εξής να διεθνοποιήσουμε τα θέματα των γενοκτονιών μέσα από πολύγλωσσα εργαλεία”. Είπε ακόμη πως σε συνεργασία με το Τμήμα Χαρτογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τη βοήθεια του μεταδιδακτορικού φοιτητή έγινε ο ακριβής χάρτης της περιοχής όπου συντελέστηκαν τα δραματικά εκείνα γεγονότα, και ο χάρτης αυτός φιλοξενείται στις σελίδες του βιβλίου (τετραπλός αναδιπλούμενος).

Ο Στάθης Χριστοφορίδης πέθανε το 1983 σε ηλικία 83 ετών. Το κείμενο αυτής της μαρτυρίας ήταν το τελευταίο που έγραψε και παρέδωσε στον γιο του Χριστόφορο.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 8 Μαίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αντωνίου Καμάρα 2 και Τσιμισκή). Για το βιβλίο θα μιλήσει μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη