Νέος υγειονομικός συναγερμός: 7 κρούσματα της σπάνιας ευλογιάς των πιθήκων


Νέος υγειονομικός συναγερμός: 7 κρούσματα της σπάνιας ευλογιάς των πιθήκων
Ένα νέο καμπανάκι για τη δημόσια υγεία έχει χτυπήσει στη Μεγάλη Βρετανία, που ήδη καταγράφει επτά κρούσματα της σπάνιας, ιογενούς ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) από τις 6 Μαΐου. Τα τέσσερα κρούσματα εξ αυτών έγιναν γνωστά χθες.

Το πρώτο κρούσμα φαίνεται πως συνδέεται με ταξίδι που είχε κάνει στη Δυτική Αφρική. Στις 14 Μαΐου έγιναν γνωστές ακόμη δύο περιπτώσεις, που έμεναν στο ίδιο σπίτι. Το ένα από τα άτομα χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη σε ειδική μονάδα μολυσματικών ασθενειών, ενώ το άλλο απομονώθηκε στο σπίτι.

Σύμφωνα με την UKHSA, την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σε εξέλιξη έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των τεσσάρων νέων κρουσμάτων.
Δεν είναι γνωστό πώς μολύνθηκαν, δεδομένου πως δεν είχαν ταξιδέψει σε κάποια χώρα όπου είναι ενδημική η ευλογιά των πιθήκων. Φαίνεται ότι μολύνθηκαν στο Λονδίνο και δεν υπάρχει κάποια γνωστή σχέση τους με τους τρεις πρώτους ασθενείς. Οι τέσσερις νέοι ασθενείς αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε το 1980. Αν και η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ πιο ήπια από την ευλογιά, με τα περισσότερα μολυσμένα άτομα να αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Μπορεί να ξεκινήσει με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και πρήξιμο των λεμφαδένων και σταδιακά εξελίσσεται με εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα.

Κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί στη Νιγηρία, όπως και σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής από το 1970. Ένα μεγάλο ξέσπασμα κρουσμάτων σε ανθρώπους στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2003, σύμφωνα με τα CDC.

Σημειώνεται πως η ασθένεια της ευλογιάς προκαλείται από τον ομώνυμο ιό της ευλογιάς ο οποίος ανήκει στο γένος Orthopoxvirus. Τέσσερις Orthopoxvirus μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους: ο ιός της ευλογιάς, ο ιός της δαμαλίτιδας, ο ιός της ευλογιάς των αγελάδων και ιός pox των πιθήκων. Ο ιός της ευλογιάς μολύνει μόνο τους ανθρώπους στη φύση, αν και πρωτεύοντα θηλαστικά και άλλα ζώα έχουν μολυνθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον. Οι ιοί της δαμαλίτιδας, των αγελάδων και των πιθήκων, μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και άλλα ζώα στη φύση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη