"Ελληνικός Χρυσός" : Εντονες αντιδράσεις για τις απολύσεις στην Χαλκιδική

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς, με θέμα τις ανησυχητικές όπως αναφέρει εξελίξεις στην μεταλλευτική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, από την εταιρεία "Ελληνικός χρυσός" θυγατρική της Καναδικής "Eldorado Gold"

Ο κ. Βαγιωνάς εξηγεί πως υπάρχει ανησυχία στην περιοχή, καθώς επικρατεί στασιμότητα στην επένδυση, η οποία έχει προβληθεί από την σημερινή κυβέρνηση ως  εμβληματική.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Βαγιωνάς, τονίζει πως δεν τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Γιώργος Βαγιωνάς 
βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
 Χαλκιδικής


Η επερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής κυρίου βαγιωνά προς τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σκρέκα, έχει ως εξής :

"ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

Βουλευτής Χαλκιδικής - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Αθήνα, 08/06/2022 

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: Τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός

Έχει περάσει ένας χρόνος από την κύρωση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» και πλέον μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση εκ μέρους της εταιρείας πρότασης για το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας. 

Δυστυχώς όμως διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει ουσιαστική βούληση, τόσο πολιτική όσο και από την πλευρά της εταιρείας, για την υλοποίηση του ανωτέρου σημαντικού έργου, μιας και διατάξεις της σύμβασης του ν. 4785/2021, αλλά και ορόσημα του «Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024», αφήνουν περιθώρια για την αξιοποίηση μόνο των συμπυκνωμάτων. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο αρ. 16.1 (β) του Άρθρου Πρώτου του ν. 4785/2021 (ΦΕΚ 42 Α) αναγράφεται «η ημερομηνία (εάν υπάρξει) κατά την οποία το εργοστάσιο μεταλλουργίας θα βρίσκεται σε εμπορική παραγωγή», ενώ στο Παράρτημα Γ, Ενότητα 6 Λιμένας Στρατωνίου, του ν. 4785/2021 αναγράφεται ότι «…η εκ νέου ανάπτυξη είναι κατάλληλη για την εξαγωγή των συμπυκνωμάτων στις παγκόσμιες αγορές…εξυπηρετήσει τις επιθυμητές λειτουργίες, δηλαδή την απευθείας εξαγωγή σε πελάτες στην Ασία χύδην υλικών…». Ειδικότερα ως προς τον «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-2024» έχει κατατεθεί η υπ’ αριθμό 763/1-11-2021 Ερώτηση Βουλής, η οποία δεν έχει ακόμη απαντηθεί. 

Πέρα των ανωτέρω, τίθεται εν αμφιβόλω η υλοποίηση του Εργοστασίου Μεταλλουργίας και από το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ακόμη σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

 Σε άρθρο της 2/5/2022 στην ιστοσελίδα Money Review, με αφορμή «τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου», αναγράφεται ότι :

«Η εταιρεία αναζητεί χρηματοδότηση μέσω των ελληνικών τραπεζών και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μέσω προπώλησης, σε συγκεκριμένη τιμή, της μελλοντικής παραγωγής της (metal streaming).».

 Ωστόσο, παρόλη την αναζήτηση κεφαλαίων, η εταιρεία σύμφωνα με καταγγελίες επαγγελματιών της Χαλκιδικής, φαίνεται να μην αξιοποιεί μειοδοτικές προσφορές κατά την επιλογή των εργολάβων της, εξοικονομώντας έτσι χρήματα προς όφελός της. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα αρ. 25.2 και αρ 25.4 του Άρθρου Πρώτου του ν. 4785/2021, η εταιρεία οφείλει να δίνει προτεραιότητα κατά την πρόσληψη εργαζομένων σε πρόσωπα που κατοικούν πλησίον της μεταλλευτικής περιοχής, καθώς και σερ προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών από τη Χαλκιδική. 

Παρόλ’ αυτά υπάρχουν καταγγελίες για παράβαση των ανωτέρω, με την επιλογή εργολάβων οι οποίοι απασχολούν προσωπικό μη προερχόμενο από το Δήμο Αριστοτέλη, κατά παράβαση της συμβατικής αρχής διατήρησης του 90% των εργαζομένων από το εν λόγω Δήμο. 

Ερωτάται, επομένως, ο κ. Υπουργός: 

1. Παραμένει κεντρικός πυλώνας του επενδυτικού σχεδίου η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας μέχρι το επίπεδο της μεταλλουργίας παραγωγής χρυσού; 

Ή το Υπουργείο επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παραγωγής συμπυκνώματος χρυσού, η  οποία ακυρώνει ήδη τη μεταλλουργία καθώς εξάγεται η πρώτη ύλη της; 

2. Θεωρεί το Υπουργείο δόκιμη την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την εταιρεία, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η υλοποίηση του εργοστασίου μεταλλουργίας; 

3. Σε ποιες δράσεις θα προχωρήσει το Υπουργείο, για τη διασφάλιση της εφαρμογής της σύμβασης και των οφελών που ανακοινώθηκαν με την υπογραφή της; Ελέγχει το Υπουργείο το κατά πόσο η εταιρεία τηρεί την υποχρέωση για στήριξη της τοπικής κοινωνίας, μεταξύ άλλων και με την επιλογή εργαζομένων και προμηθευτών από την Χαλκιδική και ειδικότερα τον Δήμο Αριστοτέλη; "Την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες απολύσεις δημοτών, εργαζόμενων της Ελληνικός Χρυσός εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

«Η μείωση δραστηριοτήτων της και η έναρξη ενός νέου κύκλου απολύσεων, μετά από εκείνες των δεκάδων απασχολούμενων στα υπεργολαβικά σχήματα όπως τα “Ελληνικά Λατομεία” τον περασμένο Οκτώβριο, έρχεται να δικαιώσει την ανησυχία που τότε αντιμετωπιζόταν ως αβάσιμη από την διοίκησή της. 

Αυτές οι ενέργειες της εταιρείας σε μία τόσο κρίσιμη πτυχή της δραστηριότητάς της, την καθιστούν τελείως ανακόλουθη σε σχέση με τις διακηρύξεις της, με το περιεχόμενο της σύμβασης που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο και με το επενδυτικό σχέδιο που τη συνοδεύει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «ευλόγως δε, δημιουργούν κλίμα αμφισβήτησης και ανησυχίας, όσον αφορά τη γενικότερη δυνατότητα και την πρόθεση της εταιρείας να είναι συνεπής προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Αριστοτέλη, είτε για την Απασχόληση, είτε για το Περιβάλλον.

 Το κλίμα αυτό, δεν "διασκεδάζεται" από υποτροφίες για μαθητές, τις οποίες διαδέχονται απολύσεις γονέων, ούτε από την προβολή της εξέλιξης εργασιών στις Σκουριές».

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τονίζοντας ότι «επένδυση με απολύσεις δεν υπάρχει», ενώ έκανε γνωστό πως θα ενημερώσει άμεσα την κυβέρνηση, το Γραφείο Πρωθυπουργού, αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Η τοπική κοινωνία, όπου σταθώ, ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι επένδυση με απολύσεις δεν υπάρχει! Αυτή την ομόφωνη πεποίθηση είμαι αποφασισμένος άμεσα να μεταφέρω στην Κυβέρνηση, ενημερώνοντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού και την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, μετά τον Οκτώβριο του 2021, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω σε όλους τους εταιρικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, ότι τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και "Ελληνικού Χρυσού" δεν περιλαμβάνουν στάδιο απολύσεων εργαζομένων πριν την υπεσχημένη αύξηση των θέσεων εργασίας. 

Πόσο μάλλον στρατηγικές ομαδικές απολύσεις, από μια εταιρεία που δεσμεύτηκε και καλείται να αυξήσει την τοπική απασχόληση και όχι να ενισχύει την τοπική ανεργία. 

Αναμένουμε τη θέση της Κυβέρνησης έναντι αυτής της αντισυμβατικής συμπεριφοράς που θίγει την αξιοπιστία εκείνων που την εκδηλώνουν και εκείνων που την αποδέχονται. 

Σε κάθε περίπτωση, είχα προειδοποιήσει ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα προστατέψει την δική της αξιοπιστία. Ζητάμε λοιπόν την άμεση έμπρακτη αλλαγή πλεύσης της εταιρείας. 

Με ανάκληση των απολύσεων δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη, που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την αποκατάσταση δεκάδων που έμειναν άνεργοι τον περασμένο Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα πολιτικών της εταιρείας. Εφόσον αυτό δεν συμβεί, θα επανέλθουμε με συνέντευξη τύπου σε διάστημα περίπου 15 ημερών, ενδεχομένως στην Αθήνα, με θέμα την περαιτέρω στάση του Δήμου. 

Η διάθεσή για αρμονική συνύπαρξη υπό τις γνωστές προϋποθέσεις και ο διαρκής στόχος για κοινωνική ειρήνη δεν πρέπει να παρεξηγείται από κανέναν ως αδυναμία», δήλωσε ο κ. Βαλιάνος.Στέλιος Βαλιάνος
Δήμαρχος Αριστοτέλη
ΧαλκιδικήςΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη