Με θωρακισμένη BMW κυκλοφορούσε ο επιχειρηματίας που εκτέλεσαν σε βενζινάδικο

Σύμφωνα με πηγές της Ασφάλειας, η δολοφονία του 38χρονου πρατηριούχου καυσίμων στον Γέρακα έγινε από επαγγελματίες και έμπειρους εκτελεστές, οι οποίοι όντας ιδιαίτερα διαβασμένοι, ήξεραν τι έκαναν.

Το ερώτημα που τέθηκε στο αν θα έσωζε η θωρακισμένη BMW Σειρά 5 τον επιχειρηματία, αν αυτός καθυστερούσε λίγα δευτερόλεπτα να βγει από αυτήν -όταν μπήκε με φόρα το λευκό van των δολοφόνων στο πρατήριο- η απάντηση είναι η εξής:

Η συγκεκριμένη θωρακισμένη BMW Σειρά 5, είναι ένα μοντέλο του 2008, τεσσάρων γενεών πίσω δηλαδή από τη σημερινή, η οποία δε παράγεται πια ως θωρακισμένη από τον κατασκευαστή.

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας, ανήκε στον Δημήτρη Κοντομηνά.

Η συγκεκριμένη BMW 5 Security διαθέτει θωράκιση Β4, η οποία δεν ενδείκνυται για πολεμικά όπλα, όπως είναι το Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε από τους εκτελεστές.

Κοινώς οι δολοφόνοι, ήξεραν ακριβώς τι έκαναν και είχαν υπολογίσει την περίπτωση ο 38χρονος επιχειρηματίας να καθυστερούσε να βγει από το θωρακισμένο αυτοκίνητο του.

Ιδιαίτερα, η μικρή απόσταση της εκτέλεσης, ακόμα και αν παρέμεινε μέσα στην θωρακισμένη 5άρα, δε θα έσωνε το θύμα από τα πυρά των δύο καλάσνικοφ…

Ποια είναι τα επίπεδα θωράκισης των αυτοκινήτων;
Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα έρχονται τελευταία ξανά και ξανά στην επικαιρότητα, μιας και χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που βρίσκονται και από τις δύο πλευρές του νόμου και που σίγουρα κάτι έχουν να φοβούνται.

Είναι όμως όλα τα θωρακισμένα αυτοκίνητα το ίδιο; Η απάντηση είναι σαφώς και όχι, μιας και υπάρχουν διάφορες βαθμίδες θωράκισης που προσφέρουν και αντίστοιχη προστασία και οι οποίες είναι οι εξής:

Β4: Προστασία από επίθεση με πιστόλι, περίστροφο ή ελαφρύ τυφέκιο.
B5: Προστασία από αυτόματο τυφέκιο.
Β6: Προστασία από αυτόματο τυφέκιο – προδιαγραφών ΝΑΤΟ – και βομβιστική ενέργεια.
Β7: Προστασία από επίθεση με αυτόματο τυφέκιο, χρήση διατρητικών βολίδων και βομβιστική ενέργεια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ένα αυτοκίνητο με θωράκιση B6, που είναι και η πιο δημοφιλής, μπορεί να αντέξει σε βολές που προέρχονται από περίστροφα 9mm Luger, 357 Magnum, 44 Magnum, από Kalashnikov καθώς και από όλα τα τυφέκια που χρησιμοποιούν σφαίρες 223 REM Caliber, 308 WIN Caliber. Επίσης αντέχουν και σε επιθέσεις με χειροβομβίδες.

Προκειμένου να είναι αυτό εφικτό θωρακίζεται περιμετρικά το αυτοκίνητο -δάπεδο, πόρτες, οροφή, παράθυρα, ρεζερβουάρ καυσίμου- ενώ χρησιμοποιούνται και ειδικά λάστιχα.

Επίσης συνήθως εξοπλίζεται με σύστημα πυρόσβεσης και ατομικό οξυγόνο, οι πόρτες του είναι αδιάρρηκτες, ενώ υπάρχει και ειδικό σύστημα που μπορεί και να τις κλειδώσει και να δώσει οπτικό και ακουστικό συναγερμό.

Ένα ακόμα δημοφιλές στοιχείο εξοπλισμού είναι οι αδρανοποιητές κινητών τηλεφώνων (jammers) αλλά και σημάτων που μπορούν να ενεργοποιήσουν μια βόμβα.

Το βασικό επίπεδο θωράκισης B4, που είναι και η πιο προσιτή λύση, προστατεύει μόνο από όπλα μικρού διαμετρήματος, ενώ το κορυφαίο B7 χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη