Θεσσαλονίκη : "Κανονιά" τριών εκατ. ευρώ από γνωστή επιχείρηση


Σοκ για τους ορυζοπαραγωγούς του κάμπου της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το «κανόνι» που βάρεσε μια πολύ γνωστή επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας ρυζιού, στην οποία έδιναν όλη τη συγκομιδή τους οι αγρότες, αλλά δεν τους πλήρωσε και άφησε τεράστια χρέη προς αγρότες και διάφορους προμηθευτές.

Προσπάθησαν να πάρουν τα χρήματά τους οι αγρότες από τον πλειστηριασμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά το τελικό ποσό που θα πάρουν είναι πάρα πολύ μικρό και φυσικά προκαλεί τεράστιο πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης για τους αγρότες.

Η επιχείρηση, που είχε με έδρα τη Σίνδο, επί δεκαετίες ήταν εύρωστη και φερέγγυα απέναντι στους παραγωγούς και τους προμηθευτές της, αλλά τελευταία αδυνατούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της, έπειτα από μια αποτυχημένη επένδυση σε αποξηραντήριο, στην περιοχή του Εβρου, η οποία δεν ευδοκίμησε.

Παρουσιάστηκαν και φαινόμενα κακοδιαχείρισης κι έτσι οδηγήθηκε σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, δημιουργώντας χρέη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προς τους αγρότες, πάνω από 3.000.000 ευρώ, όπως αναφέρουν οι «παθόντες».

Πολλοί από τους παραγωγούς βρέθηκαν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια τους. Κάποιοι εξ αυτών στράφηκαν δικαστικά κατά των ιδιοκτητών της επιχείρησης, οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν προχώρησαν στην άσκηση ένδικων μέσων.

Στο μεταξύ, έχουν εκδοθεί ήδη κάποιες δικαστικές αποφάσεις, ορισμένες και σε δεύτερο βαθμό, οι οποίες δικαίωσαν τους παραγωγούς, επέβαλαν ποινές εις βάρος των ιδιοκτητών της επιχείρησης, καθώς και καταλογισμό των οφειλόμενων ποσών. Ομως παρά τις δικαστικές αποφάσεις, ουδείς εισέπραξε το παραμικρό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη