Κάτω από το κάθισμα του οδηγού ήταν η βόμβα που σκότωσε τηνΝτάρια Ντούγκινα



Τον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο με τον υπερεθνικιστή φιλόσοφο και στενό σύμβουλο του Πούτιν Αλεξάντρ Ντούγκιν να είναι σε κατάσταση σοκ μπροστά στο φλεγόμενο αυτοκίνητο όπου κάηκε η κόρη του Ντάρια Ντούγκινα, έπειτα από έκρηξη στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Οπως ανακοινώθηκε από τους Ρώσους ερευνητές, εντός του οχήματος υπήρχε βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το αυτοκίνητο Toyota Land Cruiser ανήκε στον πατέρα της και επρόκειτο να είναι ο ίδιος μέσα, μόνο που τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και επιβιβάστηκε σε άλλο όχημα

Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Bolshiye Vyazyomy έξω από τη Μόσχα. Οι δυο τους είχαν πάει σε μία συναυλία κι επέστρεφαν σπίτι.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο 112, η 35χρονη Ντούγκινα και ο 60χρονος πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν στη Μόσχα με το ίδιο αυτοκίνητο. Όμως ο Ντούγκιν, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο πραγματικός στόχος της επίθεσης, τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά.

Βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί και το οποίο αναρτήθηκε στο Telegram, δείχνει τον Ντούγκιν να παρακολουθεί σοκαρισμένος την ώρα που τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στο σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει «όλες τις εκδοχές» σχετικά με το συμβάν. Την ίδια ώρα στη Ρωσία, οι υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν εκδίκηση για τον θάνατο της Ντάρια.

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία των ρωσόφωνων περιοχών, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται και η Ουκρανία.

Η 30χρονη Ντάρια Ντούγκινα, δημοσιογράφος, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών» και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεαρή γυναίκα είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Αζοφστάλ, για να φωτογραφηθεί στο σημείο γιορτάζοντας την κατάληψη των εγκαταστάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα φέτος οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στη Ντάρια Ντούγκινα για τη διασπορά «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ντούγκιν είναι στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η επιρροή του Ντούγκιν στον Πούτιν αποτελεί αντικείμενο εικασιών, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι μεγάλη ενώ άλλοι να τη χαρακτηρίζουν μηδαμινή.







Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν
Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας επί μακρόν χρονικό διάστημα καταγράφουν τις επαφές που υπάρχουν μεταξύ του γνωστού Ρώσου εθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντρ Ντούγκιν και των δεξιών εξτρεμιστών εξτρεμιστές στην Ευρώπη. «Παρά το ότι ο Ντούγκιν δεν κατέχει επίσημες θέσεις, είναι ένα πρόσωπο κλειδί στον τομέα της ιδεολογίας. Οι εθνικιστικές ιδέες που προπαγανδίζει ο Ντούγκιν έθεσαν τη βάση για την παράνομη επίθεση στην Ουκρανία», είναι η απάντηση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτηση που έθεσε επίσημα η εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς και αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Μαρτίνα Ρένερ, και την οποία παραθέτει σήμερα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να παρακολουθούν επισταμένα το δίκτυο του Ντούγκιν στην Γερμανία. «Το Κέντρο αναλύσεων ‘Κατέχον’ του οποίου ηγείται ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, είναι ένα ακροδεξιό think tank, που βασίζεται σε αντιδυτικές και αντιφιλελεύθερες ιδέες. Μοτίβο του κέντρου είναι η δημιουργία ενιαίου πολιτιστικού χώρου των χριστιανών ορθόδοξων Ρώσων, καθώς και η ρωσική κυριαρχία στα ευρύτερα εδάφη της Ευρώπης και της Ασίας» επισημαίνεται στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο της απάντησης επισημαίνεται επίσης ότι «εξαιτίας των παραλληλισμών με την φασιστική ιδεολογία ο Ντούγκιν διατηρεί καλές σχέσεις με διάφορες δεξιές-εξτρεμιστικές και δεξιές-ριζοσπαστικές ομάδες , κόμματα και πρόσωπα στην Ευρώπη και την Γερμανία».

Ο Ντούγκιν επηρεάζει ιδεολογικά και την κρατική ηγεσία της Ρωσίας. Ο Ντούγκιν κατονομάζεται επίσης ως «πρόσωπο επαφής» για κατηγορούμενους σε ήδη διακοπείσα έρευνα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για ύποπτη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αντικείμενο αυτής της έρευνας υπήρξε ο εμπρησμός του ουγγρικού πολιτιστικού κέντρου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2019. Δικαστήριο στην Κρακοβία το 2020 απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις Πολωνούς. Ένας εξ αυτών, είχε ομολογήσει ότι έλαβε χρήματα και οδηγίες για να προβεί στην επίθεση αυτή από έναν Γερμανό, ο οποίος για κάποιο διάστημα εργάζονταν για τον βουλευτή του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», Μάρκους Φρονμάγιερ.

Ο Φρονμάγιερ στη συνέχεια είχε δηλώσει ότι ο συνεργάτης του αυτός είχε απολυθεί στις 15 Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή πριν από την επίθεση στην Κρακοβία. Ο Μάρκους Φρονμάγιερ το 2018, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ, που είχε διοργανώσει η Ρωσία στην προσαρτημένη Κριμαία. Ο πρώην συνεργάτης του διέφυγε στο εξωτερικό και το 2021 έγινε γνωστό ότι πέθανε



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη