Σε επίπεδα ρεκόρ η τουριστική κίνηση


Σε επίπεδα ρεκόρ η τουριστική κίνηση
Τον δρόμο για την ολική επαναφορά του στα επίπεδα του 2019, αν όχι υψηλότερα, στρώνει ο ελληνικός τουρισμός, με τα νούμερα των αφίξεων να προοικονομούν μια νέα χρονιά-ρεκόρ κόντρα στα ευρύτερο ασταθές περιβάλλον. Παρότι μάλιστα το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο για το σύνολο των επιχειρήσεων, δεδομένης της μεγάλης αύξησης σε κόστη αλλά και των διαφορετικών ταχυτήτων με τους οποίους κινούνται οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί, οι εξαιρετικές επιδόσεις των νησιωτικών κι άλλων δημοφιλών προορισμών, θα μπορούσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων στα έσοδα.

Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πληρότητες στα νησιά των Κυκλάδων, οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει τον πήχη του 2019 αποτελώντας πόλο έλξης για όλες σχεδόν τις βασικές αγορές της χώρας.

Σε επίπεδα ρεκόρ η κίνηση στο Νότιο Αιγαίο
Ειδικότερα, όπως ήταν αναμενόμενο, το 100% αγγίζουν σχεδόν οι πληρότητες σε Μύκονο και Σαντορίνη. Έχοντας κατακτήσει μάλιστα ήδη από τον Ιούλιο, τον τίτλο των quick recovery πρόορισμων, ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια θεαματικά επίπεδα, ενώ πολύ καλές προδιαγράφονται οι προοπτικές και για την τουριστικές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επιχειρηματίες του νησιού.

Πέρα από τους κατεξοχήν πρωταθλητές βέβαια, δυναμικά φαίνεται να έχει μπει η σεζόν και για την Πάρο και την Νάξο. Στην περίπτωση της τελευταίας, ήδη από τον Μάιο η αύξηση των ακτοπλοϊκών αφίξεων άγγιξε το 200% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, ενώ ακόμα και τον Ιούνιο το νησί κατάφερε να προσεγγίσει σε ποσοστό 94% τις πληρότητες της χρονιάς αναφοράς. Ακόμα καλύτερα αναμένεται να κινηθούν και οι πιο θερμοί μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιος - Αύγουστος) ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σχεδιάζουν να τα επισκεφτούν και τον Σεπτέμβριο, όπως μαρτυρούν οι υπάρχουσες κρατήσεις.

Αντιστοίχως καλά κινείται η κίνηση και στην περίπτωση της Πάρου, με τον Ιούνιο να αποδεικνύεται ο καλύτερος μήνας των τελευταίων ετών από άποψη επισκεψιμότητας. Ήδη από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι ακτοπλοϊκές αφίξεις έχουν αναπληρώσει πλήρως αυτές του αντίστοιχου μήνα του 2019 και κινούνται μάλιστα υψηλότερα κατά 10% περίπου. Τα νούμερα αναμένεται να συνεχιστούν και Ιούλιο - Αύγουστο με τις προσδοκίες για έναν καλό Σεπτέμβριο να αυξάνουν επίσης.

Από 90% έως και 100% αναμένεται να κινηθούν και οι πληρότητες σε Μήλο, Τήνο, Ίο, Άνδρο, Σίφνο, για τους δύο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού.

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται φυσικά και η Κρήτη, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία αρκετών προορισμών του νησιού να προσεγγίζει ήδη το απόλυτο 100% και τη σεζόν να δείχνει ότι θα τραβήξει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι και σήμερα Βρετανοί, Τσέχοι, Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί και Πολωνοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα Χανιά, ενώ Γερμανοί, Αυστριακοί και Γάλλοι ψηφίζουν Ηράκλειο, την ίδια στιγμή που καθημερινά μπαίνουν νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων για Οκτώβριο.
Πώς κινούνται οι υπόλοιποι προορισμοί

Σε επιδόσεις προ υγειονομικής κρίσης παραπέμπουν και οι κρατήσεις κι αφίξεις στην Ρόδο, όπου η σεζόν εκτιμάται ότι θα ρίξει αυλαία στις αρχές Νοεμβρίου. Η πληρότητα στην κορύφωση της θερινής σεζόν προσεγγίζει το 100%, με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των ταξιδιωτών.

Σε ένα «δυνατό» τουριστικά καλοκαίρι εξελίσσεται το φετινό και για τα Επτάνησα, με Κέρκυρα και Ζάκυνθο να έχουν την τιμητική τους και τις πληρότητες να ξεπερνούν πλέον το 90%. Παρά την υποτονική αρχικά κίνηση, οι κρατήσεις και οι αφίξεις έχουν ανεβάσει ταχύτητα και αναμένεται να κρατήσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου αυξάνοντας τις προσδοκίες για ολική επαναφορά των επιδόσεων του 2019. Λίγο χαμηλότερα ωστόσο κινείται η Λευκάδα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης έκθεσης σε Ρώσους τουρίστες.

Ταχύτητα δείχνουν να ανεβάζουν, με πιο αργούς βέβαια ρυθμούς και οι κρατήσεις για την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, η εικόνα παραμένει ανομοιογενής, με συγκεκριμένους δημοφιλείς προορισμούς όπως Μονεμβασιά, Μάνη, Χαλκιδική, να καταγράφουν υψηλές πληρότητες που φτάνουν έως και το 100% για τον Αύγουστο και άλλους να μένουν πίσω.

Μέχρι και σήμερα, τον τόνο της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στο σύνολο της χώρας δίνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι φέτος κάνουν τη διαφορά, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς να ακολουθούν κατά πόδας.

Το καλοκαίρι δείχνει να έχει κατακτηθεί, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τουλάχιστον από άποψη πληροτήτων. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν τα έσοδα θα είναι αντίστοιχα της υψηλής επισκεψιμότητας κι αν ο τουρισμός θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της επιμήκυνση της σεζόν έως και το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, συστατικό απαραίτητο για το ταμείο στο τέλος της χρονιάς, όπως προσθέτουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη