Πέφτουν οι τιμές των καυσίμων


Το πετρέλαιο υποχώρησε χθες στα επίπεδα των 94 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το Αμερικάνικο αργό ήταν κάτω και από τα 88 δολάρια το βαρέλι

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές επιστρέφοντας στα προ του πολέμου επίπεδα

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει αποκλιμάκωση των τιμών στην αντλία ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Παρόλο που τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί μικρή αποκλιμάκωση, με μείωση της τιμής της βενζίνης κατά περίπου 30 λεπτά το λίτρο, οι τιμές των καυσίμων απέχουν σημαντικά από τα προ του πολέμου επίπεδα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης χθες Πέμπτη 3 Αυγούστου ήταν 2,149 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν την ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή αυξήθηκε κατά 13,6%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά για το πετρέλαιο κίνησης. Έτσι λοιπόν χθες η μέση τιμή ήταν στα 1,892 ευρώ το λίτρο (2,042 ευρώ αν υπολογιστεί και η επιδότηση που δίνεται), έναντι 1,626 ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου. Η διαφορά εκτινάσσεται στο 25,6%.

Εν μέρει η διαφορά αυτό δικαιολογείται από το γεγονός της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα σήμερα το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται στα 1,0247, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου ήταν στην περιοχή του 1,1237 διαφορά της τάξεως του 8,8%.

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μία σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών και σε κάποια πρατήρια της Αττικής η αμόλυβδη θα πωλείται κάτω από το 2 ευρώ, ενώ σήμερα υπάρχουν αρκετά πρατήρια με τιμή πέριξ του 2,07 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη