Πότε είναι ασφαλές να τρώμε μύδια και άλλα όστρακα ; Ο κανόνας του "Ρ"


Μύδια αχνιστά, μύδια σαγανάκι, γυαλιστερές και κυδώνια, μυδομακαρονάδα και μακαρονάδα του ψαρά… Ο κατάλογος δεν έχει τέλος και όλα τα παραπάνω είναι φαγητά και μεζεδάκια που απολαμβάνουμε στη νηστεία αλλά και κάθε φορά που μια ηλιόλουστη μέρα μας "τραβά" προς τα παραλιακά ταβερνάκια! Ωστόσο παρά τη νοστιμιά τους, τα μύδια και τα λοιπά οστρακοειδή και θαλασσινά θέλουν λίγο παραπάνω προσοχή για να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, όπως τροφική δηλητηρίαση.
Πώς θα τα επιλέξουμε

Όταν τρώμε έξω, υπάρχουν δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να εμπιστευόμαστε το κατάστημα που έχουμε επιλέξει, να βλέπουμε ότι υπάρχει κίνηση στα εν λόγω εδέσματα. Η δεύτερη και πιο ασφαλής είναι να εμπιστευτούμε τα μάτια και την όσφρησή μας. Οποιαδήποτε εμφανής αλλοίωση, βαριά ή δυσάρεστη μυρωδιά σημαίνει απαγορευτικό για να τα καταναλώσουμε αφού πρόκειται για πολύ ευπαθή τρόφιμα.

Όταν τα αγοράζουμε για να τα μαγειρέψουμε στο σπίτι, όπως μας συστήνει και ο ΕΦΕΤ (Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), τα κελύφη τους θα πρέπει να κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι καθαρό, υγρό και άοσμο. Η σάρκα γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και να γίνεται συστολή σώματος με λίγες σταγόνες λεμόνι.
Στην εγκυμοσύνη

Την περίοδο αυτή είναι καλό να αποφεύγουμε τα οστρακοειδή, κυρίως αυτά που τρώγονται ωμά. Εάν είσαι έγκυος συμβουλέψου το γιατρό για διατροφικές οδηγίες αφού αυτός δεν είναι ο μοναδικός διατροφικός περιορισμός για την ασφάλεια τη δική σου και του μωρού.

Ο κανόνας του "ρ"

Το άκουσα πρώτη φορά σε μια πολύ αγαπημένη μου ψαροταβέρνα όταν παράγγειλα μύδια αχνιστά και ο ιδιοκτήτης μου είπε να τα αποφύγω γιατί είναι (ήταν) Μάιος και ο μήνας δεν έχει "ρ". Όταν τον κοίταξα, εμφανώς χωρίς να καταλαβαίνω, μου εξήγησε ότι από τον Μάιο ως τον Αύγουστο καλύτερα να τα αποφεύγουμε. Όταν τον ρώτησα γιατί, δεν ήταν εύκολο να μου εξηγήσει, ίσως του ήταν και του ίδιου σαφές αλλά η συμβουλή του βασιζόταν κυρίως σε μια γενική γνώση. Ψάχνοντάς το στο διαδίκτυο διάβασα διάφορες εκδοχές για τη λογική του κανόνα αυτού, μία από τις οποίες είναι ότι την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση άλγης στο νερό και θα μπορούσαν τα οστρακοειδή μας να είναι πιο τοξικά, αν και πιθανότατα αυτό δεν ισχύει με τα όστρακα που φτάνουν στο πιάτο μας τα οποία είναι είτε από τη Μεσόγειο είτε από καλλιέργειες.

Μία άλλη εκδοχή, την οποία σέβομαι περισσότερο, είναι ότι την περίοδο αυτή χρειάζεται μια ανάπαυλα στο ψάρεμά τους ώστε να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν ώστε να παραμείνουν οι πληθυσμοί τους στα υγιή επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, όλο το καλοκαίρι αφθονούν τα μύδια και τα άλλα όστρακα στις ταβέρνες. Εάν είναι γνωστός σου ο ιδιοκτήτης ρώτησέ τον για τον κανόνα του "ρ" κι αν μάθεις κάτι πιο έγκυρο, μας ενδιαφέρει να το μάθουμε κι εμείς!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη