Εξωγήινο νερό, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μετεωρίτη που έπεσε στη γη


Εξωγήινο νερό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μετεωρίτη που προσγειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βοήθησε σημαντικά για να κατανοήσουν οι ερευνητές από που προήλθε το νερό που έχουμε στη γη.

Ο πιο διάσημος μετεωρίτης του Ηνωμένου Βασιλείου που προσγειώθηκε σε έναν κήπο του Gloucestershire πέρυσι, όπως ανακαλύφθηκε, περιέχει… εξωγήινο νερό.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο διαστημικός βράχος προσγειώθηκε θεαματικά στη γη, σε δρόμο στο Winchcombe. Μετά την ανακάλυψή του όμως ως τον πρώτο μετεωρίτη του είδους του, που έπεσε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 30 χρόνια, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με την ανάλυση της σύνθεσής του προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το σύμπαν. Και πέτυχαν…

Η Άσλεϊ Κινγκ, ερευνήτρια μετεωριτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, πήγε αποκάλυψε στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών τα νέα ευρήματα σχετικά με το δείγμα. Ο βράχος λοιπόν του 0,5 κιλού, αποτελείται από 12% νερό. Ευτυχώς για τους ερευνητές, δεν είχε μολυνθεί και ως εκ τούτου παρείχε βασικές πληροφορίες για την τοποθεσία από την οποία προέρχεται το νερό και γενικότερα αυτό του πλανήτη μας.

Μιλώντας σε εκπροσώπους στο φεστιβάλ του Λέστερ η ερευνήτρια Κινγκ είπε -μέσω της The Telegraph-: «Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχουμε στις πλανητικές επιστήμες είναι από πού προήλθε το νερό στη γη; Ήταν οι κομήτες η κύρια πηγή; Ήταν οι αστεροειδείς η κύρια πηγή;

Η σύνθεση του νερού σε κομήτες- τουλάχιστον σε αυτούς- που ερευνήσαμε- δεν ταιριάζει πραγματικά με τους ωκεανούς που έχουμε στη γη. Αντίθετα, η σύνθεση του νερού στον μετεωρίτη Winchcombe ταιριάζει πολύ καλύτερα με τους ωκεανούς μας. Έτσι αυτό θα σήμαινε ότι οι ανθρακούχοι αστεροειδείς ήταν πιθανώς η κύρια πηγή νερού για τη γη».

Η επιστήμονας εξήγησε δε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας μετεωρίτης που περιέχει εξωγήινο νερό προσγειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό για εμάς είναι ότι ο μετεωρίτης Winchcombe συλλέχτηκε περίπου 12 ώρες μετά την προσγείωση, επομένως το νερό που βρίσκεται στο βράχο δεν έχει μολυνθεί με το νερό που έχουμε στην ατμόσφαιρά μας. Οπότε είναι βασικά πολύ… φρέσκο.

Μπορούμε να είμαστε πραγματικά σίγουροι, όταν μετράμε το νερό, ότι είναι εξωγήινο νερό. Η σύνθεση αυτού του νερού είναι πολύ- πολύ παρόμοια με τη σύνθεση του νερού στους ωκεανούς της γης. Οπότε είναι μια πολύ καλή απόδειξη ότι αστεροειδείς και σώματα όπως το Winchcombe παρείχαν σημαντικές συνεισφορές στους ωκεανούς της γης.

Έχει επίσης 2%άνθρακα και ένα σημαντικό κλάσμα αυτού είναι οργανικά υλικά, όπως τα αμινοξέα. Τι σημαίνει αυτό; Αν θέλετε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε DNA και άλλα πράγματα, χρειάζεστε αμινοξέα, επομένως όλα αυτά τα αρχικά υλικά είναι κλειδωμένα στον μετεωρίτη Winchcombe».

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι ο διαστημικός βράχος προήλθε από έναν μεγαλύτερο ανθρακούχο αστεροειδή, που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανάλυση δείχνει ότι ο μετεωρίτης έσπασε πριν χρειαστούν περίπου 300.000 χρόνια για να φτάσει τελικά στον προορισμό του - έναν κήπο στο Gloucestershire.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη