Ποιοι δικαιούνται τα χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας


Ποιοι δικαιούνται τα χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας
Χορήγηση δανείων για την απόκτηση κατοικίας, με επιτόκιο 1% και δόση 275 ευρώ για νέους ηλικίας έως 39 ετών, είναι το βασικό μέτρο που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, εξειδικεύοντας τη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ποια είναι όμως τα "ψιλά γράμματα" αυτής της ρύθμισης και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβουν τα δάνεια αυτά οι δικαιούχοι;
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχει και ελάχιστο και μέγιστο εισοδηματικό κριτήριο που πρέπει να πληρούνται, ώστε οι νέοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια.

Αναλυτικότερα: 
Από τη φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να προκύπτει ότι το εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, αλλά μικρότερο του εισοδηματικού ορίου βάσει του οποίου χορηγείται το επίδομα θέρμανσης. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν τα καινούργια αυξημένα όρια ήτοι:

1. 16.000 ευρώ για τον εργένη
2. 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο
3. 27.000 ευρώ για το ζευγάρι με ένα παιδί συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί.

Περιουσιακό κριτήριο δεν ανακοινώθηκε αλλά επειδή μιλάμε για πρώτη κατοικία, προφανώς θα ζητείται από τους νέους να αποδείξουν ότι δεν καλύπτουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με άλλο ακίνητο.
Άρα δεν θα πρέπει να έχουν στο όνομά τους σπίτι μεγαλύτερο από την επιφάνεια που προβλέπει ο νόμος για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Το ακίνητο που θα αποκτηθεί δεν θα πρέπει να έχει επιφάνεια μεγαλύτερη των 120 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το δάνειο δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 150.000 ευρώ.

Επίσης, η άδεια οικοδομής του σπιτιού που θα αποκτηθεί θα πρέπει να είναι προγενέστερη του 2007, δηλαδή ακίνητο τουλάχιστον 15 ετών.

Τα παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός Εργασίας κάνουν λόγο για δόση 275 ευρώ για την αγορά ενός σπιτιού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσοστό της χρηματοδότησης θα μπορεί να φτάνει στο 90% οπότε θα πρέπει να υπάρχει και ίδια συμμετοχή από τον νέο.

Για να γίνει κατανοητή η αξία της ρύθμισης, να σημειωθεί ότι για ένα σπίτι 150.000 ευρώ, η δόση θα διαμορφωνόταν στα 654 ευρώ χωρίς το πρόγραμμα και στα 434 ευρώ με το πρόγραμμα. Πρώτον διότι το επιτόκιο θα είναι 1% και όχι 4% και δεύτερον γιατί θα χρηματοδοτείται μεγαλύτερη αξία του ακινήτου σε σχέση με αυτήν που εγκρίνουν οι τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη