Νεοναζί τρομοκράτης νεκρός από πυροβολισμό σε Αστυνομική επιχείρηση, στο βόρειο Βέλγιο


Νεοναζί τρομοκράτης νεκρός από πυροβολισμό σε Αστυνομική επιχείρηση, στο βόρειο Βέλγιο
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στο Βέλγιο σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στη διάρκεια επιχείρησης που διεξήχθη για την εξάρθρωση σχεδίου "τρομοκρατικής επίθεσης" που οργανώθηκε από προσκείμενους στην άκρα δεξιά, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η έρευνα, της οποίας ηγείται ανακριτής της Αμβέρσας, στο βόρειο Βέλγιο, έχει στόχο "κύκλο για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ανήκει στην άκρα δεξιά", και πράξεις "παραβίασης του νόμου για τα όπλα", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Στο πλαίσιο αυτής περίπου δέκα έρευνες έγιναν σήμερα το πρωί στο φλαμανδόφωνο Βέλγιο, κυρίως στην Γάνδη και την Αμβέρσα, και στη διάρκεια μιας από αυτές σημειώθηκε η ανταλλαγή πυρών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.

"Στη διάρκεια της μίας από τις επεμβάσεις αυτές, προκλήθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και ενός από τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα κτίριο. Αυτός πέθανε", διευκρίνισε η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η θανάσιμη ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στο Μέρκσεμ, μια περιοχή της Αμβέρσας.

Οι έρευνες, πρόσθεσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, "επέτρεψαν την κατάσχεση πολλών όπλων και πυρομαχικών, η καταμέτρηση και η ανάλυση των οποίων θα γίνει τις προσεχείς μέρες".

"Ορισμένα όπλα που βρίσκονταν εκεί είχαν καταχωρισθεί νομίμως", διευκρίνισε επίσης.

Η παρακολούθηση των κύκλων της άκρας δεξιάς από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη δικαιοσύνη ενισχύθηκε στο Βέλγιο μετά την υπόθεση του Γιούργκεν Κόνινγκς, ενός ριζοσπαστικοποιημένου στρατιωτικού που συνδεόταν με την άκρα δεξιά, ο οποίος δραπέτευσε από τον στρατώνα του με όπλα και πυρομαχικά την άνοιξη του 2021.

Για τον 46χρονο στρατιωτικό, για τον οποίο υπήρχε φάκελος στον βελγικό οργανισμό ανάλυσης τρομοκρατικής απειλής (Ocam), υπήρχαν υποψίες ότι ήθελε να επιτεθεί σε εκπροσώπους του βελγικού κράτους και σε έναν γνωστό ιολόγο.

Αυτός βρέθηκε νεκρός σε δάσος στην φλαμανδόφωνη επαρχία Λίμπουργκ, στο βορειοανατολικό Βέλγιο, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό διάρκειας άνω του ενός μηνός. Η έρευνα που διεξήχθη κατέληξε στο πόρισμα σχετικά με τα αίτια θανάτου του ότι οφειλόταν σε αυτοκτονία με πυροβόλο όπλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη