Θεσσαλονίκη : Ξεκινά η 29η Agrotica


Θεσσαλονίκη : Ξεκινά η 29η Agrotica
Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο διαθέσιμο δεν έχει αφήσει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η φετινή διοργάνωση της 29ης Agrotica (20-23/10), η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα στην ΕΕ (στην 3η θέση), ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές της ΔΕΘ-Helexpo, αποτελεί τη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση στην Ελλάδα.

Ένα από τα «στέμματα» της ΔΕΘ-Helexpo χαρακτήρισε τη διοργάνωση της Agrotica ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ενόψει της μεθαυριανής έναρξής της. Υπενθύμισε δε, ότι η έκθεση είχε αναβληθεί τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Φιλοδοξούμε να ζήσουμε στιγμές προ πανδημίας, όταν η Agrotica, με τη ζωντάνια, το πλήθος και τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γινόταν το επίκεντρο της αγροτικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Τζήκας και εστιάζοντας στον διεθνή χαρακτήρα της, τόνισε: «η διοργάνωση επιστρέφει δριμύτερη για να δώσει το βήμα στο αγροτικό επιχειρείν και να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, όπως η συνάντηση των νέων τεχνολογιών με την γεωργία».

Στη φετινή διοργάνωση, το «παρών» δίνουν περισσότεροι από 1.650 εκθέτες από 49 χώρες, αλλά και οργανωμένες επιχειρηματικές αποστολές από 15 κράτη, όπως και μεμονωμένοι hosted buyers από τις εξής χώρες: 
Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανος, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, ομαδικές επισκέψεις στη φετινή διοργάνωση από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, ενώ θα γίνουν και δύο επιχειρηματικές αποστολές από το ιρακινό Κουρδιστάν-για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης- και συγκεκριμένα από την περιοχή της Σουλεϊμανίγιας και το Ερμπίλ.

«Μέχρι και τα ...μπαλκόνια του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι κατειλημμένα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει αυτό το τετραήμερο από εκθέσεις και επισκέπτες, το ΑΠΘ "ανοίγει τις μπάρες του" για να βρουν πάρκινγκ οι επισκέπτες, όπως και ο ΟΛΘ, ενώ τα ξενοδοχεία είναι όλα φουλ, τα εστιατόρια το ίδιο και η εμπορική κίνηση έχει τονωθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «η Agrotica αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κλάδο στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ με τη διεθνή της ακτινοβολία, συμβάλλει στο άνοιγμα νέων αγορών για την αγροτική παραγωγή».

Σε ύφεση ο κλάδος γεωργικών μηχανημάτων με μειωμένες πωλήσεις κατά 42% φέτος

Την ανάγκη να υλοποιούνται «ταχύτερα και πιο σωστά» τα Σχέδια Βελτίωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και να υιοθετηθεί η κυκλικότητα στις δράσεις του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουτσής, λέγοντας ότι είναι λόγω και αυτών των καθυστερήσεων που «ο κλάδος βρίσκεται φέτος σε ύφεση και καταγράφει μείωση πωλήσεων κατά 42%».

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, η ύφεση στον κλάδο να συνεχίσει και το 2023, ο κ. Μπαλουκτσής ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ένταξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στα γεωργικά προγράμματα και σημείωσε ότι οι επαγγελματίες/μέλη του ΣΕΑΜ αγοράζουν ακριβότερα κατά 20% τουλάχιστον, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και επειδή έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων, που πλέον είναι πιο «πράσινα», στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι την περίοδο 2020-2021 ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019.

Τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προγραμμάτων επιδότησης των αγορών γεωργικών μηχανημάτων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδας (ΕΚΑΓΕΜ), Παναγιώτης Φωτιάδης, σημειώνοντας ότι «η διετία που μεσολαβεί από την υποβολή ενός αιτήματος για ενίσχυση στην προμήθεια εξοπλισμού, μέχρι την έγκρισή του από τις αναπτυξιακές δράσεις, ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κατασκευαστές».

Μέση μείωση 30% στις πωλήσεις λιπασμάτων

«Ο πόλεμος, ανάμεσα σε δύο από τα πιο σημαντικά κράτη και στην παραγωγή λιπασμάτων, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα παραγωγής στα εργοστάσια λιπασμάτων, έχουν εκτινάξει τις τιμές, με τις επιχειρήσεις- μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, να κατορθώνουν ως σήμερα τουλάχιστον, να εφοδιάζουν τους γεωργούς με λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά, δίχως όμως να μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας.

«Ούτε κινδυνολογούμε, ούτε όμως εφησυχάζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε πάντως σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού».

Διευκρίνισε δε, ότι στη νότια Ελλάδα, η εφαρμογή λιπασμάτων, στην κύρια καλλιέργεια που είναι της ελιάς, είναι μειωμένη ως κατά 50%, εξαιτίας της συρρικνωμένης παραγωγής, αλλά και των τιμών, στην περίοδο 2021-2022, ενώ στον αντίποδα, στη βόρεια Ελλάδα, με τις αροτραίες καλλιέργειες, «η κατάσταση είναι καλύτερη, αν και όχι καλή».

Τα εγκαίνια της 29ης Agrotica, μεθαύριο, Πέμπτη 20/10, στις 19.00, αναμένεται να κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί κατά τις ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως και τις επτά το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα κλείσει μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 20.00.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη