Φοροκλοπή άνω του ενός εκατ. ευρώ από ψητοπωλείο


Το ψητοπωλείο στα Χανιά είχε βρει τη συνταγή για τη φοροδιαφυγή, που αύξανε κατακόρυφα τα χρήματα που έμεναν στον ιδιοκτήτη. 
Δεν έκοβε αποδείξεις στις παραγγελίες, δήλωνε ζημιές και από την πρώτη μέρα η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς την χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού. 
Το ρίσκο ήταν μεγάλο αλλά οι υπεύθυνοι όπως φαίνεται «γλυκάθηκαν» και αποφάσισαν να συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι για μία τριετία. 

Ο έλεγχος που έγινε ξεσκέπασε όλα όσα συνέβαιναν και έβαλε σε περιπέτειες τους υπεύθυνους του καταστήματος.

Πρόκειται για επιχείρηση με μόλις πέντε χρόνια ζωής, η οποία εντοπίστηκε να φοροδιαφεύγει σε τρία επίπεδα: στα στοιχεία, που υπέβαλε στις φορολογικές της δηλώσεις, στην έλλειψη των απαιτούμενων λογισμικών και στις αποδείξεις που δεν εξέδιδε στις παραγγελίες μέσω πλατφορμών delivery.

Οι ελεγκτές έκαναν φύλλο και φτερό τα φορολογικά δεδομένα των χρήσεων 2018, 2019 και 2020, και διαπίστωσαν τα εξής:

  • Πρώτον, από τα στοιχεία των υποβληθεισών δηλώσεων προέκυπταν μηδαμινά ακαθάριστα έσοδα και ζημιές σωρευτικά άνω των 90.000 ευρώ για τις τρεις αυτές χρήσεις.
  • Δεύτερον, επισκεπτόμενοι την επιχείρηση, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς την χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της!
  • Τρίτον, τα δεδομένα των ψηφιακών πλατφορμών παραγγελιοληψίας τέθηκαν στον ειδικό αλγόριθμο προς επεξεργασία και σύγκριση με τις εκδοθείσες αποδείξεις. Διαπιστώθηκε ότι συνολικά σε 137.000 παραγγελίες, δεν είχαν εκδοθεί Αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών, συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ 143.000 ευρώ.

Πλέον των προστίμων και προσαυξήσεων, που έχουν ήδη επιβληθεί στην επιχείρηση, οι ελεγκτές συνεχίζουν την έρευνα και σε άλλα φορολογικά δεδομένα της επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη