Βραζιλία : Οριστικό αποτέλεσμα στο εκλογικό θρίλερ


Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε τις εκλογές στη Βραζιλία, κερδίζοντας οριακά τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η εκλογική αρχή της χώρας δήλωσε την Κυριακή ότι ο υποψήφιος του αριστερού Εργατικού Κόμματος Λούλα νίκησε και έγινε ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, με τις δεσμεύσεις να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και να σώσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Ο Λούλα είχε 50,9% (60.048.560) έναντι 49,1% (57.976.538) για τον Μπολσονάρου με μετρημένα το 99% των ψήφων, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE).
Η νίκη για τον Λούλα σημαίνει μια θριαμβευτική επιστροφή του αριστερού ηγέτη, ο οποίος φυλακίστηκε το 2018 για 19 μήνες για δωροδοκία, μια καταδίκη που ανέτρεψε πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγοντάς του τον δρόμο για να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία.
Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε δηλώσεις του τη Δευτέρα τόνισε πως ελπίζει ότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα αποδεχθεί την ετυμηγορία της κάλπης εάν χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Ελπίζω πως αν κερδίσω τις εκλογές, θα έχει μια στιγμή ορθοφροσύνης και θα μου τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα», είπε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT), 76 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά).

Ο Μπολσονάρου έχει θέσει επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας στη Βραζιλία κι έχει απειλήσει πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα αν ηττηθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη