Χιλιάδες ευρώ οι ζημιές από τους βάνδαλους νεαρούς στον "Ευκλείδη"

Χιλιάδες ευρώ οι ζημιές από τους βάνδαλους νεαρούς στον "Ευκλείδη"
Χιλιάδες ευρώ θα χρειαστεί να δαπανήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν νεαρά άτομα το βράδυ της Κυριακής, στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη», προκειμένου το 15ο και το 14ο ΕΠΑΛ να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά με ασφάλεια για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μετά από εισήγηση των δύο διευθυντών των σχολείων και την αυτοψία που πραγματοποίησε στο σχολικό συγκρότημα η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, αποφάσισε τα δύο ΕΠΑΛ να μη λειτουργήσουν σήμερα και, ανάλογα πάντα με την πρόοδο των εργασιών, οι μαθητές εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Τετάρτη.

Χαρακτηριστικό των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν - ειδικά στο 15ο ΕΠΑΛ - οι δέκα νεαροί που συνελήφθησαν από την αστυνομία και άλλα άτομα που φέρεται ότι κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης, είναι ότι τα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης δίνουν «μάχη» από τη Δευτέρα για να καταφέρουν να επαναφέρουν το σχολείο σε μία «νορμάλ» κατάσταση για να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών. Και αυτό γιατί η ομάδα των νεαρών ατόμων βανδάλισε κυριολεκτικά ότι έβρισκε μπροστά της, έσπασε πόρτες, νεροχύτες, πυροσβεστικές φωλιές, πέταξε πολλούς πυροσβεστήρες και θρανία ακόμα και από τα παράθυρα, ενώ λεηλάτησαν μέχρι και το κυλικείο του σχολικού συγκροτήματος.

«Μεγάλο το κόστος, θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το σχολείο»
Όπως ανέφερε στο protothema.gr η κα. Κοσμοπούλου, αύριο στο σχολείο θα βρίσκεται η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ το κόστος στο οποίο ανέρχονται οι ζημιές ακόμα δεν μπορεί να κοστολογηθεί, όμως σε κάθε περίπτωση θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα είναι μεγάλο.

«Οι βανδαλισμοί είναι, πλέον, ένα φαινόμενο με το οποίο θα πρέπει να «μάθουμε» να ζούμε και, δυστυχώς, κάθε ημέρα γίνεται και χειρότερα. Πλέον ζούμε με την απειλή των συνεχόμενων βανδαλισμών σχολείων», τονίζει η αντιδήμαρχος Παιδείας, χαρακτηρίζοντας «άθλια» την εικόνα που αντίκρισε στο σχολικό συγκρότημα που φέρει εκτεταμένες καταστροφές.

«Ευτυχώς που, μετά από τον προηγούμενο βανδαλισμό στο σχολικό συγκρότημα, υπήρχε συναγερμός συνδεδεμένος με security. Η αντίδραση ήταν άμεση και η αστυνομία κατάφερε να προχωρήσει σε δέκα συλλήψεις. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν ο σκοπός των ατόμων ήταν να κάνουν κατάληψη ή απλώς να βανδαλίσουν το σχολείο», αναφέρει η κα. Κοσμοπούλου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα δέκα άτομα που συνελήφθησαν υπήρχαν μαθητές του σχολείου αλλά και εξωσχολικοί.

«Εμείς, σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το σχολείο ούτως ώστε την Τετάρτη να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι οι βανδαλισμοί είναι ένα φαινόμενο των καιρών που θα πρέπει όλοι οι φορείς να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν συνολικά.

«Οργισμένη» αντίδραση Κωνσταντίνου Ζέρβα – «Απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου»
Τις καταστροφές στο κτιριακό συγκρότημα του «Ευκλείδη» και συγκεκριμένα στο 15ο ΕΠΑΛ καταδίκασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια και καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πολίτες, τους γονείς και πρωτίστως την Πολιτεία να υψώσουν τείχος προστασίας.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, δεν σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών και ναρκοθετεί την όποια προσπάθεια κάνει η Πολιτεία μαζί με τον Δήμο για να προσφέρει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος καλεί «την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πολίτες, τους γονείς και πρωτίστως την Πολιτεία να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας των εκπαιδευτικών- σχολικών εγκαταστάσεων, να αποτρέψουμε τυχόν νέες καταστροφές και να διακηρύξουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες ενέργειες στο μέλλον».

«Δεν μας περισσεύουν οι πόροι, δεν έχουμε την πολυτέλεια συνεχούς αποκατάστασης ζημιών - ειδικά σε μια χρονιά που το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εγκαταστάσεων. Ένα καλό, σύγχρονο, επαρκώς εξοπλισμένο δημόσιο σχολείο είναι ο σημαντικότερος θεσμός που στηρίζει αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Δέκα συλλήψεις
Τα άτομα έγιναν αντιληπτά, μόλις «χτύπησε» και ο συναγερμός, από εκπαιδευτικό που εργάζεται στο σχολικό συγκρότημα και ειδοποίησε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, έφτασα επί τόπου και προχώρησαν στην αυτόφωρη σύλληψη δέκα ατόμων για τις σημαντικές φθορές.

Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας από 14 έως 19 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Οι συλληφθέντες με προφορική εντολή του Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Στον βανδαλισμό του σχολικού συγκροτήματος εκτιμάται ότι συμμετείχαν πολλά περισσότερα άτομα που μόλις είδαν τους αστυνομικούς να φτάνουν επί τόπου τράπηκαν σε φυγή για να μη συλληφθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη