Πώς μας κλέβουν στα βενζινάδικα


Μας έκλεβαν χρόνια οι βενζινάδες - Χαμός με το Appodixi και λουκέτα

Και δεν είναι μόνο περιστατικά λαθρεμπορίου ή ψεύτικων αποδείξεων όπως είχαμε δει στο αρκετά πρόσφατο παρελθόν που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά συνολικά διάτρητα συστήματα ελέγχους σε πολλά πρατήρια υγρού καυσίμου.

Πώς, όμως, «ξετρυπώνονται» αυτές οι ιδιαιτέρως σοβαρές απάτες. Μα φυσικά μέσα από την εφαρμογή Appodixi και τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι ίδιοι οι πολίτες για να διαπιστώσουν αν η απόδειξη που έχουν στα χέρια τους είναι γνήσια ή όχι.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, αυτές οι πολίτες δείχνουν το αποτέλεσμα του «σκαναρίσματος» στους αρμόδιους – είτε εφοριακούς, είτε τελωνειακούς – και η δράση των επιτηδείων αποκαλύπτεται για τα καλά.

Μια δράση που άνθρωποι της «πιάτσας» θεωρούν διαδεδομένη και αρκετά γνωστή εδώ και χρόνια, όμως καλυμμένη κάτω από ένα πέπλο σιωπής.

Κοινώς πολλοί πρατηριούχοι επέλεγαν να «κλέβουν» τον Ειδικό φόρο τόσο από το κράτος που είναι ο εισπρακτικός φορέας, όσο και από τους πολίτες που καλούνται μετά να πληρώσουν τον φόρο.

Τέλος σε αυτή τη σαθρή «κανονικότητα» φαίνεται πως μπαίνει μέσα από την εφαρμογή Appodixi, η οποία έχει ήδη αξιοποιηθεί από τους πολίτες και έχει οδηγήσει σε εντοπισμό παραβιάσεων, αλλά και σε λουκέτο σε 2 πρατήρια βενζίνης.

Κι όλα αυτά μάλιστα πριν καλά-καλά ανακοινωθούν τα οικονομικά κίνητρα και τα λεγόμενα μπόνους που εξετάζει η πολιτεία έτσι ώστε ακόμα περισσότεροι πολίτες να μεριμνούν να ελέγχουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν χρησιμοποιώντας την νέα εφαρμογή Appodixi.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα πρώτα δείγματα γραφής αναφορικά με το ενδιαφέρον των πολιτών προς την εφαρμογή είναι μάλλον θετικά.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη 150.000 χρήστες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή Appodixi στο κινητό τους, και έχουν κάνει 50.000 καταγγελίες, εκ των οποίων Μάλιστα, οι περίπου 20.000 από αυτούς το έχουν κάνει επωνύμως!

Appodixi – Πως πιάνονται οι παραβάτες
Μέσα σε 40-50 μέρες λειτουργίας του Appodixi app, είναι το τρίτο λουκέτο που μπαίνει σε πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα. Τέλη Σεπτεμβρίου έκλεισε το πρώτο στον Βύρωνα, μετά από ανώνυμη καταγγελία καταναλωτή. Και προ μηνός άλλο, στην Αγ. Παρασκευή.

Στην περίπτωση αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη, που πήρε, άλλα όμως καταγράφηκαν τελικά στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης. 
Εκείνη τη στιγμή, όμως, εμφανίστηκε και ένας πελάτης που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις… 20 ευρώ !

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, διασταύρωσαν και τις πληρωμές μέσω POS και βρήκαν ότι και άλλες 18 αποδείξεις είχαν παραποιηθεί, μειώνοντας την αξία τους σε ποσοστό …90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας!


Αποδείξεις – Ο σκοπός της νέας εφαρμογής
Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια.

Δηλαδή επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση αυτή διατηρούνται τα πρόστιμα χωρίς να ισχύουν τα ανώτατα πλαφόν.

Μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες.

Αυτό που δεν επιθυμεί η ΑΑΔΕ είναι να υποβάλλονται παραπλανητικές καταγγελίες με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Σημειώνεται ότι και άλλες χώρες στην Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στη δημιουργία είτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε πόρταλ για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες.


Χαμός με τις καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις
Περισσότερες από 24.000 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν διαβιβαστεί προς διερεύνηση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Οι πολίτες έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, έχουν πάρει ζεστά το θέμα της φοροδιαφυγής και σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν για να διαπιστώσουν εάν κάποια από αυτές είναι παραποιημένη. 

Ήδη, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στην εστίαση, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής και σε πρατήρια καυσίμων που διαπιστώθηκαν παραποιημένοι μηχανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης δεν διαβιβάζουν, ως οφείλουν, τις συναλλαγές που πραγματοποιούν στο σύστημα e-send της ΑΑΔΕ. Ήδη, η φορολογική διοίκηση έχει ανακοινώσει δύο περιπτώσεις, που εντοπίστηκαν μέσω της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, δύο πρατήρια καυσίμων φαίνεται ότι είχαν πειράξει τις ταμειακές μηχανές, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή, ενώ έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες. Από αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 επώνυμες. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η επιτυχία της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ σημειώνουν ότι δεν περίμεναν ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει τόσο ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;
Το κατέβασμα της θα γίνεται στα κινητά σας τηλέφωνα και έτσι θα μπορείτε μέσω του QR Code της απόδειξης να την σκανάρετε για να ελέγξετε τη γνησιότητα της.

Μόλις γίνει αυτό τα στοιχεία τα οποία θα ληφθούν, «φεύγουν» απευθείας στην ΑΑΔΕ και θα ενημερώστε για το αν και κατά πόσο η απόδειξη είναι έγκυρη ή για το αν υπάρχει τυχόν παράβαση ή μη γνησιότητα.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, όπως είπαμε και παραπάνω, έχετε τη δυνατότητα να αναφέρετε την παράβαση στην ΑΑΔΕ και να λάβετε τα μπόνους που αναφέραμε, τα οποία πάντως ασχέτως του ποσού της απόδειξης δεν θα ξεπερνούν τα 1.500 με 2.000 ευρώ.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλοντας θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.








ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη