Ο Τσίπρας διόρισε τον 77χρονο Τζουμάκα επικεφαλής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Τσίπρας βάζει τον Τζουμάκα στη βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διόρισε τον παλαιό υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί κάποια πράγματα 

Αφού το περίφημο think tank του ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή 30 ειδικών που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από έναν χρόνο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε όρους πολιτικής επικοινωνίας –ελάχιστοι προβλήθηκαν και ακόμα λιγότεροι προέβαλαν κάτι θετικό στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας διεύρυνσης του κόμματος– ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε, καθώς φαίνεται, στις «παραδοσιακές αξίες», δηλαδή στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. 

Ετσι, όρισε τον Στέφανο Τζουμάκα, παλιό υπουργό των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη –αλλά και διαπρύσιο επικριτή του τελευταίου– ως επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Δεν είναι ότι ο κ. Τζουμάκας είναι μεταγραφή –εδώ και χρόνια ήταν εντός εκτός και επί τα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2017 τον έβλεπε κανείς σε εκδηλώσεις όπου θα μιλούσε ο αρχηγός, την άνοιξη του 2019 ανταποκρίθηκε στην πολυσυζητημένη «πλατιά απεύθυνση» του κ. Τσίπρα και στο τελευταίο συνέδριο κατάφερε να είναι μέσα στην σταυροδοσία του προεδρικού συστήματος: εξελέγη έτσι στην πρώτη 20άδα στην Κεντρική Επιτροπή αλλά έμεινε για λίγο εκτός Πολιτικής Γραμματείας, που είναι και το σημαντικό. 

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του 76χρονου κ. Τζουμάκα στην κεφαλή της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης; 

Κατά κάποιους, είναι μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να τον «χωρέσει κάπου», αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μηχανισμού της Κουμουνδούρου, ο κ. Τζουμάκας έμεινε έξω από το πιο ισχυρό κομματικό όργανο. Κατά άλλους, είναι ένα μήνυμα προς τους παλαιοκομματικούς ότι η μήτρα του Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλα στελέχη να δώσει. 

Φυσικά, αέρα ανανέωσης δεν αποπνέει η τοποθέτηση του κ. Τζουμάκα στη βιτρίνα, αλλά ίσως συγκρατήσει κάποιες ψήφους παλαιών Πασόκων οι οποίοι στο μεταξύ είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις για «επαναπατρισμό», με την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 
Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο κ. Τζουμάκας είχε δοκιμαστεί και μόνος του στην κάλπη: φεύγοντας από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, είχε φτιάξει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο στις ευρωεκλογές του 2014 είχε λάβει 11.062 ψήφους. 
Πηγή: Protagon.gr
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη