Μουντιάλ 2022 : 13 παίκτες από το Ελληνικό πρωτάθλημα θα δούμε στο Κατάρ


Η Ελλάδα δεν θα δηλώσει παρούσα στην τελική φάση του Μουντιάλ 2022 όμως θα έχει εκπροσώπηση σε αυτό, με 13 παίκτες που αγωνίζονται στην δική μας Super League να ονειρεύονται να γευτούν τη νέκταρ της επιτυχίας στα γήπεδα του Κατάρ.

Μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής και ενώ ενδιάμεσα η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί σκληρά απέναντι στην πανδημία και στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος του ποδοσφαίρου ετοιμάζεται να υποδεχτεί με ενθουσιασμό το πιο όμορφο προϊόν που έχει να επιδείξει το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη: το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η 22η έκδοσή του δεν μοιάζει με τις προηγούμενες αφού για πρώτη φορά δεν έχουμε δράση το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα, με τα εθνικά πρωταθλήματα να κατεβάζουν ρολά μεσούζης της σεζόν ώστε όλα τα φώτα να πέσουν στο Κατάρ. Το ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής συνιστά τη μικρότερη χώρα που θα διοργανώσει ποτέ Μουντιάλ ενώ καλεσμένες είναι άλλες 31 εθνικές ομάδες.

Μεταξύ αυτών δεν θα βρίσκεται το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που μετά από την εξαιρετική παρουσία του στα γήπεδα της Βραζιλίας (άγγιξε την πρόκριση στα προημιτελικά) απέχει εδώ και μία οκταετία από τις μεγάλες διοργανώσεις, με την Ελλάδα να έχει ωστόσο έμμεση εκπροσώπηση στο ραντεβού των αστεριών μέσω των παικτών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματά μας.
Επικεφαλής της αποστολής ο... 100άρης Βίντα

Συνολικά, η Super League "στέλνει" 13 ποδοσφαιριστές στο Κατάρ κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 16η θέση της σχετικής λίστας (στην κορυφή η Αγγλία με 163 εκπροσώπους), με τους πέντε εξ αυτών να αγωνίζονται στην ΑΕΚ. 
Πρώτος και... καλύτερος ο Ντομαγκόι Βίντα, με τον 33χρονο στόπερ να μετράει 100 συμμετοχές με την εθνική Κροατίας και να ετοιμάζεται να δηλώσει "παρών" σε έκτη μεγάλη διοργάνωση με την "χρβάτσκα".

Αποκορύφωμα ήταν η παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας τέσσερα χρόνια πριν, όπου όχι απλά ήταν βασικό μέλος της Κροατίας αλλά έφτασε μαζί της μέχρι τον τελικό (για πρώτη φορά στην ιστορία της), ενώ ήταν στη αρχική ενδεκάδα απέναντι στην Γαλλία που βρήκε τη χώρα του να ηττάται με 4-2 υποκλινόμενη στο ανατέλλον άστρο του Κιλιάν Εμπαπέ.

Σε αντίθεση με τον Βίντα (η Κροατία θα είναι στον 6ο όμιλο μαζί με Βέλγιο, Μαρόκο, Καναδά) που έχει φάει με το κουτάλι τα μεγάλα τουρνουά, ο Ορμπελίν Πινέδα είναι έτοιμος να κολυμπήσει για πρώτη φορά στα βαθιά μπαίνοντας στην αποστολή του Μεξικού (έχει ήδη 50 ματς με τους σομπρέρος), με τον 26χρονο μέσο να είναι ένας από τους παίκτες-αποκάλυψη του ελληνικού πρωταθλήματος

Το βάπτισμα του πυρός σε μεγάλη διοργάνωση θα πάρει και ο Νταμιάν Σιμάνσκι, με τον 27χρονο Πολωνό μέσο με τις 8 διεθνείς συμμετοχές να συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές του Μίχνιεβιτς και την κλήρωση να τα φέρνει έτσι ώστε να κοντραριστεί με τον Πινέδα στη φάση των ομίλων (Μεξικό και Πολωνία είναι στον 3ο όμιλο, μαζί με Αργεντινή και Σαουδική Αραβία).

Η μουντιαλική πεντάδα της ΑΕΚ συμπληρώνεται με το ιρανικό δίδυμο των Μιλάντ Μοχαμάντι και Εχσάν Χατζισαφί, με τον 29χρονο μπακ-χαφ να παίρνει μέρος σε δεύτερο σερί Μουντιάλ μετά από εκείνο του 2018 (έχει ήδη 46 συμμετοχές) και τον 32χρονο αριστερό μπακ (122 συμμετοχές) να επιστρέφει στο κορυφαίο παλκοσένικο μετά από το Μουντιάλ του 2014, για να βοηθήσουν τη χώρα τους σε έναν δυνατό όμιλο (2ο) απέναντι σε Αγγλία, ΗΠΑ και Ουαλία.

Από τον Πειραιά στο Κατάρ οι Ίνμπομ και Ουί Τζο
Δυναμική εκπροσώπηση στο Κατάρ θα έχει και ο Ολυμπιακός, με τέσσερις παίκτες του να ζουν το όνειρο της παρουσίας σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά. 
Ο 27χρονος στόπερ, Παπ Αμπού Σισέ, αναδείχτηκε πέρυσι πρωταθλητής Αφρικής με την Σενεγάλη (με την οποία μετράει 13 συμμετοχές) και φέτος ευελπιστεί σε νέα διάκριση με τα "λιοντάρια της τεράνγκα", που βρίσκονται στον 1ο όμιλο με Ολλανδία, Εκουαδόρ και Κατάρ.

Η αποστολή του Καμερούν (είναι στον 7ο όμιλο με Βραζιλία, Σερβία, Ελβετία) έχει μέσα τον Πιερ Κούντε, με τον 27χρονο μέσο να μετράει ήδη 31 διεθνείς συμμετοχές με τα "αδάμαστα λιοντάρια", ενώ τις υπηρεσίες τους στην Νότια Κορέα θα προσφέρουν οι Ίνμπομ Χουάνγκ και Ουί Τζο Χουάνγκ.

Ο πρώτος (26 ετών - 37 διεθνείς συμμετοχές) διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου παίκτης της φετινής Super League με το αρχοντικό παιχνίδι και το αψεγιάδιαστο στιλ του ενώ ο δεύτερος (30 ετών - 49 διεθνείς συμμετοχές) δεν έχει ακόμα βρει τα πατήματά του και παραμένει άσφαιρος με τα ερυθρόλευκα, με αμφότερους να θέλουν να ζήσουν στιγμές υπερηφάνειας όπως το 2018 όπου η χώρα τους νικούσε την Γερμανία (φέτος είναι στον 8ο όμιλο, μαζί με Πορτογαλία, Ουρουγουάη και Γκάνα).

Το "τυχερό 13άρι" της Super League συμπληρώνεται από τέσσερις ακόμα ποδοσφαιριστές που θα μυρίσουν για πρώτη φορά τελική φάση Μουντιάλ: 
ο 26χρονος εξτρέμ του ΠΑΟΚ Αντρίγια Ζίβκοβιτς είναι στην αποστολή της Σερβίας, ο 32χρονος στόπερ του Άρη Νικολά Ενκουλού σε αυτήν του Καμερούν, ο 23χρονος δεξιός μπακ του Ατρομήτου Ουζντί Κεσχρίντα σφράγισε το εισιτήριό του ως μέλος της Τυνησίας ενώ ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός του Παναιτωλικού Ντέρεκ Κορνέλιους θα εκπροσωπήσει τον Καναδά, στη μόλις δεύτερη συμμετοχή της χώρας του σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρώτη μετά το 1986.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη