Ο Πρωθυπουργός "πρόδωσε" την ημερομηνία των εκλογών του 2023


"Μόνο αυτός ξέρει", λέει αινιγματικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για το πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές.

Αυτό που είναι βέβαιο όμως, είναι ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος για... δράση, μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώσει το πράσινο φως. Το πότε, θα το κρίνει ο ίδιος. Μέχρι να το ανακοινώσει όμως, έχει ξεκινήσει περιοδείες, σαν να έχει κηρύξει ατύπως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προ ημερών άλλωστε, είπε ότι για εκείνον, η προεκλογική περίοδος άνοιξε τον Ιούλιο του 2019, όταν δηλαδή η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση.

"Γιατί η καλύτερη προετοιμασία εκλογών είναι το πλούσιο έργο που έχουμε παράγει αυτά τα 3,5 χρόνια", συμπλήρωσε με νόημα κοιτώντας τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος και ζητώντας με αυτόν τον τρόπο από όλους να βρίσκονται στις επάλξεις, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να …σφυρίξει το σύνθημα των εκλογών.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει σταματήσει να λέει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Επαναλαμβάνει μεν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, χωρίς να βάζει χρονικό ορόσημο. 
Μέχρι τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει τα δεδομένα που έχει μπροστά του πριν πάρει τις αποφάσεις του. Θα μετρήσει τη ζημιά που έχει κάνει στην κυβέρνηση το θέμα των υποκλοπών -το οποίο αναμένεται να βρίσκεται για αρκετό καιρό ακόμη στην επικαιρότητα- αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τους μήνες που έρχονται.

Εξάλλου, δεν έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα που ο ίδιος εξήγγειλε από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, ή η έκτακτη ενίσχυση των αγροτών για το κόστος των λιπασμάτων και των κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών, συνολικού ύψους 150.000.000 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν αναμένεται ακόμη η επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους, ύψους 250 ευρώ, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο θα ψηφιστεί και η επίσπευση της αύξησης των συντάξεων που θα αγγίξει το 7,8%, αλλά θα φανεί στις τσέπες του ενάμιση εκατομμυρίου συνταξιούχων με την σύνταξη του Φεβρουαρίου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται:

- η μείωση σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) του χρόνου παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν βεβαιωθεί,
- μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες
- αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.
- επέκταση της άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.
- κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης
-κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ.
-επέκταση σε όλους τους ενστόλους του δικαιώματος της "μάχιμης πενταετίας", δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
-μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη παροχών αναπηρίας για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών.

Με τα παραπάνω δεδομένα, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι θα ήταν μία ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στις κάλπες, αμέσως μόλις "χωνευθούν" οι παραπάνω παροχές. 
Αλλωστε, όπως αναφέρει και πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πολιτικός χρόνος είναι πια κοντά στον αντικειμενικό χρόνο των εκλογών. Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν εξάντλησε την τετραετία της διακυβέρνησης του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη